Att växa genom självledarskap: Lottas lärdomar från extremsportens värld
PUBLICERAD 23/4/2024
Lästid ca 2 min

Att växa genom självledarskap: Lottas lärdomar från extremsportens värld

I en värld där arbetsliv och personliga utmaningar ofta sammanflätas, delar Lotta Weberg, en framstående figur inom både extremsport och ledarskapsutveckling, med sig av sina insikter om hur fysiska och mentala utmaningar kan stärka självledarskapet. Genom att dela sin resa och de strategier hon använt för att nå sina mål, erbjuder Lotta konkreta tips för hur du kan applicera dessa tekniker i ditt eget liv och arbete.

Från Swimrun till Arbetsplatsen

"De utmaningar jag möter i swimrun och Ironman tävlingar har lärt mig att jag kan övervinna mycket mer än jag någonsin trott", säger Lotta. Denna insikt har hon tagit med sig till utbildningsföretagetGothia Logistics AB, där hon arbetar som utbildningscoach. Lotta förklarar att framgång inte bara handlar om fysisk uthållighet, utan även om mental styrka och förmågan att konstant motivera sig själv.

Lottas bästa tips för självledarskap

  • Var närvarande i nuet: Lotta betonar vikten av att fokusera på nuet och inte oroas av framtiden. "Kör det lopp du är i just nu, oavsett om det är på jobbet eller under en tävling," säger hon.
  • Visualisering: Att visualisera framgång är centralt i Lottas strategi. "Genom att se mig själv klara av målen, från simningen tvärs över Öresund till att hantera ett stort projekt på jobbet, håller jag min motivation hög," förklarar hon.
  • Steg-för-steg framsteg: Dela upp stora mål i mindre, hanterbara etapper. Lotta använder detta både i sina tävlingar och på arbetsplatsen för att effektivt närma sig stora utmaningar.
  • Träna mentalt: Precis som musklerna behöver träning, behöver också hjärnan utmanas och tränas. "Jag ser motgångar som träning för min mentala styrka," säger Lotta.

Ett Teamarbete

I sin ledarroll på Gothia Logisticssom erbjuder både ledarskapsstöd och utbildningsstöd, betonar Lotta vikten av teamwork och ömsesidig respekt. Hon tror starkt på att dela med sig av sina egna styrkor och svagheter, vilket skapar en kultur av öppenhet och gemenskap. "Genom att arbeta tillsammans och stödja varandra kan vi alla nå våra mål," avslutar Lotta.

Sammanfattningsvis är Lotta Weberg ett levande exempel på hur passion för utmaningar och en progressiv syn på ledarskap kan sammanflätas för att främja personlig utveckling och teamets framgång. Genom att våga drömma stort och arbeta hårt har hon visat att inget hinder är för stort att övervinnas när man har rätt inställning och stöd runt omkring sig.

”Vi måste vilja annars är det bara något du gör, du behöver vilja göra det med. Det handlar om att kunna leda sig själv och det är grunden för att kunna prestera. Vi behöver även veta vem vi är innan vi gör och det är då vi blir kapabla till att leda oss själva och andra.”

Exempel på extremtävling som belyser sträckorna för varje lopp:

Simning tvärs Öresund från Sverige till Danmark 2 mil

Ironman: 22,6 mil: Simmar 4 km Cyklar 18 mil Springer 4 mil

VM Swimrun nu i sommar 2024: Springer 6 mil och simmar 1 mil