Jag är övertygad om att vi som jobbar inom HR nu har chansen att kliva fram som en något oväntad men avgörande hjälte. När algoritmer analyserar, automatiserar och optimerar verksamheten, behövs det mänskliga perspektivet mer än någonsin. Och det är HR som är hjärtat i alla organisationer.
”Ja ja ”, tänker du som läser det här, ”jag vet att digitalisering och AI är viktigt, men jag orkar inte ta tag i det just nu ”, och jag förstår dig. Du är heller inte ensam om att tänka så. Flera rapporter, från bland annat Göteborgs universitet och BCG visar att Sverige halkar efter internationellt i digitalisering inom vårt område. Det finns säkert en massa förklaringar till det, men en del av det tror jag beror på att många inom HR är lika vilsna kring AI som jag är. Vi jobbar med HR för att vi i första hand är intresserade av människor och strukturer, inte av teknik.
Tricket är att bli vän med tekniken, just
eftersom det är vi som tar hand om människorna.
En av de mest avgörande uppgifterna för dagens HR-team är att balansera teknikens möjligheter med mänskliga behov. Hur säkerställer vi att AI tillämpas på ett etiskt och inkluderande sätt? Hur ser vi till att medarbetare känner sig trygga och engagerade? HR har en nyckelroll i att ställa dessa frågor och förankra dem i ledningsgrupper och där strategiska beslut fattas.
AI kan analysera data om medarbetarnas prestationer, men det behövs människor som förstår de mänskliga behoven bakom siffrorna och kan skapa miljöer där kreativitet och innovation frodas. De mest framgångsrika organisationerna är de som förmår att kombinera teknikens kraft med mänsklig insikt. Och det är just där, i korsningen mellan algoritmer och empati, som vi briljerar.
Så vad kan man göra rent konkret för att rusta sig?
- Lär av andra!
Själv ska jag åka till konferensen HR Tech Europe i Amsterdam den 4-5 mars. Där ser jag fram emot att nätverka och lära mig av internationella kollegor som kommit längre inom digitalisering och AI. - Börja smått!
Vissa saker är enkla att implementera och gör stor skillnad, medan andra kräver mer. Börja med att använda teknik för att lösa konkreta uppgifter som till exempel att automatisera administrativa uppgifter eller svara på vanliga frågor. - Träffas och prata!
Jag vaccinerar mig mot dystopiska tankar genom att träffa andra och prata – om branschen och framtiden, AI och oro, själ och hjärta. Jag tror mer än någonsin på det personliga mötet, att byta idéer och erfarenheter med andra. Och jag ser allt tydligare vad min roll som chef inom HR-området kommer att innebära.
Med den här texten vill jag egentligen bara skicka en kram till alla mina kollegor inom HR – vi gör ett stort och viktigt arbete. Jag ser framåt med tillförsikt och förhoppning om ett riktigt bra 2025. Under året ska jag fortsätta att utvecklas i min roll och det ska jag göra tillsammans med andra.
Emil Adén
Länkar till artikeln:
Sverige halkar efter: Ny rapport om digitalisering inom HR
GenAI Complacency: The Costly Inaction in the Nordics
Om Emil Adén
Emil Adén är en erkänd profil inom HR med mångårig erfarenhet från bla. Nordea, Trafikverket och analys- och employer branding företaget Universum. Som employer branding specialist hjälper han företag att förstå generationers drivkrafter och skapa starka employer branding-strategier som attraherar och behåller talanger. Emil är krönikör och en anlitad talare. Insikter om framtidens arbetsliv, rekrytering, ledarskap och trender är teman i fokus - Målet är att inspirera och skapa långsiktigt förändring och utveckling.
Se Emils LinkedIn här.