Varför har vi ibland svårt att samarbeta på jobbet?
PUBLICERAD 1/3/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Varför har vi ibland svårt att samarbeta på jobbet?

Att bli satt i en situation där det krävs att kunna arbeta i grupp är det många som har varit med om – antingen på arbetsplatsen eller redan i grundskolan. Men har du någon gång haft en lärare eller chef som lärt dig vad ett grupparbete är och talat om hur man gör för att jobba bra tillsammans med andra? Troligen inte.

I det här avsnittet delar Leif E Andersson, datavetare, psykolog, utbildare och författare, med sig av sina erfarenheter från att jobba med samarbetstekniker och konflikthantering inom organisationer. Han ger sina bästa tips kring OBM (Orgazational Behaviour Management) och berättar hur det kan föra företagets samarbete framåt, liksom vikten av gemensamma spelregler och hur verktyget ”Säg det eller släpp det” kan hjälpa er framåt.

Citat från Leif ur avsnittet:

”Man behöver inte tycka om varandra för att vara kollegor, men man måste jobba ihop. Komma överens om vilket beteende som är okej.”

”När du ser någon göra något tänker du ganska snabbt: ”idiot” eller ”egoist” eller något sådant, speciellt om de gör något du inte gillar. Så sätter du ganska snabbt en etikett i pannan på människan – en egenskap du tycker personen har – och där går vi vilse direkt. För det är inte säkert att personen har den egenskapen, han råkade bara bete sig så.”

”Det gäller att det finns konsekvenser för beteenden. Att kunna bryta ner spelregler på jobbet och de konsekvenser som det ger att bryta dem. Har vi skapat spelregler behöver jag som chef inte bossa så mycket, utan mer fråga hur du tycker det lirar med våra spelregler om någon till exempel kommer för sent.”

”Har man de sociala förmågorna klarar man de flesta situationer. Precis som att vi kan de fyra räknesätten och därmed kan räkna väldigt många olika typer av uträkningar.”

”På jobbet agerar vi som vi agerat med våra syskon. När de var dumma sprang vi till mamma eller pappa, när en kollega är dum mot en springer vi till chefen. Men stopp, vi är väl vuxna människor, förhoppningsvis? Det är du som har problem med en kollega, det måste du klara av att hantera. Sortera ut vems problemet egentligen är, för det hänger ihop med hur vi agerar i den situationen.”


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.