Arbetsmiljö
Vad innebär en bra arbetsmiljö och hur påverkar den effektivitet och lönsamhet? Vilka regler och förordningar finns det och hur ser ditt ansvar ut som arbetsgivare? Här har vi samlat artiklar som hjälper dig skapa en god arbetsmiljö för dig och dina medarbetare.
Vad är arbetsmiljö – egentligen?
Arbetsmiljöfaktorer påverkar till stor del hur vi mår och hur vi jobbar. Arbetsgivaren är ansvarig för att informera och upprätthålla arbetsmiljön på arbetsplatsen och att hjälpa till att förhindra skador, fysisk och psykisk ohälsa. Men vad ingår i en arbetsmiljö och varför är den så viktig – här reder vi ut begreppen.
Så många använde inte friskvårdsbidraget
Enligt en ny Sifo-undersökning får svensken i genomsnitt drygt 2000 kr i friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Men bidraget utnyttjas inte alltid. En av fyra uppger att de lät sitt friskvårdsbidrag brinna inne.
Kan arbetsmiljöansvaret delegeras?
Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder till skydd för ohälsa och olycksfall (AML, 3 kap, 2 §). Men vem är arbetsgivaren? Och vad kan egentligen hända vem om vi brister?
Vad innebär stress för kroppen och varför kan den göra oss sjuka?
Enkelt förklarat gör stress att vi får den extra energi vi behöver när vi står inför olika typer av utmaningar. Stressreaktionen är på så sätt en överlevnadsmekanism och utan den skulle vi inte kunna prestera överhuvudtaget. Frågan är då varför stress kan göra oss sjuka.
En majoritet av svenska företagsledare säger att distansarbete är mer produktivt
En ny studie som tillfrågat över 500 europeiska företagsledare om hybridarbete, visar att produktivitet, förväntningar och välmående är en av de främsta anledningarna till distansarbete men att teknik- och säkerhet fortsatt är en utmaning.
Låt inte utlägg på jobbet skapa orosmoln för anställda
Den senaste tidens oroliga ekonomiska klimat har fått många svenskar att se över sin privatekonomi. Inte minst inför det kommande årets förväntade recession, som ökar hushållens oro för sin finansiella situation.
Så får du kulturen att fungera på hybrida arbetsplatser
Vi har under den senaste tiden fått följa livliga diskussioner i media om både för- och nackdelar med en hybrid arbetsplats – det vill säga mixen av både distansarbete och arbete på kontor.
4 sätt att slippa ont i ryggen på jobbet
Hur du sitter, står och rör dig på jobbet påverkar din rygg och din hälsa. Så här under årets mörkaste dagar är det många som känner sig trötta och slitna och längtar till ledighet – men genom att kontrollera ergonomin på din arbetsplats några extra gånger kan du slippa ryggproblem framöver. Här är 4 tips.
Hur ofta bjuder du på framgångsfika?
I idrottens värld är segergesten den där stunden då man verkligen känner glädjen i hela kroppen över att ha åstadkommit något bra. Men även i näringslivet kan du skapa den känslan för dina medarbetare och uppmuntra dem till fler framgångar –genom att fira. Hur ser strategierna för firande ut i er företagskultur?
Sju av tio svenskar är positiva till fysiska möten
Enligt en ny undersökning är merparten av svenskar, särskilt yngre, positiva till det fysiska mötet både i professionella och privata sammanhang. En viktig pusselbit för att upprätthålla en hybrid arbetskultur som faktiskt fungerar.
Topp 10 bästa aktiviteterna för att öka vardagsmotionen
Stillasittande är ett av de största hoten mot vår hälsa och var femte svensk uppger att de sitter stilla mer än 8 timmar om dagen. Kan tävlingar och event locka oss att träna mer? Här kommer de topp 10 mest omtyckta vardagsaktiviteterna.
Så här lyckas du med fusioner och undviker kulturkrockar
Det är få sammanslagningar av bolag som uppnår förväntade mål och integrationsfördelar. Ett skäl är ofta att man inte tar hänsyn till kulturella skillnader mellan de inblandade företagen och organisationerna.
Flow på jobbet – så skapar du förutsättningarna
Att vara i flow på jobbet kan ge fem gånger så hög produktivitet. Tyvärr är flow ett känsligt tillstånd som är svårt att hamna i på kommando. Men genom att skapa rätt förutsättningar för dig och dina medarbetare kan du se till att ni oftare hamnar i flow.
Utmaningen i att byta till ett aktivitetsbaserat kontor
Tomas Dalström är föreläsare, författare och journalist med inriktning på hjärnan. Han har specialiserat sig på när, var och hur vi arbetar som bäst och VARFÖR. Här kommer hans tredje krönika på HRnytt.
Rädda hjärnan med mikropauser
Precis som ett batteri behöver vi ladda ibland för att kunna vara vårt bästa jag på jobbet. Pauser tillför syre till både muskler och hjärna, men de behöver inte alltid vara långa eller innehålla mycket aktivitet. En mikropaus räcker långt.
Arbetsmiljölagen – det här säger den egentligen
Som HR är det viktigt att ha koll på arbetsmiljölagen och veta vad dess regler och lagar säger och betyder för just ditt företag. Men varför finns arbetsmiljölagen och vad gäller egentligen? Vi tittar närmare på de viktigaste delarna och vad de betyder i korthet.
Så skapar du en bättre arbetsmiljö vid distansarbete
Som arbetsgivare är du ansvarig för arbetsmiljön – även vid distansarbete. Enligt arbetsmiljölagen ska du alltså göra allt som behövs för att medarbetarna inte utsätts för ohälsa eller råkar ut för olyckor, när de väljer att jobba hemifrån. Men vad betyder det rent praktiskt? Här hittar du svaren.
6 vanliga misstag HR gör kring arbetsmiljö – och hur du undviker dem
Att göra misstag kring arbetsmiljö är vanligt, men här har HR stor möjlighet att ta tag i problemet och undvika de vanligaste fallgroparna. Så här undviker du de 6 vanligaste.
Takt och ton på jobbet
Elisabeth Falkemo, tidigare HR-chef på Apoteket, har under sin yrkestid arbetat i olika typer av kontor. Det senaste tio åren har hon arbetat med att introducera aktivitetsbaserade kontor, (activity based workplace, ABW).
Så skapar vi trivsel på hybridarbetsplatsen
Ett nytänkande kring chefsrollen kan skapa goda förutsättningar för att lyckas på den hybrida arbetsplatsen. Den snabba övergången till hybridarbete och bristen på fysisk närvaro ställer helt nya krav på chefer för att få medarbetarna att trivas och högprestera i den nya flexibla arbetsmiljön.
5 ställen att kika på inför nästa konferens
Börjar det bli dags att planera årets konferens eller event? Med bra framförhållning har ni möjlighet att få den exakt som ni vill – och samtidigt skapa nya, minnesvärda upplevelser. Här är några konferenslokaler och andra ställen som kan vara värda att kika lite extra på.
Så blir du en modern arbetsgivare – erbjud förmåner som ligger rätt i tiden
Många faktorer bidrar när en arbetssökande bedömer attraktiviteten hos en arbetsgivare. Ofta är det de mjuka värdena som lockar mest, så som relationer och tillit. En knäckfråga för arbetsgivaren är därför hur man når de mjuka värdena. Ett rejält steg på vägen är att erbjuda relevanta förmåner.