Lön och arbetsvillkor avgörande för att behålla unga talanger
PUBLICERAD 15/8/2023
Lästid ca 2 min

Lön och arbetsvillkor avgörande för att behålla unga talanger

Enligt Academic Works årliga undersökning Young Professional Attraction Index kan det ekonomiska läget få unga att välja andra jobb.

Den svenska ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur och svenskarna är pressade av hög inflation och stigande räntor. Det påverkar unga talangers karriärvägar där lön och arbetsvillkor blivit allt viktigare.

Detta är topplistan när unga professionella svarar på frågan:

Vilken effekt, om någon, har den nuvarande ekonomiska situationen i samhället (inflation, energikris etc.) på ditt val av arbetsgivare?

  1. Lönen har en ökad betydelse nu (49 %)
  2. Säkra anställningsvillkor är viktigare nu (46 %)
  3. Företagets ekonomi är viktigare nu (19 %)
  4. Var kontoret ligger har blivit viktigare på grund av resekostnader (16 %)
  5. Jag har övervägt ta ett jobb som jag tidigare inte tänkt på eller som inte riktigt passar min profil (15 %)

"Att lön och arbetsvillkor toppar listan är för mig inte förvånande. Det är faktorer som alltid varit viktiga för denna generation och såklart extra viktiga nu. Men för arbetsgivare som i en tuff situation inte har möjlighet att konkurrera med pengar så behöver det inte vara kört. Ett ökat fokus på både arbetsmiljö och ledarskap kommer göra att den yngre generationen känner sig trygga på sin arbetsplats, och ökar chansen för företag att behålla och attrahera nya talanger." - Peter Knutsson Frejd, vd på Academic Work.

Läs fler artiklar om unga i arbetslivet på HRnytt:

Detta förväntar sig generation Z från arbetsgivarna

Så här mycket kostar det att förlora en medarbetare


Om Young Professional Attraction Index (YPAI)

Academic Work har, tillsammans med Kantar Public, skapat ett mått på arbetsgivares attraktivitet bland studenter och akademiker i början av karriären – Young Professional Attraction Index (YPAI). En young professional behöver inte vara ung i ålder utan är i början av sin karriär och har mellan 0–5 års arbetslivserfarenhet. Undersökningen har genomförts sedan 2015 och i år deltog 3 083 personer i den svenska delen av studien. Totalt deltog 10 654 personer i länderna Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Schweiz och Nederländerna.