Hälsoutmaningar fungerar som en väckarklocka
Foto: Azim Fatan och Lisa Lund
PUBLICERAD 20/5/2024
Lästid ca 4 min

Hälsoutmaningar fungerar som en väckarklocka

Hederas ledning har gjort en hälsoresa möjlig för samtliga anställda. Förra våren kom de igång med ett hälsoår för sina tjänstemän med Challengize som vald hälsopartner.

" För oss var det viktig att få med all kontorspersonal och göra något kul tillsammans i vårt inledande hälsoarbete och då behövdes något mer än en stegutmaning. Challengize digitala och teambaserade hälsoutmaning, som inleddes med ett motiverande peptalk, blev därför vår första aktivitet tillsammans. I den räknas alla aktiviteter, alla kan delta på ett rättvist sätt och vi har nu under tre hälsoutmaningar peppats i form på ett roligt sätt vilket syns i vårt ökade välmående."
Lisa Lund, HR-chef på Hedera Group.

Vikten av att arbeta proaktivt med hälsofrämjande insatser

Trots relativt låg sjukfrånvaro och stress valde Hedera att arbeta proaktivt med hälsofrämjande insatser för att bli än mer hållbara som individer och verksamhet.


Under ett år skapas en vi-kultur
där hälsa prioriteras och ger värdefull effekt.


Redan i den första hälsoutmaningen visade resultaten på att anställda på kontoren i Sverige upplevde att de ökade sin vardagsmotion med 14,4% och minskade stressen med 9,1% på bara sex veckor. Genom återkommande hälsoutmaningar, digital träning, inspirerande föreläsningar med mera har Hedera under ett år lyckats skapa en vi-kultur där hälsa prioriteras och ger värdefull effekt.

För ett företag i stark tillväxt och som är noterat på Nasdaq First North är hållbarhet i fokus för Hedera Groups ledning, styrelse, ägare och framtida investerare. Välmående medarbetare är därför viktigt för företaget med 1200 anställda i Sverige. Challengize har varit en viktig partner på vård- och omsorgskoncernens hälsoresa.

Arbetsrelaterad stress minskade med 9,1%

Frisknärvaron var redan relativt god utan höga sjukfrånvarokostnader innan samarbetet påbörjades med Challengize, men samtidigt visade medarbetarundersökningar att arbetsrelaterad stress med fördel skulle kunna minskas inom Hedera Group. Det var därför glädjande att medarbetarna redan efter den första hälsoutmaningen med Challengize kände av betydande hälsoförbättringar.

 • 20,4% bättre fysisk form.
 • 14,4% ökad fysisk aktivitetsnivå.
 • Stressen minskade med 9,1%.

Sammanvägt med förbättrad sömn och må bra känsla så gav det ett upplevt ökat välmående med i snitt 10,2% vilket visade tecken på att det fanns förbättringar att hämta.

Under 2023 och början av 2024 lanserades ytterligare två hälsoutmaningar och upplevda hälsoresultat har fortsatt att imponera och förbättras.

De topp femton mest vanliga aktiviteterna från hälsorapporten

 1. Power walk
 2. Promenad
 3. Steg
 4. Hundpromenad
 5. Styrketräning
 6. Jobba vid stå-bord
 7. Gå upp för trappor
 8. Trädgårdsarbete
 9. Sit-ups
 10. Wheelchair
 11. Cykling
 12. Ridning
 13. Push-ups
 14. Löpning
 15. Workout

Hälsa och välmående, en viktig del i arbetet med employer branding

Förutom att stärka varumärket gentemot marknaden är en attraktiv och hållbar arbetsplats avgörande för Hedera Group för att kunna behålla och rekrytera talanger.

" Med proaktiva hälsoinitiativ tillsammans med Challengize kan vi i ledningen nu tidigt fånga upp hur våra anställda mår och adressera olika individers behov för att få friska, starka och stolta medarbetare som håller över tid. Challengize hälsostrateger har hjälpt oss med projektledning för vår hälsoplan som sträckt sig över ett år med teman som kost, motivation, träning och återhämtning med tillhörande aktiviteter för våra tjänstemän inledningsvis. Hälsoåret inleddes tillsammans på en kick-off med hållbarhet på agendan och under året har vi varvat inspirationsföreläsningar, träningar och tre hälsoutmaningar. Vägen framåt är inte helt spikad men det gör hälsoresan desto mer spännande och lärorik."
Lisa Lund

En trend mot medvetna aktiva val

Att Hederas ledning möjliggör en hälsoresa för samtliga anställda inom Hedera är något som Azim Fatan ser mycket positivt på. Azim, som är ytterst ansvarig i ett av Hedera Groups dotterbolag, är en som verkligen omfamnat denna satsning och inspirerar andra medarbetare till aktiva och sunda val, vilket stärkt en kultur av välmående och hälsa på arbetsplatsen.

För mig har hälsoutmaningarna fungerat som en väckarklocka för att förstå vikten av att göra aktiva val som främjar ens välmående och jobbprestation. Genom att uppmuntra mig själv och mina kollegor att göra små förändringar i vardagen, såsom att välja ståbord istället för att sitta, ta trapporna istället för hissen eller cykla istället för att ta bussen, har vi inkluderat hälsosamma vanor som en naturlig del av vår dagliga rutin.

Det finns alltid alternativ till det passiva och även små stunder av dödtid kan användas till att röra på sig, även om det bara är korta pass. Genom att prioritera min träning har jag också blivit bättre på att hantera och strukturera min övriga tid. Istället för att slösa bort tiden på passivitet, ser jag till att använda den för att koppla av och ladda batterierna, vilket innebär att jag till exempel inte bara spenderar tid framför TV:n utan gör medvetna val även där. Samma sak gäller med arbetet som blir mer strukturerat och effektivt. "
Azim Fatan

Cykling, var en av de topp femton mest vanliga aktiviteterna under Hedera Groups hälsoutmaning.