Tänk dig ett kontor som ökar ditt välbefinnande och gör dig mer produktiv
Foto: AMF Fastigheter / Merry Monday
PUBLICERAD 20/11/2023
Lästid ca 1 min

Tänk dig ett kontor som ökar ditt välbefinnande och gör dig mer produktiv

Kontor är ofta inredda i en sober färgskala och med en planlösning i strama, raka linjer. Men passar det oss egentligen? Med hjälp av neurodesign skapas istället arbetsmiljöer mer anpassade till oss människor.

Kontor med neurodesign

  1. Neurodesign fokuserar på hur våra sinnen påverkar vår uppfattning av designelement. Vi kan välja färger, former och material som är mer behagliga för oss.
  2. Neurodesign tar hänsyn till människors psykologiska reaktioner och känslor. till exempel miljöer som främjar avkoppling och kreativitet.
  3. Inom arkitektur kan neurodesign användas för att skapa byggnader och miljöer som är mer funktionella och behagliga för oss.

Tillsammans med designbyrån Merry Monday har AMF Fastigheter utforskat hur färg och form kan användas för att öka medarbetares välmående. Därför har det nya kontoret i Mood utformas helt enligt neurodesignens principer.

Kontoret kommer att bestå av tre olika delar

  1. En delvis öppen yta mot handels- och mötesplatsen Mood.
  2. En delad yta.
  3. En intern kontorsdel.

Varje kontorsdel kommer inredas efter olika årstider och dess respektive färger och former. Designbyrån Merry Monday, som har uppdraget att inreda kontoret, har specialiserat sig på just neurodesign.

Under våren 2024 flyttar fastighetsägaren AMF Fastigheter sitt kontor till Mood i centrala Stockholm.

"Neurodesign handlar om att använda sig av hjärnforskning för att skapa miljöer som främjar både välmående och prestation. För att trivas och faktiskt vilja vara på kontoret behöver vi utgå från hjärnforskning snarare än trender när vi utformar arbetsplatser. Det blir mer hållbart för både människan och planeten." - Mia Öhrn, på designbyrån Merry Monday Stockholm

Foto Camilla Lindqvist / Merry Monday