Så inför du en ny rutin på jobbet i höst
PUBLICERAD 7/9/2022
Lästid ca 2 min

Så inför du en ny rutin på jobbet i höst

Hösten är en perfekt tid att starta nya rutiner på arbetsplatsen, oavsett om det gäller interna processer, tidrapporter eller att få personalen att ta pauser eller röra på sig mer. Men att införa nya rutiner kan vara utmanande – här kommer några tips som hjälper er på vägen.

Vill du verkligen?

Den första frågan du ska ställa dig själv och dina medarbetare är om ni verkligen vill ha den här nya rutinen? Är ni överens om att den kommer göra livet bättre eller arbetet enklare? Var tydlig med de positiva effekterna och öka motivationen genom att börja med att skapa en stark vilja.

Börja småskaligt

Att börja med fler rutiner samtidigt kan vara en för stor utmaning, så se till att det finns utrymme både tid- och energimässigt att fokusera på den nya rutinen. Hjälp också medarbetaren skaffa alla förutsättningar de behöver när det gäller teknik, verktyg eller instruktioner.

Rutiner med konkreta mål

Det förenklar om alla är med på vad målet för den nya rutinen är och att den visionen är så konkret som möjligt. Att alla ska röra på sig mer är till exempel för luddigt, men att morgonmötet ska tas digitalt på en promenad varje tisdag klockan 9-10 i 12 veckor är konkret och enklare att förhålla sig till. Oavsett mål, gör dem konkreta och tydliga.

Belöning hjälper

Vi människor gillar att förstå varför vi ska göra något och att ”må bättre” eller ”förenkla för support” kanske inte riktigt räcker för att vi ska orka hålla i en ny vana. Prova istället att lägga till en belöning när ett delmål har nåtts och skapa både individuella och gemensamma belöningar som motiverar. Belöningen stärker minnet och gör att vi inte glömmer vanan som ska formas.

Ge det tid

Att en vana tar 66 dagar att skapa stämmer till viss del, men det är också att faktum att det tar olika lång tid för olika människor att skapa en ny rutin. Vissa klarar av att skapa nya rutiner på 18 dagar, andra tar det nästan ett år. Studier visar också att det finns en liten grupp människor som är immuna mot nya vanor – något som kan vara frustrerande, men värt att hålla i åtanke…

Källa: DN, Philippa Lally European Journal of social