1. Lär dig sälja – inte bara leverera
Som egenföretagare insåg jag snabbt att det räcker inte med att vara bra på det man gör – du måste också kunna sälja det. Detta gäller även för HR. Om vi inte kan sälja in våra idéer till ledningen och kollegor, kommer vi inte att få det genomslag vi önskar.
Jag minns ett möte med en av mina första kunder där jag presenterade ett förslag för en organisationsförändring. Jag var övertygad om att det var perfekt, men det verkade som att jag var den enda som såg det. Problemet var inte lösningen, utan hur jag paketerade den. Jag pratade om mitt upplägg, men kunden ville veta hur vi kunde lösa deras problem. Ingen bryr sig om antal workshops eller utbildningsmaterial – de vill veta hur vi kan lösa deras största utmaning, snabbt och effektivt.
Samma sak gäller för HR. När du till exempel vill implementera en ny arbetstidspolicy eller en förändring i kompensationsmodellen, måste du visa hur den gynnar verksamheten. Det handlar inte bara om att leverera en medarbetarlösning – du måste visa hur den löser ett affärsproblem.
Vad kan du göra?
Börja nästa HR-presentation med en berättelse från verksamheten som illustrerar hur din lösning löser ett konkret problem. Backa upp med data som visar hur detta påverkar verksamhetens mål. Genom att fokusera på affärsnytta och visualisera med konkreta exempel ökar du chansen att dina idéer får genomslag.
2. Bli en del av verksamheten – inte bara HR-expert
En annan viktig lärdom från entreprenörskapet är att du måste förstå helheten. Som egenföretagare har du många roller – marknadsförare, ekonomiansvarig, kundtjänst och listan fortsätter… Den här djupa helhetssynen är något vi inom HR borde anamma mer om vi vill vara strategiska partners och driva förändring.
När jag var anställd, brukade jag alliera mig med marknadsavdelningen och tillbringa tid med dem för att förstå hur de kommunicerade med kunderna. Det samarbetet gav mig ovärderlig insikt i hur HR och marknad kunde arbeta bättre ihop. Skulle jag ta en anställning igen, skulle jag lägga ännu mer tid på att jobba nära fler avdelningar. Genom att förstå deras utmaningar kan HR skapa processer som stöder deras mål och behov på en helt annan nivå.
Vad kan du göra?
Om du har svårt att frigöra tid för att jobba nära andra avdelningar, delta i deras möten eller projekt där du kan skugga deras arbete. Detta ger dig insikter som kan hjälpa dig utveckla relevanta HR-processer.
3. Ta snabba beslut och agera agilt
Entreprenörer har inte lyxen att vänta eller dra ut på beslutsprocesser. De måste agera snabbt och anpassa sig när omständigheterna förändras. För HR är detta särskilt viktigt i dagens föränderliga arbetsmiljö, där utmaningar som hybridarbete och nya kompetenskrav kräver snabba beslut. Agilitet är avgörande, särskilt i mindre företag där beslutsvägar är kortare och möjligheten att agera snabbt ger stora fördelar.
Detta blev extra tydligt när jag planerade en utbildningsinsats med en samarbetspartner. Som anställd hade jag antagligen planerat allt i detalj innan jag bjöd in cheferna. Men som entreprenör gjorde jag tvärtom – jag bjöd in deltagarna först och justerade upplägget efter deras feedback. Att agera snabbt gav oss direkt respons och sparade oss tid.
Vad kan du göra?
Se över era HR-processer och fundera på om ni kan skala bort onödiga steg och få in feedback tidigt så ni snabbare kan anpassa processerna till organisationens behov.
HR med entreprenörstänk är framtiden
I en arbetsmiljö som förändras snabbt behöver HR bli snabbfotade och agila. Det handlar om att förstå verksamheten, agera snabbt och sälja in idéer som visar affärsnyttan. Genom att använda verktyg från entreprenörens verktygslåda kan du och ditt team bli en drivkraft för innovation och förändring som verkligen gör skillnad.
Så, vad säger du? Redo att levla upp och bli lite mer entreprenöriell?
ALLT gott,
Sofia
Din wingwoman i organisationsförändring
Om Sofia Stigendal
Sofia Stigendal är kursledare, föreläsare och förändringscoach. Hon har jobbat med HR, förändring, ledarskap och inkludering två decennier. Sofia blev egen för att minska gapet mellan de egna förutsättningarna i arbetslivet och hennes äldsta son, född med flerfunktionsnedsättning. Hon har ägnat fler än 10 000 timmar med att nörda ner sig i förändringsledning, beteendeförändring, ledarskap, hjärnan, inkludering och mycket mer. Allt för att skapa en helhet mellan vad hon ser i sin son och vad hon möter på arbetsplatser. Att leda förändring på ett hållbart sätt är hennes vardag – från att hon går upp till att hon går och lägger sig.