Hur många nya regler klara vi?
PUBLICERAD 28/7/2022
Lästid ca 3 min
Valspecial

Hur många nya regler klara vi?

Pamela brinner för valfrågor som rör digitalisering. Hon har haft tio år i spelbranschen och är idag chef på Tre. Svenska företag har fått mängder av nya regelverk att förhålla sig till både från Sverige och från EU, så vad har Pamela för budskap till politikerna?

Berätta om dig själv. Vem är Pamela Morris Williams?

Pamela men kallas Pam av de flesta. Vart börjar man när man ska berätta om sig själv?
Född och uppvuxen i Kista utanför Stockholm. Har en väldigt brokig bakgrund med resor, upplevelser och minnen. Gick från gymnasiekock till KTH med en ingenjörsexamen som slutade med en Magister. Har sedan 2006 jobbat med uppdrag kring Governance, Internal Control, Risk, Säkerhet och Compliance. De senaste 10 åren har varit inom spelbranschen med flera olika bolag som både tillhandahåller och tillverkar de olika spelen. Tiden går fort när man har kul!
Idag är jag chef för GRC- Governance, Risk och Compliance på mobiloperatören Tre.

Jag är en människoperson som gillar när det händer mycket. Jag gillar förändring och att driva på för förbättring inom olika saker. Något som blev helt nytt för mig var när jag och min familj nyligen flyttade ut på landet. Det har varit en process att ta in stillheten och lugnet. Därför är jag också så tacksam för att jag kan åka in till kontoret där det är som ett getingbo med folk och massa underbar energi. Men livet går väl ut på att hitta en balans!

Nu är det valår. Hur går dina tankar?

Det är mycket tankar och funderingar i dessa tider både privat och professionellt. Det har varit en turbulent tid i världen och att gå till val i en oviss framtid känns lite extra tufft.

Om du fick ställa en fråga till de politiska partierna. Vad skulle den frågan vara?

Jag vill veta mer om hur vi ska få Sverige att växa och ha ett gynnsamt klimat för företag. Många andra frågor är självklart viktiga och dominerar samtalet i samhället och vad som tas upp i media. Men att ha ett framgångsrikt näringsliv har alltid varit viktigt för Sverige för att vi ska få många i arbete och utveckla samhället. Så mer om näringslivspolitik!


När ett regelverk är på plats har utvecklingen redan skett och regleringen upplevs som trög och fyrkantig.


Vad är ditt viktigaste budskap till politikerna med tanke på digitaliseringen och onödiga regleringar?

Att ta in den kunskap och information om dessa frågor. Att försöka reglera något utan att förstå branschen är svårt, sätt er ned vid samma bord som oss så hjälps vi åt.
Världen och speciellt IT är snabbfotade och med dagens regleringar hänger de inte med. När ett regelverk är på plats har utvecklingen redan skett och regleringen upplevs som trög och fyrkantig. Politikerna måste hitta nya vägar där man kan jobba snabbare, smidigare och enkelt ta in information/kunskap. Också arbeta närmare med samhället och näringslivet- snabbare och enklare.

Vilka valfrågor skulle du vilja lyfta fram som särskilt viktiga?

Det finns många frågor som är viktiga för att få en bättre morgondag. Men den frågan som ligger till grunden för en förändring är hur ska Sverige bli bättre och snabbare. Tekniken förbättras kontinuerligt, samhället har utmaningar med otrygghet, utanförskap och orättvisor.
Från näringslivet är det viktigt att vi är engagerade i samhällsutvecklingen och bidrar där vi kan. Vi anställer många unga varje år och satsar mycket på utveckling och lärande. Som jag sagt tidigare måste vi alla hjälpas åt för att skapa ett bättre samhälle tillsammans, både som privatperson och företag.

Har vi för många politiska partier i Sverige?

Jag har inga större synpunkter på antal politiska partier. Det tillhör demokratin att man får starta ett parti för att driva förändring. Jag skulle gärna se att de politiska partierna hade ännu större förankring hos sina väljare, att man får möjlighet att delge sina synpunkter och bli lyssnad på. Jag tycker att vi har bra kontakt med politiker idag men jag tror att de behöver vara ännu synligare och närmare sina väljare för att förstå vad som händer och hur man tänker.