Rädda hjärnan med mikropauser
PUBLICERAD 22/11/2022
Lästid ca 2 min

Rädda hjärnan med mikropauser

Precis som ett batteri behöver vi ladda ibland för att kunna vara vårt bästa jag på jobbet. Pauser tillför syre till både muskler och hjärna, men de behöver inte alltid vara långa eller innehålla mycket aktivitet. En mikropaus räcker långt.

Vad är en mikropaus?

En mikropaus är en paus på cirka 2-5 minuter som du gör flera gånger om dagen. Den hjälper dig att gå från trött och seg till att bli vaken och fokuserad. En mikropaus hjälper hjärnan sortera alla intryck och kunna engagera oss bättre i uppgiften.

Vad bör en mikropaus innehålla?

Alla pauser som gör att du lämnar arbetsuppgiften en stund och gör något annat, är bra. Till exempel att ta en tur till kaffemaskinen, eller byta några ord med en kollega. Det viktiga är att pausen inte innehåller någon prestation, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva och stressa av.

Tips för att hitta pauserna

Är du en av dem som gärna tar en paus, men märker att det sällan blir av? Börja med att skriva in pauserna i kalendern och sätt, om du behöver, en påminnelse i mobilen. Då kan du börja ta en mikropaus och lägga det du har för händer någon gång i timmen tills det blir en vana. Kom ihåg att du inte behöver göra så mycket, det kan räcka med att andas ett par gånger, att gå ett varv runt lokalerna, att sträcka på dig ordentligt eller bara blunda.

Mikropauser ökar trivseln

Som chef är det extra viktigt att ta mikropauser. Inte bara för att själv orka med arbetsdagen och hålla stressen på avstånd, men också för att kunna vara en förebild för dina anställda och legitimera att de också tar pauser. Mikropauser har nämligen visat sig inte bara minska stress för individen, utan också öka trivseln och förbättra arbetsklimatet betydligt. Här hittar du mer om pauser och varför de är så viktiga.

3 mikropauser att prova

1. Ta några minuter vid kaffemaskinen och prata med en kollega om annat än jobb.

2. Res dig upp och sträck på hela kroppen, en kroppsdel i taget.

3. Om du sitter ner, för huvudet från sida till sida ett par gånger för att mjuka upp nacken och öka rörligheten.

Bonustips!

Skapa en anslagstavla med förslag på mikropauser någonstans på kontoret. Där kan kollegorna mötas – och småprata med varandra, eller hitta nya tips för framtida mikropauser.

Källa: MåBra, Forskning & Framsteg