Sänk din stressnivå upp till 60 % med nya trenden - börja skogsbada
Foto: Catharina Antonson
PUBLICERAD 5/4/2024
Lästid ca 2 min

Sänk din stressnivå upp till 60 % med nya trenden - börja skogsbada

Skogsbad är vetenskapligt bevisat, leder till minskad stress och ett ökat välbefinnande. Skogsbad, eller på japanska, shinrin-yoku, handlar inte om ”bad” i sin ursprungliga bemärkelse, utan om att bada våra sinnen i skogen. Men vad ska det vara bra för egentligen, och hur går det till?

Perspektiv och reflektion är avgörande för medarbetare och ditt team. Vi lever i en tid då allt går fortare och kraven och förväntningarna på oss både privat och yrkesmässigt är höga, för ledare såväl som för medarbetare.

Skogsbad

Ordet skogsbad är en direktöversättning av den japanska termen Shinrin-Yoku (森林浴) som betyder att "ta in skogsatmosfären med alla sinnen" eller bokstavligen att "skogsbada". Skogsbad är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, med aktiviteter som kan öppna våra sinnen för att uppleva kontakten med naturen på ett nytt vis.
Se gärna här: Skogsbad Shinrin Yoku

Tips - Så gör du skogsbad

Skogsbad kan du göra både själv och i grupp, som en egen aktivitet eller som ett inslag i konferens eller teambuilding.

Så här kan du hitta lugnet själv genom att hitta en naturplats (Sitspot):

  • Finn en plats i naturen, skog eller en park, där du känner att du verkligen trivs.
  • Lyssna på din kropp och lita på att du hittar just din plats. Ta gärna med dig ett sittunderlägg eller en tidning att sitta på.
  • Spendera så mycket tid du kan på platsen, gärna en timme på din plats minst två gånger i veckan. Du kan sitta, ligga ner eller bara luta tid mot ett träd eller en sten och vistas här helt utan agenda.
  • Hur är det att vara på den här platsen just nu? Känn marken under dina fötter och ta ett djupt andetag. Försök att öppna dina sinnen, lyssna, se och känn hur det doftar t ex om du tar upp lite mull från marken och doftar på den.
  • När du återkommer till samma plats regelbundet och spenderar tid där, så upplever du årstiderna och växlingarna i årstider. Vad växer på platsen? Vilka andra varelser vistas på just den platsen?
  • Vill du kan du bära med dig dina frågor, funderingar och dela med naturplatsen. Rita eller fotografera eller skriva en dagbok.
  • Ge dig själv tid att bara vara tillsammans med naturen.

Då och då, behöver vi tid för att hämta hem oss själva. Få möjlighet att reflektera i lugn och ro, både individuellt och tillsammans med kollegor. Ett härligt och rofyllt Skogsbad, kan förstärka medarbetares kapacitet för ökat välbefinnande och återhämtning. Se gärna här: Skogsbadsguide

Catharina Antonson Certifierad Skogsbadsguide - Shinrin Yoku


Om Catharina Antonson

Catharinas koncept är - Skogsbad med prova på akvarell: Hon håller en guidad Skogsbadstur, enligt metoden Eco Forest therapy, där du får låna liggunderlag, därefter bjuder Catharina på en matig smörgås med vegetariskt pålägg, te, samt att deltagarna får låna material för akvarell, samt ta med den bild hem som de målar som ett trevligt minne.

Idag erbjuder Catharina tre trails/platser:

Djurgården, vid Waldemarsudde, Stockholms kommun
Tyresta nationalpark, i Tyresö kommun
Vendelsö, Lötkärr, Haninge kommun.

Catharina ingår i ett nätverk av Certifierade Skogsbadsguider, som finns över hela landet: Certified Forest Bathing and Forest Therapy guides