Vikten av att ha kul på jobbet och tips på vad du kan göra
Foto: Carina Ginstmark
PUBLICERAD 7/3/2024
Lästid ca 5 min

Vikten av att ha kul på jobbet och tips på vad du kan göra

Ett gott skratt förlänger livet. Det gamla talesättet gör bevisligen gott för hälsan och värt att anamma på arbetsplatsen. Särskilt då tristess leder till sämre välmående och därmed prestation eller att man lämnar sin arbetsplats.

Carpe fun! Ha kul och lyckas på jobbet!

I en föränderlig och osäker värld är det lätt att bli orolig och fokusera på siffror när ekonomin är tuff. När vi mest ser på våra liv och jobb ur prestations- och produktivitetslinsen är det lätt att glömma bort att ha kul.


Att ha roligt på jobbet är avgörande för att skapa lyckliga och friska medarbetare.


Varför inte vända på linsen för att se hur glädje och skratt liksom njutbara och meningsfulla handlingar får oss att må bra och nå framgång tillsammans? Lär dig mer om vinsterna med att ha kul och få tips på aktiviteter som håller stämning och energi på topp.

5 vinster med att ha kul på arbetsplatsen

 1. Lycka och välmående
  Att ha roligt på jobbet är avgörande för att skapa lyckliga och friska medarbetare. Ett gott skratt och humör frigör må-bra hormoner som lindrar spänningar och stress, skapar en positiv inställning, ökar välbefinnandet och löser upp ensamhetskänslor vilket även ger lägre sjukfrånvaro, ökat engagemang och produktivitet.
 2. Kommunikation och Samarbete
  Att ha skoj tillsammans är ett utmärkt sätt för teamet att lära känna varandra, förstå varandras styrkor, svagheter och gränser. Där det finns humor kommer ofta tillit och det blir både enklare och trevligare att samarbeta och kommunicera med personer som du trivs med.
 3. Kreativitet och Innovation
  Vi är i grunden kreativa och nyfikna och en kultur av lekfullt lärande sporrar innovation. Positiva känslor gör att vi slappnar av, blir mer öppna och ser fler möjligheter. När vi känner oss bekväma och stödda är vi mer benägna att lära oss mer av varandra, utbyta erfarenheter och våga prova nya idéer.
 4. Employer branding
  Både kunder och talanger lockas till företag där glädje, stolthet och välmående smittar av sig. När du utmanas, utvecklas, känner dig delaktig och uppskattad är det lättare att ha kul på jobbet. Vem vill inte jobba på eller jobba med ett glatt företag där medarbetarnas potential nyttjas till fullo?
 5. Höjd Moral
  Under utmanande perioder kan en kul kultur fungera som en kraftfull moralhöjare. En tillfällig paus från stressen med roliga aktiviteter kan påminna oss om att vårt välbefinnande är viktigt även när det är tufft, vilket kan skapa motivation och en positiv attityd som hjälper oss genom svåra tider.

10 aktiviteter som ökar arbetsglädjen

Brist på stimulerande arbetsuppgifter och gemenskap är några av de främsta orsakerna till tristess och sämre välmående på jobbet. Långa arbetsdagar utan tillräckligt med aktiva pauser för knopp och kropp likaså. Lyckligtvis finns det enkla sätt att framkalla glädjehormoner och andra hälsovinster hos dig och kollegorna. Let the fun begin!

 1. Brainstorming mot ett mål
  Med regelbunden brainstorming mot gemensamma mål uppnås gruppdynamik och en känsla av att känna sig värdefull och delaktig vilket gör det roligare att gå till jobbet. Det kan vara verksamhetsmål, problem att lösa, drömmar eller hjärtefrågor som teamet samlas och engageras kring där allas unika kompetenser tillvaratas. Kom ihåg att en förutsättning för lyckad och lärorik brainstorming är att det finns psykologisk trygghet i gruppen, dvs att medarbetare känner sig trygga med att uttrycka sig utan att bli avvisade eller straffade.
 2. Skapa en aktivitetsgrupp
  Med roterande grupper som arrangerar trevliga aktiviteter på jobbet finns det alltid något roligt att se fram emot. Inkludera personer från olika delar av företaget för att få olika perspektiv och nyttja gärna teman eller årstider för dina aktiviteter. Att t.ex. låta hälsa med aktiva inslag vara en del i kick-offen kan boosta er hälsoresa och ett musikquizz innan måndagsmötet sätter fart på kreativiteten.
 3. Hälsoutmaningar
  Challengize digitala hälsoutmaning är enligt oss och våra kunder ett ultimat sätt att ha riktigt kul tillsammans och samtidigt komma i form. Förutom att må bättre blir vi gladare och orkar mer på jobbet och i vardagen. Nyfiken på hur du kan skapa roliga snackisar och få starkare team? Läs mer här: Challengize digitala hälsoutmaning
 4. Ta aktiva pauser
  Skapa entusiasm och energi bland personalen och frigör lyckohormonet dopamin genom att uppmuntra till regelbundna rörelsepauser. Ta trappan istället för hissen, gör tåhävningar vid printern, knäböj vid skrivbordet, byt ut Zoom-möten mot Walk-and-Talk möten eller kör ett aktivt quizz. Använd fantasin till rolig rörelse på jobbet, det höjer skärpa och motivation till arbetsuppgifterna.
 5. Gör upptäckter och gå på events
  Tillbringa kvalitetstid tillsammans som grupp med regelbundna utflykter eller gå på events för att lära er något nytt och samtidigt komma varandra närmre. Teambyggande övningar utanför kontoret ökar sannolikheten för nya idéer och produktivt samarbete när anställda återvänder till arbetsplatsen.
 6. Volontärarbete
  Att göra gott för andra skapar inte bara ett gemensamt engagemang kring en hjärtefråga, att hjälpa andra ger både dem vi hjälper och oss själva ett lyckorus när oxytocin frigörs. Varför inte koppla Challengize hälsoutmaning till ett välgörenhetsmål som ni kämpar tillsammans för? Eller anmäla er till ett lopp till förmån för välgörenhet?
 7. Delta i ett lopp
  Ställ upp med företagslag i motionslopp och kombinera gärna med coachade löppass inför loppet. Förutom alla må-bra hormoner som frigörs vid träning kan vi lova er kul tillsammans. Visste du förresten att Challengize är loppexperter? Vi arrangerar företagslopp för många av våra kunders medarbetare och erbjuder dessutom lite mer utmanande marathon- och swimrunlopp på vintern och sommaren som du är välkommen att delta på. Kika på filmen från förra helgens stora ismarathon och var med om den härliga rörelsglädjen.
 8. Love-bombing
  Positiv feedback är oerhört viktigt men så lätt att glömma bort. Att bli bekräftad av personer som har inblick i ens dagliga arbete och vardag är direkt nödvändigt för såväl ens egna utveckling som en glad positiv känsla! En grym gruppövning kan vara att samlas i ring och på en post-it-lapp skriva en positiv egenskap om personen till vänster om sig, och således få av personen till höger om sig. Att både ge och få beröm framkallar ett lyckorus. Visste du förresten att love-bombing belönas i Challengize hälsoutmaning?
 9. Träna tillsammans
  Uppmuntra till träning tillsammans i samband med jobbet. En långpromenad på lunchen när ni är på kontoret, eller delta i ett digitalt träningspass som yoga, löpning eller meditation med en coach i lurarna när ni jobbar hemifrån. Det ökar teamkänslan och gör oss både piggare, gladare och lugnare, för att inte tala om mer motiverade inför kommande arbetsuppgifter.
 10. Fira milstolpar
  Att fira milstolpar på jobbet är ett fantastiskt sätt att erkänna prestationer och skapa en positiv glad känsla. Det visar att hårt arbete lönar sig och stärker teamets moral. Att dela framgångar tillsammans bygger en känsla av enhet och motiverar teamet att sträva efter fler milstolpar. Varför inte kombinera firandet med att dela best-practices kring lyckade projekt?

Carpe kul!

Carina Ginstmark, Marknadschef hos hälsopartnern Challengize

Läs mer på HRnytt:

Inför nyårslöftet - 7 hälsofördelar med fysisk aktivitet

Mindfulness - vår tids life hack