”Vad har du lärt dig i dag?” Frågan som kan förändra er företagskultur
Foto: Martina Berg
PUBLICERAD 2/5/2025
Lästid ca 3 min
Krönika

”Vad har du lärt dig i dag?” Frågan som kan förändra er företagskultur

Inom bara två år kommer 44 procent av alla yrkeskompetenser att vara inaktuella eller behöva uppdateras. Detta enligt en rapport från World Economic Forum. Jag tycker att tanken är kittlande.

Just nu förändras i stort sett alla befintliga yrken i snabb takt. Teknikutveckling, demografi och den gröna omställningen påverkar hela arbetsmarknaden. De färdigheter och kompetenser som efterfrågas i arbetslivet idag kommer inte att vara samma som behövs imorgon.

På en arbetsmarknad som förändras i rasande takt är det HR som sitter på nyckeln till företagens viktigaste konkurrensfördel; kontinuerligt lärande. Att satsa på kompetensutveckling är inte längre en lyx – det är en förutsättning för att attrahera, utveckla och behålla talanger. 94 procent av de tillfrågade i en rapport från LinkedIn säger att de skulle stanna längre på ett företag som investerar i deras lärande och utveckling.


Lärandet är fortfarande något som förväntas ske ”vid sidan av” det dagliga arbetet.


I många organisationer lyfts kompetensutveckling som en strategiskt viktig fråga. I interna undersökningar rankas området som prioriterat, och i policydokument beskrivs medarbetarnas lärande som en nyckel till framgång.

Men i praktiken saknas ofta både tid och resurser för att göra lärande till en naturlig del av arbetsvardagen. Lärandet är fortfarande något som förväntas ske ”vid sidan av” det dagliga arbetet. Här har HR en avgörande roll. HR har kunskapen och verktygen att bidra till att skapa en kultur där utveckling och nyfikenhet är en naturlig del av arbetet. Det handlar inte nödvändigtvis om att investera i fler system och erbjuda utbildningar, utan om att bygga in kompetensutveckling i arbetssättet genom exempelvis inbäddat lärande, kollaborativt lärande och regelbunden reflektion.

Jag vet att många HR-avdelningar vill göra lärande till en integrerad del av vardagen – men möter utmaningar i form av tids- och resursbrist. HR har ett brett uppdrag, med alltifrån arbetsmiljö, konfliktlösning, ledarskapsutveckling och kulturfrågor till strategisk kompetensförsörjning – och i takt med att arbetslivet förändras ökar både komplexiteten och förväntningarna på HR:s roll i verksamheten. I en verklighet där HR ofta förväntas hinna med allt, utan att få mer tid, behövs lösningar som fungerar i praktiken, inte bara på pappret.

Här tre sätt som kan hjälpa HR att göra lärande till en levande del av vardagen:

  • Stötta chefer i att bli lärandeledare. Studier visar att chefer är den viktigaste faktorn för medarbetarnas utveckling. HR kan ge chefer verktygen för att skapa en miljö där medarbetare vågar lära sig nytt, testa och misslyckas. Säkerställ att chefer ställer frågor, följer upp och själva deltar aktivt i lärandeinitiativ – och berättar om det.
  • Göra lärandet till en vana. Små, kontinuerliga insatser är ofta mer effektiva än stora punktinsatser. Att bygga in reflektion och erfarenhetsutbyte i befintliga möten och avstämningar kan ge stor effekt utan att kräva extra tid. En enkel fråga som ”Vad har du lärt dig idag?” är en bra start.
  • Koppla lärandet till affärsstrategin. För att lärande ska skapa varaktig effekt behöver det vara tydligt kopplat till verksamhetens mål och utmaningar. Genom kompetenskartläggningar kan ni identifiera de kompetensgap som finns och satsa på områden som är centrala för att nå den övergripande strategin.

Företag som lyckas bygga in lärande i kulturen får ett tydligt försprång i en föränderlig värld. Framtidens vinnare är de organisationer med en HR-avdelning som förstår att lärande inte är en kostnad – det är den enda konstanta konkurrensfördelen. Så, vad har du lärt dig idag?

Martina Berg, vd på Brights Sverige


Om Martina Berg

Martina Berg är vd på Brights Learning Sverige, som är ett systerbolag till Academic Work. Martina brinner för livslångt lärande och att få chefer och medarbetare att hitta sina nycklar till att vilja lära sig mer. Under hela sin karriär har hon på olika sätt arbetat för att få fler människor att vilja utvecklas. Martina har arbetat på företag som Hyper Island och Nackademin, och även ansvarat för att bygga upp en YH-utbildningsverksamhet på Iris.

Här kan du följa Martina på LinkedIn