Priset tilldelas en ledare som under året visat starkt ledarskap, engagemang och motivation för att driva mångfaldsagendan inom sin organisation och samhället i stort.
Galan är ett initiativ av Mats Wernheim med Malin Moezzi som juryns ordförande och i advisory board Aaron Kroon, styrelseproffs som även sitter med i Regnbågsfondens styrelse liksom entreprenören Dejan Smiljanic.
Grattis! Hur mycket betyder det att få ta emot priset?
Tack, jag känner mig otroligt hedrad och glad! Det betyder mycket för mig. Det här priset ser jag som ett fint kvitto på det långsiktiga arbete och de värderingar som jag haft hela mitt liv och som också genomsyrar mitt jobb.
Motiveringen
För sitt passionerade och långsiktiga ledarskap, som har drivit Axfoods arbete med mångfald och inkludering framåt med en tydlig vision: att bli Sveriges mest inkluderande mataktör till 2030. Genom nytänkande, mätbara resultat och långsiktiga mål har hon skapat en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig respekterade och delaktiga. Med sin förmåga att inspirera andra att omfamna olikheter driver hon förändringar som leder till långsiktig och hållbar utveckling. Hennes starka personliga engagemang och konkreta resultat gör henne till en inspirationskälla, både inom och utanför Axfood .
"Jag tror på ett coachande kommunikativt ledarskap."
Hur skulle du beskriva din ledarskapsfilosofi?
Ett inkluderande ledarskap med vilket jag vill skapa tillit, engagemang och delaktighet. Jag tror på ett coachande kommunikativt ledarskap och är lyhörd och genuint nyfiken på andras perspektiv och reflektioner. Jag har starkt intresse för utveckling med lärandet i fokus och är ständigt öppen för förändringar och att lära nytt.
Jag tänker alltid affärsvärde och har ett fokus på att tydliggöra HRs bidrag till affären. Jag ser absolut HR som affärsdrivande och jobbar mycket med datadriven HR/People Analytics för att fatta beslut på fakta och inte magkänsla. Jag drivs av att effektivisera, digitalisera och tänka nytt med fokus på att det ska skapa värde - leda mot tydliga mål. Jag utmanar initiativ som görs utan koppling till affären. Jag försöker även tydliggöra vissa områdens starka påverkan på resultatet, som traditionellt inte anses affärsdrivande så som arbetsmiljö, hållbarhet, inkludering och hälsa för att nämna några områden.
"Jag anser att mångfald och inkludering inte bara är rätt sak att göra, utan också en strategisk fördel som driver innovation och affärsnytta."
Hur stor påverkan skulle du säga att ledarskapet har på företagskulturen och medarbetarnas engagemang?
Jag skulle säga att ledarskapet har en avgörande påverkan på medarbetarengagemang och företagskultur. Det kan jag även se i vår medarbetarunderökning där vi exempelvis kan se en högre andel engagerade medarbetare bland chefer med ett utmärkt ledarskap.
I vår senaste medarbetarundersökning på Axfood kan vi se vi att 82% av medarbetarna är fullt ut engagerade om de upplever chefens ledarskap som utmärkt, medan endast 45% är engagerade om chefens ledarskap upplevs som sämre eller behöver stöd. Att kunna identifiera sig med organisationens värderingar anser jag vidare är en betydande faktor för ett medarbetarengagemang.
Jag anser att det finns en stark korrelation mellan att identifiera sig med företagets värderingar och att uppleva energi och motivation.
Vilka är de största utmaningarna du har mött i ditt ledarskap?
Jag har mött många olika utmaningar genom åren och utvecklats och lärt mig mycket av dessa. På ett tidigare företag jobbade jag globalt med 80 länder och drev bl a stora förändringsprojekt och mötte utmaningar. Under dessa år lärde jag mig mycket om olika kulturer och respekt för olikheter. Rent generellt så ogillar jag dolda agendor och personer som är falska och manipulativa. Personer som pratar ”om” och inte ”med” andra. Jag vill vara en autentisk ledare och som person/ledare är jag mer en person som ”det du ser är det du får”. Jag vill skapa tillit och förtroende. Jag får ofta höra att jag är modig och det är jag nog men egentligen handlar det mer om att ”jag är mig själv”. Med det sagt vill jag så klart alltid utvecklas och bli bättre och uppmuntrar feedback från mina medarbetare.
Jag försöker omvandla personer som inte ser skogen för alla träden att bli mottagliga för feedback och dialog. Jag är inte naiv men har en obotlig positiv livssyn och drivs av att det mesta går att lösa. Jag försöker undvika unconsious bias och gillar att omge mig med personer som inte är ”Monica-kopior” utan både utmanar och uppmuntrar mig.
Nämn några av de utmaningar och möjligheter vi står inför under 2025 enligt din uppfattning
Vägen in på svensk arbetsmarknad påverkas ännu av var du bor, vem du känner – och vilka dina föräldrar är. Det tycker jag är en stor utmaning och vi på Axfood har ett högt engagemang för att ändra på detta. Vi behöver satsa på ungdomar från utsatta områden redan i en tidig ålder för att motverka utanförskap och exkludering. Detta för att ge fler en chans att inte hamna i ex gängkriminalitet utan se möjligheter.
Att jobba för mångfald och inkludering är avgörande för att bygga ett starkt och hållbart samhälle.I en tid då allt fler företag, särskilt i USA, väljer att dra ner på sitt arbete med mångfald, jämlikhet och inkludering krävs uthållighet och mod. Jag anser att mångfald och inkludering inte bara är rätt sak att göra, utan också en strategisk fördel som driver innovation och affärsnytta.
Jag tror på vikten av att implementera rekryteringsstrategier som säkerställer att nå ut till en bred och diversifierad kandidatpool.Att investera i mångfald och inkludering är en strategisk fördel som företag inte har råd att ignorera. Det är i alla fall en av de viktigaste frågorna för mig.
HR-kompetens en självklar del av framtidens styrelser
Jag tror på en framtid där fler HR-chefer tar en självklar plats i styrelserummet. Allt fler företag har fått upp ögonen för att HR hanterar den viktigaste resursen inom ett företag; medarbetarna. Och inte bara det, vi som arbetar med HR ser till att de viktigaste grunderna finns på plats för att kunna leda bolaget i en utmanande, orolig, snabbrörlig och föränderlig värld.
Monica kommer medverka som gäst påAll Inclusive II – Aaron Kroon med gäster på Oscarsteatern den 25 november som arrangeras av Aaron Kroon, Jobbfestivalen och HRnytt.
Det blir en dag och kväll där närmare tusen av Sveriges främsta beslutsfattare träffas där mod, jämställd hälsa och mänskligt ledarskap står i fokus.
Annika Hegardt
Om Monica Längbo
Monica Längbo är HR Direktör för Axfood sedan 2019. Bakom sig har Monica en lång HR-, styrelse- och ledarerfarenhet. Hennes karriär vittnar inte bara om ett brinnande engagemang för HR-frågor – hon är också en stark förespråkare av att HR bidrar till affärsnyttan och har en viktig plats vid styrelsebordet.
Monica driver ett affärsnära HR med fokus på digitalisering, lärande, social hållbarhet och inte minst inkluderingsfrågor, vilket bl a bidragit till att Axfood tilldelats Allbrightpriset för koncernens strategiska arbete med mångfald och inkludering. Och nu senast utsågs Monica till ”Årets Ledare” på Inclusions Awards.