För den som just förlorat sitt jobb eller som söker arbete utan framgång kan denna till synes harmlösa fråga bli som ett sår som rivs upp gång på gång.
Mitt i denna identitetskris finns ett fenomen som
förvärrar situationen markant: Rekryterare
och rekryterande chefer som aldrig återkopplar.
Arbete som identitetens ankarplats
I en nyligen publicerad artikel i Harvard Business Review beskriver forskaren Aliya Hamid Rao hur arbetslöshet för många högutbildade skapar mer än bara ekonomiska problem – det blir en identitetskris. En av hennes intervjupersoner, Todd, uttrycker det träffande: "Den svåraste delen är känslan av att ingen ser något värde i mig."
Som någon som dagligen arbetar med employer branding och rekrytering ser jag denna dynamik på nära håll. Vi har skapat ett samhälle där din professionella titel inte bara definierar vad du gör, utan vem du är. När den försvinner, vad finns kvar?
Vi pratar ofta om "kandidatupplevelse" och hur viktigt det är för företagets varumärke, men sällan om den existentiella kris som många arbetssökande genomgår – särskilt i tider när arbetsmarknaden sviktar.
Tystnadens tyranni
Mitt i denna identitetskris finns ett fenomen som förvärrar situationen markant: Rekryterare och rekryterande chefer som aldrig återkopplar. Du har lagt timmar på ansökan, genomgått intervjuer, kanske till och med utfört arbetsprover – för att sedan mötas av...ingenting.
Denna tystnad är inte bara oprofessionell. Den förstärker känslan hos den arbetssökande att de är osynliga, oviktiga, värdelösa och bara en i mängden. När ingen ens anser dig värd ett standardiserad avslagsmail, vad säger det om ditt värde?
För många blir det en spiral av självtvivel. Var min kompetens så bristfällig att den inte ens förtjänar ett avslag? Har jag gjort något fel? Är jag överhuvudtaget anställningsbar?
Ett arbetsgivarvarumärke byggs också av avslag
Det är anmärkningsvärt att samma företag som investerar miljoner i att bygga sitt employer brand ofta misslyckas med något så grundläggande som att ge återkoppling till sökande. Vad många inte inser är att hur du behandlar de kandidater du inte anställer påverkar ditt arbetsgivarvarumärke minst lika mycket som hur du behandlar dem du faktiskt anställer.
Tänk på det matematiskt: För varje tjänst du tillsätter finns det kanske tio, femtio eller hundra sökande som får ett nej. Varje person representerar en potentiell ambassadör – eller kritiker – av ditt företag. De kommer berätta för andra om sin upplevelse. De kanske själva är, eller kommer bli, beslutsfattare som väljer leverantörer. De är garanterat konsumenter med köpkraft.
Dessutom är arbetsmarknaden cyklisk. Den kandidat du inte anser vara värd ett svar idag kan vara den stjärnrekrytering du desperat jagar om två år. Minns de då hur du behandlade dem?
En enkel lösning på ett komplext problem
Att ge alla sökande ett respektfullt bemötande är inte bara en fråga om anständighet – det är strategiskt smart företagande. Det behöver inte vara komplicerat:
- Automatisera med medkänsla: Ett personligt formulerat, automatiskt avslagsmejl är bättre än tystnad.
- Var transparent med processen: Berätta om tidslinjer, urvalsgrunder och när kandidater kan förvänta sig besked.
- Ge konstruktiv återkoppling: Särskilt till kandidater som gått vidare i processen.
När vi förstår att arbete är djupt kopplat till identitet och självkänsla, inser vi också vilket ansvar vi har som rekryterare. Varje interaktion med en kandidat handlar inte bara om att fylla en tjänst – det handlar om att bekräfta en annan människas värde och kompetens.
I en tid när allt fler går igenom perioder av arbetslöshet och osäkerhet på arbetsmarknaden ökar, borde vi inom HR-professionen ta täten för att skapa mer humana processer. Kanske är det dags att se vårt arbete inte bara som rekrytering av talang, utan som förvaltning av mänsklig värdighet.
Emil Adén
Om Emil Adén
Emil Adén är en erkänd profil inom HR med mångårig erfarenhet från bla. Nordea, Trafikverket och analys- och employer branding företaget Universum. Som employer branding specialist hjälper han företag att förstå generationers drivkrafter och skapa starka employer branding-strategier som attraherar och behåller talanger. Emil är krönikör och en anlitad talare. Insikter om framtidens arbetsliv, rekrytering, ledarskap och trender är teman i fokus - Målet är att inspirera och skapa långsiktigt förändring och utveckling.
Se Emils LinkedIn här.