Kvinnor och män oense om löner – ny rapport visar djupa uppfattningsklyftor
Rapporten från Deel publiceras ett år innan EU:s nya direktiv om lönetransparens träder i kraft och blottlägger stora skillnader i hur kvinnor och män uppfattar rättvisa och jämlikhet i arbetslivet.
Läs hela undersökningen här
- Det handlar inte bara om vad som står på lönebeskedet. Kvinnor känner att de saknar verktyg att förstå och jämföra sina villkor – det skapar osäkerhet och en känsla av orättvisa, säger Alice Burks, Deel’s Director of People Success.
Snart blir löner öppna – men få svenskar har koll redan idag
Från och med juni 2026 träder ett nytt EU-direktiv i kraft som ska tvinga arbetsgivare att redovisa lönedata och erbjuda insyn i lönestrukturer – redan i rekryteringsfasen. Syftet är att öka transparensen och motverka lönediskriminering.
Men trots att förändringen närmar sig, upplever bara drygt var femte svensk att det idag är enkelt att jämföra sin lön med kollegor i liknande roller. Kvinnor är betydligt mer positiva än män till det nya direktivet och tror i högre grad att det kommer förbättra deras förutsättningar vid löneförhandlingar.
Kritiken mot dagens system är också tydlig: kvinnor och unga anser i större utsträckning än män att lönesättningen på deras arbetsplats är orättvis.
- När kvinnor saknar inblick i hur löner sätts skapas en känsla av maktlöshet – inte bara i lönekuvertet, utan i hela relationen till arbetsgivaren, säger Alice Burks, Deel’s Director of People Success. - Transparens handlar inte bara om rättvisa – det handlar om att kunna lita på systemet.
Så tycker svenskarna om lön och rättvisa – stora skillnader mellan grupper
Skillnaderna är tydliga, men det är inte bara kön som är skiljelinjen. Utbildning, hemort och ålder avgör hur svenskarna ser på lön, arbete och rättvisa.
Varannan man och sju av tio kvinnor tycker att de borde ha högre lön
Insikter från undersökningen:
- Var femte kvinna uppger att det är obehagligt att löneförhandla, mot var tionde man.
- Unga under 30 tänker mest på vad de tjänar. Åtta av 10 tänker på vad det tjänar. dagligen eller flera gånger i månaden. Funderingarna kring lön avtar med åldern.
- 38 procent av svenskarna är bekväma med att diskutera sin lön med kollegorna.
- Både män och kvinnor anser att de har för låg lön - 53 procent bland män och 70 procent av kvinnorna tycker att de förtjänar bättre betalt.
- Starkare stöd för transparens bland kvinnor: Kvinnor uttrycker högre stöd för ökad lönetransparens och mindre förtroende för dagens system.
Om undersökningen
Undersökningen är en del av Deels initiativ för att öka kunskapen om lönefrågor i Sverige. Genom att kombinera global expertis med lokal förståelse hjälper Deel företag att möta morgondagens krav – och skapa rättvisa på riktigt.
Om metodiken
Undersökningen har genomförts av Norstat, ett ledande nordiskt datainsamlingsföretag, på uppdrag av Deel under våren 2025. Urvalet består av 1 036 personer i Sverige i åldern 18–67 år som i Norstats bakgrundsdata har uppgett att de arbetar heltid eller deltid. Personer som studerar, är egenföretagare eller saknar förvärvsarbete har exkluderats från deltagande.
Datan har samlats in via digital enkät och spridningen har säkerställts genom utskick till respondenter över hela landet, med hänsyn till geografisk balans, kön och åldersfördelning. Undersökningen ger en tydlig bild av hur yrkesverksamma svenskar ser på lön, rättvisa och transparens inför det kommande EU-direktivet.