Vad är bakgrunden till undersökningen?
Den snabba utvecklingen av AI har väckt oro för dess påverkan på jobb, där många fruktar att automatisering kommer att leda till färre roller eller till och med arbetslöshet. Detta är en oro som förtjänar att tas på allvar eftersom det är en förändring som kommer att påverka alla på något sätt – från fabriksarbetare till dataanalytiker. På Workday tror vi att AI:s största potential ligger i att göra företag mer mänskliga, detta genom att återföra fokus till kreativitet, empati, etiskt omdöme och symbiotiska relationer som gör en organisation stark och anpassningsbar.
Den här rapporten utforskar fem människocentrerade principer – kreativitet, ledarskap, lärande, förtroende och samarbete – som definierar hur företag och deras medarbetare kan blomstra i en framtid med AI. Dessa principer fungerar inte bara som kärnan i rapporten utan även som en vägledning för företag att bli mer människocentrerade och att kunna förtjäna lojalitet och förtroende samtidigt som de är lönsamma och relevanta för sina kunder.
Undersökningen visar att ökad användning av AI gör
mänskliga färdigheter ännu mer relevanta och viktiga.
Vad ser du som de viktigaste resultaten från undersökningen?
Det mest intressanta enligt mig är klyftan mellan chefer och anställda när det gäller mänsklig interaktion i AI-eran; medan 82 % av de anställda tror att behovet av mänsklig interaktion kommer att öka i takt med att AI-användningen växer, delar endast 65 % av cheferna denna uppfattning.
Detta kan hänga ihop med att chefer oftare letar efter möjligheter att öka effektiviteten och undvika manuella uppgifter för att frigöra tid för mer värdeskapande arbete; jag tror att vi alla kan enas om att vi behöver mänsklig interaktion för att fatta välgrundade beslut och främja kreativitet vid problemlösning. Muntlig och personlig kommunikation kommer utan tvekan alltid att vara avgörande för organisationer, oavsett bransch.
81 % av respondenterna säger att AI påverkar vilka färdigheter som krävs för deras jobb. Detta visar på en redan stark medvetenhet om AI:s genomslag och vikten av att omfamna AI som ett nytt verktyg för många olika typer av roller och arbetsuppgifter.
De tre främsta användningsområdena för AI är:
- Dataanalys (51 %)
- Bedrägeridetektering och säkerhetsövervakning (43 %)
- HR och rekrytering (39 %).
I alla dessa exempel kan AI hantera de svåra och mycket komplexa delarna av uppgifterna, men låter människor tolka resultaten och fatta de slutliga besluten. Det är bra exempel på hur AI kan driva effektivitet och produktivitet samtidigt som den slutgiltiga kontrollen förblir hos medarbetarna.
Många rutinuppgifter som tidigare krävde möten kan nu lösas automatiskt med AI. Kan det vara en riskfaktor?
Vi tror att AI:s största potential ligger i att göra företag mer mänskliga, detta genom att återföra fokus till kreativitet, empati, etiskt omdöme och symbiotiska relationer som gör en organisation stark och anpassningsbar. Undersökningen visar att ökad användning av AI gör mänskliga färdigheter ännu mer relevanta och viktiga; till exempel rankades etiskt beslutsfattande som den mest värdefulla människocentrerade färdigheten, både idag och i en framtid där AI är fullt integrerat.
Om AI hjälper chefer att hålla fokus på ekonomi
och resultat med mindre tidsinsats, frigörs
mer tid för mänskliga interaktioner.
Relationsbyggande, emotionell intelligens och konflikthantering rankades också högt bland de mest eftertraktade färdigheterna. Detta pekar på att mänskliga möten kommer att bli ännu viktigare, men också mer effektiva, framöver. Chefer kan uppleva att AI hjälper dem att hålla fokus på ekonomi och resultat.
Finns det en risk att det minskar mer tidskrävande mänskliga interaktioner?
Jag tror att vi kommer att se en utveckling mot mer kvalitet istället för kvantitet – inte bara när det gäller resultat utan även i arbetsplatsrelationer. Om AI hjälper chefer att hålla fokus på ekonomi och resultat med mindre tidsinsats, frigörs mer tid för mänskliga interaktioner. Tiden som läggs på ekonomi och siffror kommer fortfarande att vara viktig, kanske till och med ännu viktigare än tidigare, men den kommer att hanteras mer effektivt.
Vad är dina bästa tips för chefer idag med tanke på de utmaningar AI kommer med?
Undvik att göra förändringsledningen till en enmansshow. Även om du har tillgång till utmärkta data som visar vilken förändring som behövs, är förändringsprocessen fortfarande en människocentrerad process. Hela organisationen måste involveras för att omvandlingsprojektet ska lyckas, och viktigast av allt är att ledningsgruppen lyssnar noggrant på medarbetarna.
Berätta om dig själv – vem är Karin Hagman?
VP Nordics för Workday sedan februari 2021. Norden är en stark tillväxtregion för Workday där flera hundra företag och organisationer idag använder Workdays teknologi. - Ledare med många års erfarenhet av att arbeta i värdedrivna organisationer som Försvarsmakten, Microsoft och idag Workday. - Starkt kundfokus och en passion för områden där teknologi kan förstärka mänsklig potential.
Annika Hegardt
Läs mer på HRnytt:
AI-användningen ökar men chefer och anställda oense om behovet av mänsklig interaktion
Om undersökningen
Undersökningen "Global Study: Elevating Human Potential – The AI Skills Revolution" är genomförd i 22 länder inklusive Sverige. - Inkluderar 2500 bolag, absoluta merparten med en omsättning över en miljard. - 59 % anställda och 41 % chefer varav 20 % högsta ledning/C-level, 9 % vd.