Använd friskvårdsbidraget till körsång - en riktig boost för hälsan
Foto: Gabriel Forss
PUBLICERAD 26/1/2024
Lästid ca 3 min
Intervju

Använd friskvårdsbidraget till körsång - en riktig boost för hälsan

Körsång är friskvård. Många tänker på körsång och tänker "kyrkokör", noter och har en helt annan bild än vad det rent faktisk är. Det är prestigelöst, man sjunger för att man känner för det och det handlar aldrig om hur bra man är. Det handlar om gemenskap och att alla röster räknas för då blir det maffigt. Gabriel Forss som leder 3 stora körer i Sverige berättar mer.

Det handlar om glädje, träffa nya människor och slippa ensamheten som vi vet finns hos många och sen har vi det fysiologiska moment – vad som rent faktisk händer när vi vågar sjunga (endorfiner, välmående, energi, lägre blodtryck, bättre lungkapacitet och att bli gladare, vilket gynnar en arbetsgivare också)

7 dokumenterade anledningar!

  1. Blodtrycket sänks när man sjunger
  2. Magmusklerna stärks
  3. Man får en kick av att sjunga
  4. När man sjunger ökar endorfin-nivån
  5. Man sover bättre
  6. Man blir gladare
  7. Man får bättre lungkapacitet och ett starkare immunförsvar

Människor som sjunger lever ett gladare, friskare och ett längre liv.


Berätta lite om friskvårdsbidraget och körsång

Ett friskvårdsbidrag från en arbetsgivare får till exempel användas till enklare aktiviteter med inslag av motion eller till aktiviteter som är avstressande. Allt detta, och mer till, innehåller körsången. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra vilka aktiviteter hen vill godkänna och oftast kanske man godkänner aktiviteter man känner igen och som man är övertygad om är friskvård.

Det saknas tyvärr insikt i hur värdefull och läkande körsången är för människor och en arbetsgivare som bejakar sina anställdas intressen bör överväga att godkänna körsången som friskvård för det är precis vad den är friskvård.

Vilka fördelar kan körsång ge?

Körsång är friskvård. Det är bevisat med forskning att människor som sjunger lever ett gladare, friskare och ett längre liv. Sången ger massor av energi och frigör endorfiner precis som ett träningpass.

Det påverkar även vår psykiska hälsa och många har kommit ut ur djupa depressioner tack vare körsången. Det är också väldigt socialt att sjunga i kör och jag ser hur mina körsångare har hittat nya vänner för livet.

Du leder tre stora körer i Sverige. Har du något favoritevent?

Happy Voices firar 20 år 2024 och vi har förutom våra konserter i Sverige gjort många körresor runt om i världen. Förra året sjöng vi i Påvens kyrka i Vatikanen.

Vi har sjungit i gospelkyrkor i New York. Haft konserter i Sydafrika, Kuba, Island, katedralen La Sagrada Familia i Barcelona och gjort "Mamma Mia" resor till Grekland och Kroatien där filmerna spelades in. Nästa resa blir i fotspåren av filmen "Sound of music" till Saltsburg och alperna i maj. Det är svårt att välja ett favoritevent men jag älskar att körsång funkar i så många olika sammanhang.

Berätta om dig själv. Vem är Gabriel Forss?

Jag är körledare för körkonceptet Happy Voices som idag består av ca 2 tusen körsångare. Happy Voices är kören där alla är välkomna, vana sångare och nybörjare. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi träffas varje vecka och sjunger och avslutar terminen med konserter tillsammans med gästartister. 2023 sjöng vi med Peter Jöback och John Lundvik. Jag åker även runt och sjunger med olika företag som teambuilding på konferens och kick off.

Annika Hegardt

Läs mer på HRnytt:

Arbetsgivare misslyckas med att få sina medarbetare att nyttja sitt friskvårdsbidrag

Lönsam friskvård – så gör du

Vad är friskvård – och hur lyckas du med den?