Katie Stoddart - Ny krönikör på HRnytt
Foto: Katie Stoddart
PUBLICERAD 13/5/2024
Lästid ca 5 min
Intervju

Katie Stoddart - Ny krönikör på HRnytt

Vi är glada över att berätta att Katie Stoddart kommer att vara en återkommande krönikör här på HRnytt. Hon är en prisbelönt coach med fokus på ’high performers’ och ledarskap. Hon är också värd för The Focus Bee Show. En podcast där hon intervjuar ’high performers’ och ledare över hela världen.

När och varför bestämde du dig för att bli coach för ledare?

All coaching är alltid kopplad till ledarskap. Som coach befodrar jag människor att ta ansvar och agera med större samstämmighet, syfte och glädje. Ledare behöver ständigt omvärdera sina beslut, bemästra sin tid och energi och vara tydliga med sin vision; detta är några av de ämnen jag brinner mest för.

En av mina referensböcker är 'The 7 Habits of Highly Effective People' av Stephen Covey, där han förklarar de grundläggande pelarna för både självledarskap och utmärkt samarbete med andra människor.


De bästa ledarna jag har coachat sätter alltid människor först.


Vad innebär ett bra ledarskap, enligt din uppfattning?

Utmärkt ledarskap kommer från tydlighet i riktning, en balans mellan förståelse och bestämdhet, och att bry sig lika mycket om människor som resultat. De bästa ledarna jag har coachat sätter alltid människor först. De har förstått att om människor är uppfyllda, presterar de på sin bästa nivå. Det som får människor att trivas får också företaget att trivas.

Sådana ledare har stor emotionell intelligens och prioriterar sina anställdas välbefinnande. De målar en klar vision för framtiden, inspirerar andra att agera mot sin vision. De ger sina team autonomi, utan att mikrostyra dem, och ger alla tydliga riktlinjer. Därmed har deras team alla element för att vara intrinsiskt motiverade – autonomi, mästerskap och syfte, och presterar på sin allra bästa nivå!

De bästa ledarna framhäver det bästa hos andra människor.


Självledarskap är förmågan att behärska din egen inre värld:
dina tankar, känslor, handlingar, beteenden.


Hur viktigt är självledarskap?

Allt ledarskap börjar med självledarskap. Som ledare påverkar dina tankar, känslor, ord och handlingar teamen.

 • Om du är stressad kommer ditt team att känna sig stressat.
 • Om du är lugn under stressiga omständigheter, kommer ditt team att förbli lugnt.

Jag säger ofta att ditt team är en förstorad spegel av dig. Det visar dig vad du hanterar bäst och vad du kämpar mest med. Du kan se vad du behöver förbättra genom att observera ditt teams svagheter. Det största misstaget ledare gör är att tro att specifika individer är problematiska, istället för att fråga sig själva vad de kan förbättra som ledare. Ju mer du tittar inåt, desto större blir resultaten utanför.

Självledarskap är förmågan att behärska din egen inre värld: dina tankar, känslor, handlingar, beteenden. Ju mer du arbetar med ditt eget självledarskap, desto bättre förebild blir du. Dåligt ledarskap är nästan alltid dåligt självledarskap. Du måste våga och ha modet att titta på dig själv, styrkorna och svagheterna, och göra det inre arbete som krävs. Människor kommer att märka det. Ditt inre arbete skiner alltid igenom.

Dina bästa tips för att bygga bra ledarskap

Här är några av mina bästa tips för att bygga bra ledarskap:

 1. Börja inifrån
  Arbeta med ditt eget självledarskap, börja märka vad som triggar dig, vilka beteendemönster du har, bemästra din stress, växa din disciplin och fokus, förbättra dina energinivåer, var tydlig med din riktning… Bemästra dig själv först.
 2. Bemästra kommunikation
  Märk din balans mellan bestämdhet och förståelse. Om du är för bestämd, arbeta på att vara mer förstående. Om du är för förstående, arbeta på din bestämdhet. Denna balans kommer upp i alla ledarskapscoaching-sessioner. Det är en av de knepigaste aspekterna av ledarskap.
 3. Hantera konflikter snabbt
  Om du märker någon spänning eller möjlig konflikt, hantera den snabbt. Ju snabbare du kan märka dessa spänningar och lösa dem, desto mindre påverkan har de på teamets prestation. Om du låter spänningen byggas upp, eskalerar problemen. Adressera och hantera det snabbt.
 4. Observera djupt
  Alltför ofta fastnar ledare i brådskande arbete, släcker bränder… Men den verkliga guldet kommer från djup observation. Observera noggrant teamets beteenden, dynamiken, atmosfären…
 5. Dedikera 1-1 tid
  Om du är oåtkomlig som ledare kommer människor att tro att de inte kan räkna med dig. Det är då de börjar dölja saker, och när prestationen försämras. Stora ledare är engagerade i arbetet och också tillgängliga för människorna. De reflekterar ständigt över hur de bäst kan stödja teamet och vara tillgängliga för dem.
 6. Erkänn misstag
  Det här kan låta motintuitivt, men om du erkänner dina egna misslyckanden ser människor dig som mänsklig och sårbar. Det gör det lättare för dem att öppna sig för dig och erkänna sina egna brister. G. Psykologisk säkerhet: Den största indikatorn på högpresterande team är psykologisk säkerhet. Om ditt team känner att de kan göra misstag, lära sig av varandra och känna sig säkra, kan de blomstra. Som ledare är det ditt ansvar att skapa en psykologisk säkerhet och befodra andra.

Berätta om dig själv. Vem är Katie Stoddart?

Jag började min karriär som hydrografisk ingenjör och kartlade havsbotten. Jag tillbringade månader till havs på båtar och skapade kartor över havsbotten. Jag brukade leda team till havs under stressiga omständigheter, och jag insåg snabbt att jag var mer passionerad för människor än för ingenjörskonsten. Denna insikt ledde mig att byta karriär och starta min coaching- och föreläsningskarriär. Sedan dess har jag utvecklat min egen verksamhet som coach med fokus på ’high performers’ och ledarskap. Jag är också värd för min podcast 'The Focus Bee Show' där jag intervjuar ’high performers’ och ledare över hela världen.

Det jag brinner mest för är hur vi kan behärska våra egna tankar, känslor och beteenden. Jag har insett att självledarskap är grundstenen för ett fantastiskt ledarskap. Självledarskap är också en grundläggande tillgång för att känna sig uppfylld i livet. Om vi lär oss att leda oss själva, att bättre förstå våra egna mönster, kan vi vara medvetna i vårt beslutsfattande och våra handlingar – detta ger oss kraft och skapar en känsla av syfte och glädje.

Annika Hegardt


Om Katie Stoddart

Katie Stoddart, grundare och VD för 'The Focus Bee', är en prisbelönt, transformerande coach och medveten ledarskapsfacilitator. Katie stödjer entreprenörer och företag att uppnå och bibehålla topprestationer i sina verksamheter. Som coach befodrar hon människor att ta ansvar och agera med större samstämmighet, syfte och glädje, så att de kan blomstra både i sina liv och sitt arbete.

Katie började hennes karriär som ingenjör och arbetade offshore med att kartlägga havsbotten. Under hennes tid till havs fick hon erfarenhet av att leda team under stressiga förhållanden. Under hennes karriär har Katie utforskat två av de största mysterierna och okända områdena: oändligheten i havet och djupet av det mänskliga psyket. Katie Stoddart är värd för 'The Focus Bee Show' där hon intervjuar 'high performers' och ledare över hela världen.

Mer information hittar du på länkarna under:

LinkedIn: www.linkedin.com/in/katiestoddart
Website: www.katiestoddart.com
Podcast: thefocusbeeshow.buzzsprout.com
YouTube: www.youtube.com/@thefocusbee