Ledarskap
Vad är skillnaden på att vara chef och ledare? Och vad är viktigt att tänka på? Här hittar du de senaste artiklarna inom ledarskapsutveckling.
Distansarbetet och det nya normala
När livet efter pandemin nu återgår till det normala, ser vi hur många arbetsplatser väljer att inte fortsätta i gamla fotspår, utan istället börjar anpassa sig efter en annan verklighet. Distansarbete, hybridmodeller och nya policys är det som står på agendan för dagens arbetsgivare – men inte helt utan svårigheter.
De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2022
Randstad Employer Brand Research är en årlig undersökning som visar på vilka arbetsgivare som är mest eftertraktade bland svenskarna.
Beröm i enrum - Kritisera i sällskap
Jag modererade Ledningsgruppsdagen för några år sedan och fick äntligen tillfälle att lyssna på min talarkompis Åsa Lundquist Coey. Hon är doktor i management och komplexitet och pratade om makt och ångest på ett synnerligen intressant sätt.
Risk att fler jobbar när de är sjuka
Distansarbete kan få fler att jobba när de är sjuka visar årets HR-rapport från MedHelp Care. Över 300 HR-chefer har deltagit i undersökningen som gett ny information om fenomenet sjuknärvaro.
Unga vill leda
En färsk undersökning visar på ett stort intresse för ledarskap bland dagens unga där 8 av 10 kan se sig själva som ledare i framtiden. Undersökningen är framtagen av Rasmussen Analys tillsammans med Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.
Så här förbereder ni er inför den nya visselblåsarlagen
Den 17 juli 2022 kommer det bli lag för alla arbetsplatser med över 246 anställda att ha ett visselblåsarsystem. Tidigare har lagen bara gällt företag med 50–246 anställda, men nu behöver alltså fler företag se till att ha ett system som hjälper medarbetare att rapportera missförhållanden på arbetsplatsen på ett anonymt och krypterat sätt. Så här enkelt kan du se till att ditt företag följer reglerna.
Vilka kollegor stör vi oss mest på?
Att komma tillbaka till kontoret efter pandemin är inte helt friktionsfritt. Här kommer det som irriterar oss allra mest.
Så får ni alla medarbetare att förstå och uppskatta förändringar på arbetsplatsen
Psykologen och organisationskonsulten Anders Rydell ser ofta att otydlig och otillräcklig internkommunikation kan bidra till stress och konflikter vid omstruktureringar. Men det finns enkla och effektiva metoder för att förbättra situationen.
Fyra hörnstenar för dina hybridmöten
Tänk dig att du kopplar upp dig till ett arbetsmöte från ditt skrivbord (eller köksbordet, strykbrädan, flyttlådorna…).
Vinnare av Sveriges bästa arbetsplats 2022
När Great Place to Work för tjugonde året i rad rankar Sveriges Bästa Arbetsplatser hamnar Specsavers, Studieförbundet Vuxenskolan Halland och protek högst upp på listorna. Rankingen baseras på medarbetarnas egna upplevelser av sin arbetsplats.
Vad nästa generations ledare behöver utveckla
Det är många utmaningar som VD:ar ser som viktiga att tackla. Den långsamma ekonomiska återväxten, att attrahera och behålla nyckelpersoner och att utveckla nya produkter. Men det som VD:ar anser vara allra viktigast är att utveckla nästa generations ledare.
6 hinder för att implementera er strategi
Att ha strategier är bra, kanske till och med nödvändigt. Men hur mycket ni faktiskt genomför är en annan fråga.
Sju frågor till en HR-chef
Sofi Klinkert, Head of People Operations på SD Worx, menar att digitaliseringen av HR-funktionen behöver ha ett större medarbetarfokus. En smart väg att gå för HR är då att knyta kontakt med företagets medarbetare i den digitala transformationen.
Vad kan man göra för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen?
Funderar du på vad du som arbetsgivare kan göra för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen? I den här artikeln ger vid dig konkreta och handfasta tips för vad du som HR kan göra för att förbättra den psykiska hälsan på arbetsplatsen samt förebygga problem. Men först…
Sveriges sämsta chef 2
Det har framkommit att de anställda inte känner sig sedda på Sveriges sämsta arbetsplats. Tur då att chefen vet precis hur han ska lösa situationen! I ett peppande uppstartsmöte tar han tag i problemet.
Arbetslivet efter pandemin kräver nytt ledarskap – men inte enligt svenska chefer
En stor del av svenska chefer anser sig inte behöva ändra på sitt sätt att leda efter pandemin. Detta trots att vardagen har förändrats och kommer att ändras radikalt för många företag och dess medarbetare.
Att delegera är också en konst
Chefen var stressad. Hon sprang förbi John på väg till ett möte och vinkade på honom i farten.
Krönika på HRnytt med Antoni Lacinai
Kommunikationsexperten och föreläsaren Antoni Lacinai kommer att skriva sin uppskattade krönika en gång per månad för HRnytt under 2022.
Hon bygger bolag inom digital hälsa
Femtech bolaget Bonzun lanserades under hösten 2021 på Nasdaq. Bonzuns VD och grundare Bonnie Roupé blev därmed börsens första femtech-VD. Femtech är en snabbväxande bransch som jobbar med kvinnlig hälsa och välmående genom digitala verktyg.
De 6 viktigaste grundpelarna i en agil organisation
En kulturförändring sker inte av sig själv och det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja – det menar Emma Norén, agil transformationsledare på Recoordinate. Här berättar hon mer om de strukturer som påverkar det dagliga arbetet mest och bjuder på 6 grundpelare som rustar er för framtida förändringar.
Alla ledare behöver ha fokus på kundnytta
Hur säkerställer du att du som företag verkligen skapar ett värde och får nöjda kunder som betalar för det värde de får?
Ledarskap i det hybrida teamet
I en intervju med HRnytt berättar Susanne Björnhöfde, People Success Leader för Unit4 i Norden, om hur chefer kan bli bättre på ledarskap när arbetsplatsen blir hybrid. Hon framhåller empati och närvaro och ger mängder av tips på hur vi ska tänka.
Från Draknästet till tunga investerare
Adrian Andersson, serie-entreprenör, startade sitt första företag när han var 15 år. I våras deltog han i Draknästet där han fick med sig flera av drakarna. Nu ligger hans fulla fokus på en digital skolplattform baserat på den allra senaste tekniken. Vilka utmaningar möter man som ung ledare?
När medarbetaren är i fokus
Sabina Notkin har erfarenheter från bland annat Google, Trustpilot och Lime Technologies när hon nu kliver in i rollen som Director of People & Culture på Superb. Sabina vill skapa en arbetsplats där alla medarbetare står i fokus och där de själva får vara med att påverka kulturen på arbetsplatsen.
Empati – Den viktigaste superkraften för dig som är chef
Jag har studerat kommunikation i decennier och när jag är ute och föreläser pratar jag ofta om ”De tre kommunikativa superkrafterna.” Om du som chef vill påverka dina medarbetare, bygga relationer, inspirera och gjuta mod i ditt team, ja då vill du också vara en god kommunikatör.
Så arbetar Swedbank med engagemang
– Så gör Swedbank för att öka engagemanget. Piret Pellinen ansvarar för att utveckla Swedbanks medarbetarengagemang. Men hur går det till på ett företag med nästan 16 000 anställda och 1 800 chefer?
Framtidsspaningar HR bör ha koll på
Maria Reinholdsson, HR-chef på Telenor har bred erfarenhet av att utveckla HR-organisationer. Här berättar hon i en intervju om hur de arbetar med sina anställda inför den nya tid som öppnar upp. Maria delar med sig av utmaningar under pandemin, HR-satsningar och framtidsspaningar HR bör ha koll på.
Vilken typ av ledarskap passar dig?
Tiden för auktoritära ledarskapsstilar är förbi och i takt med att arbetsklimatet förändras blir ledarskapsstilarna fler och fler. Hur chefer motiverar, coachar och stöttar sin personal eller team av anställda skiljer sig åt mellan företag, men också från person till person – vilken typ av ledarskap passar just dig?