Kan kompetensgapet bli en möjlighet?
PUBLICERAD 30/4/2024
Lästid ca 2 min
Debatt

Kan kompetensgapet bli en möjlighet?

Företag i Sverige letar efter kompetens och resurser som aldrig förr. Särskilt inom IT är situationen akut. Det talas om att utbilda fler och att säkerställa att rätt kompetens kommer ut från lärosätena. Men det talas mindre om möjligheterna för företag att internt se till att medarbetarna uppgraderas specifikt inom de områden som efterfrågas.

Om skolornas och utbildningsföretagens sätt att utbilda inte matchar de behov som ni har som företag, innebär det egentligen mer en möjlighet än ett hinder.

Det vill säga: möjligheten att börja ta hand om utbildning och träning själv.

Ta kontroll – och behåll medarbetarna

Om medarbetarnas nuvarande kompetens skapar problem för företaget att förverkliga den strategi som ledningen anser är den rätta, har utbildning och kontroll över utbildning också blivit ett strategiskt verktyg. Sett till medarbetarlojalitet och medarbetarutveckling finns också här outnyttjade möjligheter med att ta kontroll över utbildning och kompetensutveckling.


Det finns också en möjlighet med att kunskapsmässigt
uppgradera den personal som redan finns i företaget.


Detta kan säkerställa bättre onboarding och snabbare utbildning i de processer som medarbetaren måste arbeta med. Och det kan säkerställa en god kunskapskontroll av vad de har lärt sig. Det finns också en möjlighet med att kunskapsmässigt uppgradera den personal som redan finns i företaget, som känner till det och dess processer och kultur. Därmed kan deras värde för företaget ligga kvar på en god nivå och säkerställa medarbetarens anställning under en längre tidsperiod.

Inte bara de tunga IT-positionerna

IT-industrin uppger att de förlorar pengar på sina akuta kompetensutmaningar.

  • 32 procent har fått ge upp att tillsätta tjänster eftersom det inte fanns några sökande.
  • 40 procent har fått skjuta upp utveckling och innovation.
  • 36 procent har outsourcat uppgiften.

Men kompetens är bara en del av utmaningen. Brist på kapital och stigande kostnader är också betydande hinder. Och innan du som läsare tänker att det är de med tung IT-utbildning som behövs, så är det värt att notera att det faktiskt är IT-personal för drift som efterfrågas.

Här ger internutbildningen möjligheter att skräddarsy kursutbudet med fokus på den kompetens som behövs. På så sätt kan till exempel IT-driftpersonalen uppgraderas till tyngre funktioner, och andra medarbetare kan få chansen att byta karriär och hitta ny arbetsglädje inom området IT-drift.

Den som vågar, den vinner

Det finns lösningar på de flesta utmaningar, men ibland krävs att man vågar tänka utanför boxen och ta nya vägar. För närvarande är det IT-branschen som har de största och mest synliga utmaningarna, men de är inte ensamma.

Alla de branscher som upplever utmaningar inom kompetensområdena har faktiskt möjlighet att ta kontroll över detsamma. Och nu när möjligheterna finns där, varför inte agera och göra något åt det, istället för att bara prata om saken?

Kan det vara så att vi kan vända upp och ner på saken och se kompetensgapet mer som en ny öppning?

Cédric Herregodts, vd på Flowsparks