Hälsa
Hur påverkar arbetsmijlön vår hälsa och hur kan vi hjälpa våra medarbetare må bättre på jobbet? Läs mer här.
Det här behöver du som HR veta om endometrios
Hela 1 av 10 kvinnor är drabbade av endometrios – en sjukdom med ett krångligt namn, men som är oerhört vanlig. Eftersom så många lider av den är risken stor att det gäller någon av dina medarbetare. Men vad innebär diagnosen och varför är det så viktigt för HR att kunna stötta? Här reder vi ut vad som gäller.
Så hittar du balansen mellan ett aktivt arbetsliv och återhämtning
Ett av de allra vanligaste tecknen på att vi behöver återhämta oss är att vi blir trötta. Inga konstigheter med det. Det blir vi varje dag, eftersom vi måste återhämta oss varje dag. Men när tröttheten tar över på så sätt att vi måste anstränga oss mer för att orka med vardagen så är det inte en dag för sent att börja fundera på hur balansen egentligen ser ut.
Rädda liv på arbetstid
Fler blodgivare behövs. Arbetsgivare som tar socialt ansvar kan bidra och göra stor nytta genom att uppmuntra till blodgivning på arbetstid.
Två av tre oroar sig för sin hälsa
En ny undersökning visar att två av tre har eller har haft en så hög stressnivå på jobbet att de känt oro för sin hälsa. Ett aktivt ledarskap där arbetsgivaren arbetar med de bakomliggande orsakerna är avgörande för att förhindra farlig stress.
Så mycket bättre sover vi när vi jobbar hemifrån
En ny Sifo-undersökning visar att närmare hälften av svenska kontorsarbetare får mer sömn när de arbetar hemifrån. De flesta av dem sover en halvtimme till en timme längre. Sifo-undersökningen visar att åtta av tio kontorsarbetare får mer tid över till annat än jobb när de arbetar hemifrån.
Snällhet på jobbet – en konkurrensfördel?
Vi vet väl alla hur det känns att kliva in på en vänlig och välkomnande arbetsplats. Ett ställe det är enkelt att slappna av och känna sig trygg – både för medarbetare, chefer och kunder på besök. Forskningen visar att snällhet ger plats för både kreativitet och effektivitet. Med andra ord är vassa armbågar ute – snällhet är det nya svarta.
Få fler hjärtan att slå
Life in Mind firar alla hjärtans dag genom att skänka kurser i hjärt-- och lungräddning. Genom att delta i kampanjen #hjärtatslårför, får alla som vill, möjligheten att kostnadsfritt gå deras kurs i HLR & första hjälpen.
Är din arbetsplats menssäkrad?
Trots att mens inte borde vara ett tabubelagt ämne på dagens arbetsplatser ser verkligheten annorlunda ut. Många menar att det finns ett stort behov av en mer kunskapsbaserad och öppen syn på ämnet. Genom att lyfta mens som en del av arbetsmiljön kan du som HR se till att menssäkra arbetsplatsen – så här gör du.
Så många använde inte friskvårdsbidraget
Enligt en ny Sifo-undersökning får svensken i genomsnitt drygt 2000 kr i friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Men bidraget utnyttjas inte alltid. En av fyra uppger att de lät sitt friskvårdsbidrag brinna inne.
Starta året med 10 tips för en lyckad hälsoplan
Nytt år, nya friska möjligheter! Nu har du ett drömläge att starta upp 2023 på bästa sätt. Genom att sätta en plan för hälsa och välmående på arbetsplatsen, som möter anställdas förväntningar kan ni sticka ut och fira segrar som bättre engagemang, arbetsglädje och ett starkare employer brand. Challengize delar sina bästa tips för en lyckad hälsoplan.
Förflytta medarbetare från riskgrupp till friskgrupp
Varför arbeta proaktivt med att höja konditionen hos medarbetarna och vad krävs?
Förbättra medarbetarhälsan där behoven är som störst
Det finns en enorm möjlighet att genom rätt typ av friskvårdssatsningar kunna stötta upp och förbättra medarbetarhälsan där behoven är som störst. Som arbetsgivare finns vinster att göra om man gör rätt typ av insatser.
Tips för att skapa delaktighet i det hybrida mötet
Många trivs bra med att jobba hemifrån vilket är en av många fördelar med hybrida möten. Distansarbete ett par dagar i veckan kan göra oss mer engagerade, vi blir mer produktiva och upplever färre distraktioner. Delaktighet var ämnet när AVS hade ett panelsamtal i Göteborg. Här får du tips för hur du skapar mer jämlika och inkluderande möten.
Vad innebär stress för kroppen och varför kan den göra oss sjuka?
Enkelt förklarat gör stress att vi får den extra energi vi behöver när vi står inför olika typer av utmaningar. Stressreaktionen är på så sätt en överlevnadsmekanism och utan den skulle vi inte kunna prestera överhuvudtaget. Frågan är då varför stress kan göra oss sjuka.
Vad säger den senaste forskningen om stresshantering?
Vad bidrar till stress på våra arbetsplatser? Vilka är grunderna till att avhjälpa stressen och hur bör organisationer jobba med evidensbaserade metoder för att uppnå sina mål? I det här avsnittet pratar vi med Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet, och berättar mer om metoder och tekniker som fungerar.
Sover dina medarbetare på jobbet?
Att dålig sömn försämrar våra kognitiva förmågor vet säkert många, men visste du att rätt arbetsuppgifter kan tillåta en del av hjärnan att falla i sömn? Många uppgifter tillåter fläckar av sömn att bilda i en annars vaken hjärna. Självklart är det en stor fara att sova på jobbet vilket vi absolut inte rekommenderar, men genom att planera arbetsdagen och variera krävande och enklare uppgifter, kan delar av din hjärna återhämta sig bättre.
Topp 10 bästa aktiviteterna för att öka vardagsmotionen
Stillasittande är ett av de största hoten mot vår hälsa och var femte svensk uppger att de sitter stilla mer än 8 timmar om dagen. Kan tävlingar och event locka oss att träna mer? Här kommer de topp 10 mest omtyckta vardagsaktiviteterna.
Flow på jobbet – så skapar du förutsättningarna
Att vara i flow på jobbet kan ge fem gånger så hög produktivitet. Tyvärr är flow ett känsligt tillstånd som är svårt att hamna i på kommando. Men genom att skapa rätt förutsättningar för dig och dina medarbetare kan du se till att ni oftare hamnar i flow.
Testa årets friskaste julkalender utan kostnad
Under 24 dagar, 1 - 24 december, har du och dina kollegor chansen att öka vardagsmotionen och samtidigt komma i julstämning. Det här kan ge lite extra pepp under en för många stressig period fram till julafton. Det är kostnadsfritt för upp till fem personer.
Ny bok om Chefshälsa för fysiskt aktiva arbetsplatser.
Nu finns boken Chefshälsa - för fysiskt aktiva arbetsplatser ute. Boken är skriven av läkarna Erland Colliander och Carl Johan Sundberg och beskriver hur bra ledarskap kan minska de negativa hälsoeffekterna av arbetsrelaterad stress, stillasittande och fysiskt tunga jobb.
Här är HR-trenderna som är värda att hålla koll på 2023
Så här dags börjar det ofta spekuleras vilka de största trenderna inom HR är inför nästa år. Även om många är branschspecifika finns det några gemensamma nämnare som behöver få fokus på de flesta HR-avdelningar i framtiden – här är några:
Minimera onödiga arbetsuppgifter – så gör du
Inom forskningen kallas onödiga arbetsuppgifter för ”illegitima”. Det vill säga de uppdrag som egentligen ligger utanför en roll och kan kännas onödiga, men som är en del av arbetsdagen. Till exempel att lägga in värden på flera ställen, eftersom systemen inte synkar som de ska. Eller annat som får dig att tänka: ”Varför gör jag det här?”