Senaste nytt från HR-Dagen2022
PUBLICERAD 30/11/2022
Lästid ca 7 min

Senaste nytt från HR-Dagen2022

HRnytt fanns givetvis på plats under HR-Dagen2022 för att fånga upp nyheter och trender, utbyta erfarenheter med utställare och ta del av intressanta föreläsningar. Hade du inte möjlighet att delta? Ingen fara, vi har sammanfattat några av de viktigaste punkterna.

Den 18 november besökte personalchefer, HR-chefer och VD:ar HR-Dagen2022 på Münchenbryggeriet i Stockholm, för att hitta inspiration att ta med sig hem till arbetsplatsen. I år låg stort fokus bland annat på mental hälsa, stress och missbruksproblematik. Här är några utställare och vad de erbjöd i sin monter:

Test för mästare

En populär punkt under mässan var Sympa som hjälpte eventdeltagarna att få testa reaktionsförmågan i Nattduellen, som känns igen från tv-programmet Mästarnas mästare. Det var många som passade på att ta ett extra varv för att förbättra resultatet under dagen. Sympa berättade också mer om hur de hjälper företag att digitalisera sin HR med hjälp av moderna HR-system – för bättre beslutsfattande, mindre tid till administration och mer tillförlitliga data. Med hjälp av analysverktyget kan det ge nya perspektiv på organisationen och säkra att insatser och förändringar blir mätbara och för snabb effekt.

Stötta mentalt välbefinnande

Team Auntie var på plats för att berätta mer om sina förebyggande, lösningsfokuserade, lågtröskeltjänster inom mental hälsa och stresshantering. Det vill säga hur du kan ge stöd till anställda och ledare som lider av stress, prestationskrav eller förlorad motivation och stoppa problemen innan de eskalerar – samtidigt som ni väcker liv i medarbetarnas passion och glädje. Med hjälp av experter utformar Auntie paket kring specifika arbetslivs- och livsstilsrelaterade teman.

Helhetslösningen för din rekrytering

Rekryteringsverktyget Teamtailor stack verkligen ut på HR-Dagen och bjöd på både intressanta samtal och goda rosa macarons, som verkligen gick hem hos besökarna. De erbjöd också en smidig helhetslösning som hjälper dig att attrahera, hantera och anställa de bästa kandidaterna vid en rekrytering.

Deras allt-i-ett ATS (Applicant Tracking System) används av 6 500 stora som små företag världen över och erbjuder nischad rekrytering och employer branding som gör det enkelt att attrahera och konvertera kandidater, automatisera och effektivisera processer – och inte minst ta fler datadrivna beslut. Med Teamtailor arbetar du både bättre och smidigare med teamet och får mer tid över till att träffa de som betyder mest – era kandidater.

Förebygga psykisk ohälsa

Hela 40 procent av Sveriges befolkning har eller har haft någon form av psykisk ohälsa – vilket i många fall går att förebygga. Det menar Mindler som fanns på plats under HR-Dagen för att föreläsa kring hur företag kan arbeta proaktivt med mental hälsa på arbetsplatsen. Intressant statistik var att ett sjukskrivningsfall i genomsnitt kostar 100 000 kr enbart i produktionsbortfall och produktionsbortfall vid hög stressnivå är i snitt 9%.

KBT-behandling minskar sjukfrånvaro hos personer med psykisk ohälsa med 35 procent per år. Mindler erbjuder KBT behandling via självhjälpsprogram och videosamtal med legitimerad psykolog i deras app där du får tid inom 24 timmar, på 20 olika språk och har rätt till samma psykolog genom hela behandlingen. De erbjuder användaranalyser över tid – för att du ska kunna se hur dina medarbetare mår, baserad på anonyma och aggregerade data samt utbildningar och föreläsningar utifrån de utmaningar just ni står inför.

Mätbar medarbetarutveckling med coaching som grund

Medarbetarutveckling leder till ett ökat självledarskap, ökat arbetskapacitet, bättre hälsa och minskad stress. Därför var det spännande att höra Zebrain presentera sin digitala plattform under HR-Dagen och berätta mer om hur de gör coaching smidigt, mätbart, personifierat och kostnadseffektivt att skala.

Plattformen är ett forskningsbaserat coachingprogram parat med personlig coaching för att stötta fler att må och prestera bättre. Zebrain presenterade också intressant statistik: Efter 3 månader visar användardata från Zebrain att upplevda stressymptom minskar; 65 % uppger att koncentrationsförmågan förbättras och 54 % att de sover bättre – samtidigt som motivationen och självledarskapet ökat med 30 %. Det gör mätbarhet för medarbetarutveckling till en avgörande fråga för många företag och hjälper organisationer förstå vilka åtgärder som kan behövas – och hur de kan redovisa kring social hållbarhet.

Att upptäcka missbruk på arbetsplatsen

I montern hos Prodia kunde besökare ställa sina frågor om drogtestning och få digitalt informationsmaterial. Här kunde man också ta del av en fysisk förhandsvisning av bland annat de laboratoriekit som används vid just arbetsplatstestning. Genom att hitta missbruk tidigt kan olycksrisken på arbetsplatsen minskas, korttidsfrånvaron sänkas, effektiviteten ökas och framför allt: friska arbetsplatser med friska kollegor skapas – vilket Prodia har över 25 års erfarenhet av.

Ännu enklare att trampa till jobbet

På plats fanns även BusinessBike för att ge besökarna möjlighet att få veta mer om förmånscykeln. Här gavs besökarna möjlighet att se en av alla de cyklar som går att leasa via BusinessBike och få veta mer om deras nya tänk kring ett helt digitalt & automatiserat förmånscykel-upplägg. De berättade också mer om sin paketering, där varje cykel kommer med en helförsäkring och valbara servicepaket. De anställda behöver heller inte förhålla sig till ett beställningsfönster, utan kan när som helst under året ta ut sin förmånscykel hos en lokal återförsäljare. Idag har BusinessBike över 100 anslutna återförsäljare och har därmed etablerat Sveriges största utbud av förmånscyklar.

Spela fram arbetsglädjen

Glada och motiverade medarbetare är en stor konkurrensfördel. Det visade bland annat Eccom under HR-Dagen genom att demonstrera olika spel och spelmöjligheter som inspirerar företag till värdefulla övningar. Spelverktygen är inriktade på Samarbete, Feedback, Motivation och Värderingar. De skapar engagemang och givande samtal. Eccom erbjuder även utbildning, coachning och engagerade föreläsningar.

Återhämtningsmöbler på jobbet

Hos ErgoNova fick vi chansen att prova massagestol, testa en gungande, musikspelande relaxfåtölj och sitta i deras Cocoon som stänger ute brus och bakgrundsljud. Genom att stimulera våra sinnen och aktivera kroppens naturliga avslappningsprocesser kan man få en effektiv och optimal återhämtning. ErgoNova berättade om faran att stressa under en längre tid utan avkoppling, och hur det kan orsaka hälsoproblem och sänkt arbetsförmåga. Med deras fåtöljer och app kan man erbjuda medarbetarna fysisk och mental återhämtning under arbetsdagen

En moderniserad rekryteringsprocess

Tiderna har förändrats och rekryteringen behöver hänga med – det menar Jobbland som också fanns med på mässan. Jobbland ser till att modernisera rekryteringsprocessen för både kandidater och rekryterares skull och erbjuder ett nytt sätt för arbetsgivare att nå ut. Rekryterings- och content-marknadsföring,unika platsannonser samt ett CV-löst ansökningssätt är några av de saker som de berättade mer om under HR-Dagen.

HR-system för personalutveckling

Under mässan föreläste Konteks säljare Marika Larsson och Jannica Lennartsson om hur Kontek har växlat upp inom HR-området. I mässmontern presenterades erbjudanden som består av webbaserade lösningar för lönehanteringen och HR-tjänster, oavsett bransch. Här kan du välja önskad tjänstenivå från ett molntjänstavtal där du själv utför personaladministrationen till en mer komplett outsourcinglösning för hela löneprocessen. Även HR-systemet Kontek HRM Employee presenterades – ett flexibelt, webbaserat HR-system som utvecklar och förvaltar personalen.

Brusreducerade glasögon

Visst kände vi igen Thorunn Widö och Maria Skoog– entreprenörerna från Ambicare som var med i Draknästet tidigare i höstas. De fanns även på plats under HR-Dagen för att ge oss chansen att prova deras brusreducerande glasögon Quiet Frames. Hela 60-80% av alla intryck hjärnan bearbetar under en dag kommer nämigen från synen. QuietFrames avlastar hjärnan och hjälper dig så du slipper bli avbruten – till exempel i en öppen kontorsmiljö. Är du också nyfiken kan du besöka Ambicares hemsida och se hur det går till.

Kaffeleverantör som gör skillnad

På HR-Dagen hittade vi också Smiling Faces – en kaffeleverantör som sprider leenden. De bjöd på både kaffe och glädje för människor som förstår vikten av fikapausen under arbetsdagen. Smiling Faces kallar till och med fikapausen för ”en mikrosemester” – helt enkelt en stund som är värdefull för att kunna hämta ny energi. Prestationer behöver paus, och Smiling Faces levererar den med ett leende.

En nyfiknare arbetsplats

Sedan pandemin har många företag har blivit mer proaktiva med sin interna kompetensutveckling och på HR-Dagen hade Snabbfoting många inspirerande diskussioner om modernt digitalt lärande. Framför allt var vi nyfikna på boken ”The Workplace Curiosity Manifesto” av Stefaan van Hooydonk, där han berättar om sin forskning om nyfikenhet på arbetsplatser. Snabbfoting berättade också mer om hur vi genom att välja rätt plattform kan få nya resultat i lärandet. Teknik och attraktiva medarbetarupplevelser hjälper medarbetare att höja kompetensen hos HR, Learning & Development, och ledningsgrupper för att stärka sin digitala kompetens.

Lönesystem i molnet

Visma Nmbrs var på mässan för att erbjuda ett fullt digitalt HR- och lönesystem i molnet tillgängligt via app och desktop. Med effektiviserade processer för dig som HR-ansvarig erbjuder de möjligheten att gå från processcentrerad till medarbetarcentrerad.

Visma Nmbrs har stor förståelse för att du behöver god översikt i de dagliga arbetsuppgifterna ni står inför och därmed stöd att hantera dem. Det är också därför många var nyfikna på Nmbrs på mässan och hur denna programvara effektiviserar värdefull tid och ger möjlighet att förbättra medarbetarresan tillsammans med de anställa. Genom att bidra till bättre beslut i din organisation och bättre översikt och insyn i HR-processer och data erbjuder Visma Nmbrs en välintegrerad lönehanteringsfunktion.


Om HR-Dagen

HR-Dagen är en mässa för dem som arbetar som Personalchefer, HR-Chefer och/eller VD. Mässan hålls under dagtid och är kostnadsfri för besökarna. Nu kan du anmäla dig som besökare till någon av nästa års HR-dagar – boka HR-Dagen2023 nu.