Hälsa
Hur påverkar arbetsmijlön vår hälsa och hur kan vi hjälpa våra medarbetare må bättre på jobbet? Läs mer här.
Hjälp medarbetarna prestera på topp – med hälsan i behåll
Dagens arbetsliv blir bara tuffare och tuffare. Mål och tempo drivs upp, samtidigt som hemarbete och friare arbetstider gör att vi behöver vara tillgängliga fler timmar på dygnet. Men det betyder också att det finns mycket du som arbetsgivare kan göra för att hjälpa dina medarbetare förebygga kroniska sjukdomar och slippa sjukfrånvaro eller påverkan på er produktivitet.
Risk att fler jobbar när de är sjuka
Distansarbete kan få fler att jobba när de är sjuka visar årets HR-rapport från MedHelp Care. Över 300 HR-chefer har deltagit i undersökningen som gett ny information om fenomenet sjuknärvaro.
Spara pengar på friskvårdsprogram som verkligen ger något
Många sjukdomar har orsaker som till stor del bottnar i vår biologi – men det finns mycket du kan göra för att ge dina medarbetare alla förutsättningar för att hålla sig friska länge. Med rätt friskvårdsprogram kan du bryta trenden som går mot ett sjukare samhälle och stärka företaget – inifrån och ut.
Vilka hälsoinsatser ger bäst resultat?
Hur ska man ska tänka kring friskvårdsbidrag, företagskultur och sammanhållning? Åsa Severgårdh, vd Epassi kommenterar Epassis rapport om välmående och friskvård, "Faktum är att det är ett ganska så stort trendbrott i toppen, där andra fysiska aktiviteter traditionellt har tampats om topplaceringarna"
Rätt aktivitet kan öka trivseln på jobbet
Ett proaktivt hälsoarbete med rörelsefrämjande aktiviteter under arbetsdagen kan leda till mer välmående medarbetare och en bättre arbetsmiljö. Genom att jobba förebyggande när det kommer till friskvård spar ni pengar både för arbetsgivare och medarbetare, vilket i sin tur påverkar att sjukskrivningarna går ner – och att trivsel och prestation ökar.
Vad kan man göra för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen?
Funderar du på vad du som arbetsgivare kan göra för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen? I den här artikeln ger vid dig konkreta och handfasta tips för vad du som HR kan göra för att förbättra den psykiska hälsan på arbetsplatsen samt förebygga problem. Men först…
Ny forskning ger oss bättre verktyg att motverka utmattningssyndrom
Sjukskrivningar på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa blir allt vanligare. Att drabbas av utmattningssyndrom innebär ofta en lång sjukskrivning, ibland upp till flera år, och vägen tillbaka kan vara både lång och svår. Och värst drabbade är kvinnor som löper 41 % högre risk än män.
Så ska HR-cheferna vässa hälsostrategin 2022
När vi klev in i 2021 stod hälsofrågan högt upp på HR-funktionens agenda. HR-cheferna på Morakniv, Arvato Financial Solutions och Visma Enterprise berättar om sina erfarenheter och om hälsostrategier inför 2022.
Så förbättrar du arbetsmiljön med mikroträning
Att hitta en balans mellan arbete och pauser kan vara svårt oavsett om du sitter på kontoret eller hemma. Men studier visar att all rörelse räknas och att ta en rörelsepaus kan både ge bättre fokus och förbättra den fysiska och psykiska hälsan. Nu finns ett nytt verktyg med mikroträning som tillför rörelse under arbetsdagen och hjälper arbetsgivaren till mer välmående medarbetare.
Professorn varnar: Vi tränar oss till döds
Hjärt- och kärlsjukdom är idag den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det går dock att förebygga genom att leva hälsosamt, vilket är något vi ständigt matas med genom mängder av hälsoråd, träningstips och “måsten” för ett långt och hälsosamt liv. I sin nya bok Radikalt Lagom varnar läkaren och professorn Fredrik Nyström för den ökande träningshetsen och pressen på att leva hälsosamt.
Är distansarbete dåligt för den mentala hälsan?
Har ni på er arbetsplats tvingats att gå tillbaka till kontoret på heltid? Eller har ni sagt upp kontorskontraktet för gott? I den här artikeln diskuterar Mindlers psykolog, Suzan Mobarke psykologiska effekter av den nya arbetssituationen som vi har ställts inför.
Sömnbrist på jobbet: vikten av god sömn för ökad hälsa och produktivitet
Att god sömn har positiva hälsoeffekter kan nog de flesta enas om, men hur påverkas egentligen arbetsplatsen när anställda lider av sömnbrist? Hur är produktivitet och mående relaterat till dålig sömn och hur kan man som chef eller ledningsgrupp uppmuntra bättre sömnhälsa?
Träna på arbetstid – 7 smarta tips
Stillasittande är en av vår tids största hälsorisker och mer och mer forskning visar på hur mycket vi har att vinna på att röra oss oftare. Företag som inför träning på arbetstid upptäcker att de får lägre sjukfrånvaro, ökat välmående och högre produktivitet. Skapa ditt superteam genom att hjälpa dem bli mer fysiskt aktiva – här är några förslag på hur du gör:
Webinar: Skapa balans i livet - Så hanterar du det "nya normala"
Covids framfart har drastiskt ändrat vår arbetsmiljö och arbetsplatser. Hur hanterar vi " det nya normala" och upprätthåller balans i livet?