Här är 7 fallgropar att se upp – och hur du parera dem:
Misstag 1: Inte göra hemläxan
Upphandlingen ska tillgodose era behov nu, och ger era anställda så mycket värde som möjligt. Så se till att veta vad ni behöver – och gör inte missen att återanvända gamla upphandlingsdokument, då blir er nya lösning väldigt lik er befintliga.
Gör så här: Granska er nuvarande pensionslösning – vad fungerar och vad saknas? Involvera hela företaget, HR, ekonomi, administration, företagsjurister, hållbarhetsansvariga och IT. Kartlägg behov och önskemål hos personalen, från ledningsnivå hela vägen ut till fabrik eller lager.
Misstag 2: Inte se över fondutbudet
Tänk på att alla anställda, oavsett livssituation, ska kunna bygga upp ett balanserat sparande med potential till bra avkastning och rimliga avgifter som passar deras riskprofil och sparintresse.
Gör så här: Försäkra dig om att det finns en bra entrélösning och förvaltningsalternativ som passar alla. Både traditionell förvaltning – som ger en viss garanti på sparkapitalet – och ett brett utbud av fonder med olika karaktär, där det enkelt går att filtrera på till exempel hållbar profil och risknivå.
Misstag 3: Missa villkor för trygghetsförsäkringar
I tjänstepensionslösningen ingår ofta mycket uppskattade trygghetsförsäkringar, som sjukförsäkring och vårdförsäkring – glöm inte dem!
Gör så här: Se över vilka försäkringar som erbjuds och till vilka priser och villkor, det kan variera mellan bolag.
Misstag 4: Missa viktiga kriterier
Glöm inte att se över ert behov av anpassade pensionslösningar. Som direktpension, hjälp med att få full kontroll på tidigare pensionsöverenskommelser och avtal, samt stöd för utlandsstationerad personal eller verksamhet i flera länder.
Gör så här: Säkerställ att leverantören ni väljer har möjlighet att tillgodose just era behov.
Misstag 5: Underskatta vikten av rådgivning
Tillgång till riktigt bra rådgivning kan göra stor skillnad, och många anställda ser det som en stor förmån.
Gör så här: Välj en tjänstepensionsleverantör som erbjuder rådgivning – och som inte påverkas av fondbolagens provisioner eller interna direktiv om att styra till egna fondprodukter. Er rådgivare bör vara fri att ge de rekommendationer han eller hon på riktigt anser är bäst.
Misstag 6: Glömma administration och service
Se upp för pappersfakturor, manuell registrering av löner och långa PDF-blanketter! Det kan snabbt bli tidskrävande om system inte fungerar smidigt.
Gör så här: Säkerställ att administrationen är så enkel och flexibel som möjligt. Samt att er pensionsleverantör kan svara på frågor snabbt, och ger dig som ansvarig kvalificerad rådgivning. Det kan bli väldigt dyrt om något går snett.
Misstag 7: Inte informera internt
En väl genomförd upphandling gör ingen nytta om de anställda inte förstår tjänstepensionens värde.
Gör så här: Lyft fram vad tjänstepensionen innebär. Ju mer konkret och tydligt ni informerar, desto större blir värdet – både för företaget och era anställda.
SPP hjälper dig skapa en pensionslösning som gynnar er och de anställda – se vad den kan innehålla!