Ska du utveckla en utbildningsstrategi? Här är frågorna du måste börja med
Foto: Christophe Jacobs
PUBLICERAD 7/5/2025
Lästid ca 3 min
Krönika

Ska du utveckla en utbildningsstrategi? Här är frågorna du måste börja med

I en tid där digital kompetens och kontinuerligt lärande är avgörande, kan skillnaden mellan framgång och stagnation ligga i hur väl en organisation utvecklar och implementerar sin utbildningsstrategi.

När du ska ta kompetensutvecklingen till nästa nivå är det viktigt att strategin är både hållbar och effektiv. Så innan du påbörjar denna resa, säkerställ att du är rätt rustad genom att reflektera över fyra centrala frågor.

  1. Säkerställ strategins genomförande: Från planering till resultat
    En framgångsrik utbildningsstrategi tar din organisation från nuläge till önskat läge genom välplanerade steg. Den centrala frågan är: Hur säkerställer du att kompetensutvecklingen når sina mål? Vanliga utmaningar som kan bromsa processen är otydliga mål, bristande kommunikation mellan avdelningar och ofullständiga behovsanalyser.

    För att undvika att strategiarbetet tappar fart eller rinner ut i sanden krävs ett grundligt förberedelsearbete. Genom att förankra strategin i organisationen och samla in relevant information innan processen startar ökar du chanserna för framgång betydligt.

Med en tydligt förankrad strategi kan du
bygga ett starkt ekosystem för kontinuerligt lärande.


  1. Glöm inte bort dina nuvarande anställda: Vem behöver kompetenshöjning?
    Att investera i nuvarande medarbetares kompetensutveckling är avgörande, särskilt i en tid då eftertraktade färdigheter är en bristvara och yrkeskompetens utgör grunden för framgång i alla organisationer. Denna del av en utbildningsstrategi får aldrig underskattas.

    För att höja kompetensen hos befintlig personal bör du börja med att granska din övergripande affärsstrategi och era långsiktiga mål. Vad vill ni uppnå under året? De kommande fem åren? Vilka specifika kompetenser krävs för att nå dit?

    Nästa steg är att genomföra en systematisk kompetensanalys av era medarbetare eller grupper. Det kan göras genom att använda verktyg som kompetensprofiler, intervjuer, utvecklingssamtal eller, vid större projekt, med stöd av externa konsulter. En sådan analys hjälper dig att identifiera kompetensluckor i förhållande till era strategiska mål, vilket gör att ni kan rikta era insatser dit de gör störst skillnad. På så sätt undviker ni att resurser går till områden som har mindre betydelse för organisationens framgång.
  2. Utöka kompetensen: Behöver nuvarande medarbetare lära sig nya färdigheter för nya roller?
    Bristen på kvalificerad arbetskraft kräver en ny syn på kompetensutveckling – en som fokuserar på att bredda medarbetarnas färdigheter. Genom kompetensutvidgning får medarbetarna kunskaper som gör det möjligt för dem att ta sig an nya uppgifter eller roller.
    Ett aktuellt exempel är IT-kompetens, som är mycket efterfrågad och täcker en rad specialiteter och nivåer. För medelstora IT-organisationer som inte alltid kan konkurrera med högre löner för att locka till sig de mest efterfrågade talangerna finns en uppenbar lösning: att omskola befintlig personal för att möta verksamhetens behov av nya färdigheter.

    Att bredda kompetensen kräver ofta såväl tid som investeringar, men resultaten kan vara avgörande. När det lyckas ger det inte bara en stark avkastning på investeringen. Medarbetarna upplever också tillfredsställelse i att lära sig något nytt, utvecklas professionellt och stärka sina karriärmöjligheter, en sann win-win-situation för både organisationen och medarbetarna.
  3. Kontinuerligt lärande: Kommer vi att investera i detta?
    Kontinuerlig kompetensutveckling är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. I mitt arbete med HR- och L&D-avdelningar ser jag ofta hur sporadiska och enstaka utbildningsinitiativ sakta försvinner – och det är synd. Ofta beror detta på att målen eller strategin inte är förankrade hos högsta ledningen. I slutändan handlar det om att bygga en lärandekultur, och som med många andra delar av företagskulturen börjar detta arbete från toppen av organisationen. Strategin bör också omfatta en löpande uppföljning och vara integrerad i affärsstrategin för att säkerställa långsiktig framgång.

Med en tydligt förankrad strategi som adresserar dessa fyra centrala frågorna kan du bygga ett starkt ekosystem för kontinuerligt lärande. Detta inkluderar investeringar i digitala lärplattformar, flexibel tillgång till skräddarsydda e-learningmoduler, interna forum för kunskapsutbyte, mentorprogram och professionella nätverk.

När högsta ledningen är involverad och förväntar sig att se resultat, skapas en kultur där kompetensutveckling blir en naturlig del av organisationens framgångsresa.

Christophe Jacobs, Customer Success Officer, FlowSparks


Om Christophe Jacobs

Christophe Jacobs har en master i utbildningsvetenskap och över 15 års erfarenhet inom digital utbildning och lärandedesign. Som Chief Customer Success Officer på Flowsparks arbetar han med att vägleda organisationer i att utveckla effektiva digitala utbildningslösningar. Hans expertis omfattar didaktisk design, lärandeteknologi och implementering av digitala utbildningsstrategier i större organisationer.