AI på jobbet – en snabbguide
PUBLICERAD 26/5/2023
Lästid ca 2 min

AI på jobbet – en snabbguide

När vi säger att vi tar hjälp av AI kan vi mena olika saker, men på senare tid har det ofta handlat om att använda chat-robotar som till exempel Chat GPT och andra verktyg. Det är ett utmärkt sätt att underlätta vardagen – men det kommer med en hel del utmaningar.

Ställ rätt frågor

En chat-robot är mycket intelligent, men saknar det sunda förnuft som människor har. Om du till exempel skulle be den utrota cancer så kan den mycket väl föreslå att utplåna människan från jorden för att lösa problemet – kanske inte riktigt det svar du var ute efter. Men genom att ställa väldigt specificerade frågor och tillföra vårt eget sunda förnuft, kan vi få ut det vi vill av AI. Människa och maskin i kombination kan med andra ord lyckas med det som ingen tidigare lyckats med – även när det gäller enklare saker i vår jobbvardag.

AI som utmärkt idéspruta

Visst är AI bra till mycket, som att göra komplexa programmeringar eller hjälpa dig skapa effektivare HR-processer. Men en chat-robot kan också vara mycket behjälplig när du till exempel har svårt att komma på ännu en fantastiskt AW till för dig och dina kollegor. Då kan be en chatrobot att hjälpa till med tio idéer på roliga aktiviteter som passar alla typer av människor – och vips så får du massor av förslag. Sedan kan du be den om tio till – och tio till – och tio till igen. En AI tröttnar aldrig.

Ett varningens finger

De flesta AI-robotar kommer med en varningstext som säger något liknande ”can sometimes provide incorrect information” – det vill säga att den mycket väl kan uppge felaktig information. Det här betyder att svaren inte alltid blir korrekta och att AI faktiskt rätt ofta helt fräckt ljuger oss rätt upp i ansiktet. Ber du till exempel en chatrobot om tio befintliga forskningsartiklar kring beteendevetenskap så kan den mycket väl ge dig 9 stycken verkliga och en som verkar helt tagen ur luften. Det här problemet kommer troligen justeras i framtiden, men just nu behöver vi alltid dubbelkolla fakta som genereras av AI-robotar som till exempel Chat GPT. Den har också en förkärlek för klyschor och kan även lägga till märkliga ord som inte används i verkligheten, och behöver därför alltid en mänsklig handpåläggning. Se framför allt till att du dubbelkollar den fakta den producerar hur välformulerad den än låter - du skulle väl till exempel inte förlita dig på en miniräknare som ibland ”kan uppge felaktig information”?

5 ytterligare sätt att ta hjälp av AI i din jobbvardag:

  • Låt chatroboten hitta miljövänligaste vägen till jobbet
  • Be AIföreslå 5 lunchställen i närheten
  • Få hjälp att hålla koll på kollegornas matallergier
  • Fråga om lekar att använda vid eventet
  • Skriv en inbjudan i olika versioner och tonaliteter
  • Låt AIhitta den mest uppskattade jul-/påsk eller sommarpresenten till chefen