Lön är mer än en siffra – det är en fråga om tillit
Foto: Daniel Eisenberg
PUBLICERAD 3/7/2025
Lästid ca 2 min
Krönika

Lön är mer än en siffra – det är en fråga om tillit

Vi pratar mycket om arbetsgivarvarumärke, engagemang och kultur. Men hur ofta pratar vi om lön – inte bara vad vi betalar, utan hur vi pratar om det?

En ny undersökning vi på Deel gjort tillsammans med Norstat visar att många svenskar saknar insyn i hur löner sätts. Bara drygt en av fem upplever att det är lätt att jämföra sin lön med andra i motsvarande roll. Det säger något viktigt. För när vi inte förstår våra villkor, är det svårt att lita på att de är rättvisa.


Bristen på transparens skapar frustration och osäkerhet – och i förlängningen en tystnad som riskerar att skada kulturen.


Det handlar inte om att avslöja vad varje individ tjänar – utan om att bygga tydlighet kring hur olika roller värderas, vilka principer som gäller, och hur man som medarbetare kan påverka sin utveckling. Bristen på transparens skapar frustration och osäkerhet – och i förlängningen en tystnad som riskerar att skada kulturen. Undersökningen visar att både män och kvinnor är missnöjda med sin lön. 53 procent av männen och hela 70 procent av kvinnorna tycker att de förtjänar bättre betalt.

EU-direktivet som drivkraft för förbättring

Från juni 2026 träder EU:s nya direktiv om lönetransparens i kraft. Det kräver bland annat att arbetsgivare redovisar könsuppdelad lönedata och är öppna med lönenivåer redan vid rekrytering. Det är lätt att se det som ytterligare en jobbig regel att följa. Men jag tror att vi gör oss själva en otjänst om vi ser transparens som ett hot, snarare än en möjlighet. För de företag som vågar öppna upp kan direktivet bli ett verktyg för att stärka både tilliten och den interna kulturen.

Ett modernt ledarskap kräver mod att vara tydlig

Den nya generationens medarbetare förväntar sig öppenhet. De vill veta hur deras insats värderas, inte bara vad som står på lönebeskedet. Undersökningen visar att särskilt unga tänker mycket på sin lön – 8 av 10 under 30 tänker på lönen dagligen eller flera gånger i månaden.

Att som arbetsgivare inte ha svar på alla frågor är okej – men att inte ha en tydlig modell är inte det. Transparens behöver inte vara komplicerat. Det kan handla om att visa vilka kriterier som styr lönesättning, att erbjuda tydliga löneintervaller för olika roller, och att skapa forum där medarbetare vågar ställa frågor.

Bygg en kultur där lön går att prata om

Lön kommer alltid att vara ett känsligt ämne. Men när arbetsgivare väljer att vara tydliga, konsekventa och tillgängliga i frågan – då bygger vi något mer än bara förtroende kring lön. Vi bygger en arbetsplats där människor vill stanna, växa och bidra. Och det är något långt mer värdefullt än enstaka kronor i en löneförhandling.

Daniel Eisenberg, Sverigechef, Deel


Om Daniel Eisenberg

Daniel är Sverigechef för HR-plattformen Deel, och har över 20 års erfarenhet från tech-industrin. Han bor med sin familj på Lidingö, men kom nyligen tillbaka från Kenya där han tillbringade ett år med familjen och ledde sitt team som var hundratals mil bort.

Daniel Eisenberg är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder.