Nya, roliga sätt att hålla after work

Lästid : 2 min

Nya, roliga sätt att hålla after work

After work har länge varit en härlig aktivitet för att skapa samhörighet på jobbet och efter två år av pandemi har vi längtat efter att få umgås igen. Men har vi verkligen saknat tjatiga pubkvällar och långa konferenser? Våga istället prova ett nytt sätt att umgås med kollegorna och skapa en AW som ingen av dina medarbetare vill missa.

Begreppet After Work, eller AW, dök upp så sent som i början på 90-talet och blev snabbt en vedertagen aktivitet. Att ta ett glas eller äta tillsammans med kollegorna efter arbetsdagens slut skapar inte bara en bättre arbetsmiljö utan underhåller också team-känslan. Men kanske är det dags att slänga ut de traditionella sätten och hitta på något nytt? Här är några förslag.

Tyst after work

Det sociala bruset är inte alltid bara av godo och de flesta av oss har allt för få tillfällen att skala ner på intrycken och ge hjärnan återhämtning efter arbetsdagen. Kanske är det därför så kallad ”tyst after work” blivit alltmer populärt. Den går till så att medarbetarna samlas i ett rum för att sitta tysta tillsammans. Inget mingel, inga klockor, inga mobiler. En tyst after work kan vara en riktig utmaning för vissa, men för många blir det en välkommen paus från vardagens brus. En kvart, en halvtimme eller två timmar – hur länge klarar ni?

Hyr ett lekland

Det finns en sak som forskningen gång på gång visar gör underverk för både kreativitet och stressnivå – och det är att få leka. Att röra sig, ha roligt och släppa loss utan krav på prestation eller tävling är välgörande för både kropp och själ. Prova att hyra in er på ett tivoli eller ett lekland under några timmar. Kasta er i bollhavet, åk rutschkana, snurra chokladhjul och åk karusell. Sedan blir det enklare att återgå till den seriösa, professionella vardagen efteråt.

Öka kunskapsnivån

De flesta museum har guider att hyra för att bjuda på ny kunskap i ett brett smörgåsbord av ämnen. Förutom klassiker som tekniska och historiska museum finns bland annat Paradox-museet, Golfmuseet, Beredskapsmuseet och James Bond-museet. Roliga och intressanta fakta bara väntar på att få berika ditt företag och kostar inte mycket mer än inträdet. 

Gör något gott

Det finns få saker som skapar så mycket samhörighet som att få hjälpa till. Idag finns många välgörenhetsorganisationer som tacksamt tar emot ert bidrag till behövande och på deras hemsidor brukar ni kunna hitta all praktisk information. Anmäl er till exempel som volontärer vid ett soppkök några timmar – eller sätt en budget, dela upp medarbetarna i lag och låt dem gå ut på stan och inhandla förnödenheter och varma kläder, eller annat som efterfrågas. Packa i kartonger på kontoret och skänk bort. Efteråt känns en gemensam fika extra bra i magen.

 

Källa: Arbetsliv, RödaKorset, Frälsningsarmén, Stockholms stadsmission