Har du en överpresterare i ditt team?
PUBLICERAD 24/10/2022
Lästid ca 2 min

Har du en överpresterare i ditt team?

Personer som är extra utsatta för sina egna höga krav och kanske även omgivningens, löper större risk för utbrändhet. Därför är det bra att som ledare kunna identifiera den här typen av personer. En organisation som lärt sig känna igen överprestation och förändra det innan det börjar bli ett problem, kan förhindra utbrändhet och skapa en sundare arbetsplats.

Varför är det ett problem att överprestera?

En person som arbetar ihärdigt, långsiktigt och målinriktat är ju härligt att ha i ett team.
Men en del av de här personerna märker inte sin överbelastning eller när de överskrider sina egna gränser. Arbetet sker helt enkelt på bekostnad av den egna hälsan. Gemenskapen, ledarskapsstilen och teamet påverkar dem i högsta grad och det finns en stor fara med organisationer som uppmuntrar prestation till varje pris.

Ladda ner handboken ”Finns det överpresterare i ditt team” för att ta reda på mer.

Varningssignaler och lösningar

Mycket oplanerad övertid, tappat ansvar och tyst belastning är några varningssignaler att hålla utkik efter när det gäller överpresterare. Svårt att tacka nej, omöjligt att hitta pauser, svårt att varva ner, smutskastning, kontrollbehov och ångest är andra tecken. Men genom självmedkänsla och stöttande och uppmuntrande kollegor – plus hjälp att omdefiniera vad framgång betyder i just er organisation – kan vanorna ifrågasättas.

Kom och träffa oss!

Vill du lära dig mer om hur du som chef kan stötta överpresterare i ditt team?
Kom och träffa Auntie på HR Dagen i Stockholm den 11 november. Där kan du får höra mera om hälsa och hur vi hjälper chefer stötta sina anställda på väg mot ett sundare arbetsklimat. Hoppas vi ses!


Om Auntie

Auntie är en tjänst för att skapa mentalt välbefinnande på arbetsplatsen. Vi erbjuder anställda stöd med såväl stress som att hitta saknad motivation. Mätbara resultat uppnås med profilerade samtalspaket som snabbt och smidigt kan startas igång, tack vare nätmöten med ett av våra Auntie-experter.