Kommunikation är polisens bästa verktyg
PUBLICERAD 26/9/2022
Lästid ca 3 min
Boktips

Kommunikation är polisens bästa verktyg

Tobbe Isaksson, polisinspektör vid Lundapolisen har skrivit boken Bakom uniformen. En bok fylld av berättelser från en 20 år lång karriär. En röd tråd är kommunikation i polisens samspel med människor och hur bra dialoger faktiskt kan förhindra oroligheter.

Berätta om dig själv. Vem är Tobbe Isaksson?

Jag är 49 år och bor i Lund där jag sedan drygt 20 år tillbaka jobbar som polis i yttre tjänst. Mitt arbete upptar en stor del av mitt liv men när jag är ledig så trivs jag bäst med att fixa med trädgården och huset samt umgås med min familj och vänner.

I boken, Bakom uniformen, spelar kommunikation med människor stor roll. Kan du berätta om något/några tillfällen som betytt extra mycket?

Kommunikation är egentligen alltid A och O, kvittar vilken situation man än befinner sig i, eller vilket yrke man än har. Personligen tycker jag mest om de situationer där jaginledningsvis möts av olika former av skepticism alternativt hat eller ibland ren aggression, och när jag sen lyckas ”snacka ner” den mötande parten och ibland t.o.m. vända till insikt och förlåtelse. Ett exempel är från min bok där vi tillfälligt ska omhänderta en ungdom och där vi möts av hat och flykt men där slutet istället blir tårar och en kram tack vare en god kommunikation.

Är det någon berättelse du skulle vilja lyfta fram?

Då väljer jag att lyfta fram kapitlet ”Mitt medvetna tjänstefel”. En händelse som belyser att hur mycket ett socialt skyddsnät än är uppbyggt så finns det alltid hål som inte går att täcka. Där samhällets insatser inte räcker till och jag blir tvungen att begå ett tjänstefel för att rädda och hjälpa i situationen.

Möten med människor är en del av polisens vardag. Hur ska man bemöta en arg och upprörd person enligt din uppfattning?

Det är en oerhört komplex fråga där ingen situation är den andra lik och där ibland hundratals olika faktorer kan spela in. Överlag kan man faktiskt lugna ner de flesta arga och upprörda människorna genom att behålla sitt eget lugn och bara prata. Dock fungerar det tyvärr inte alltid i mitt yrke då jag med jämna mellanrum möts av sådant hat där slutligen det enda som kan lösa situationen är min egen våldsutövning. Värt att nämna är att dessa fall i princip alltid handlar om kraftigt påverkade människor av olika slag.

Hur kommunicerar man med en person som visar tecken på psykisk ohälsa? Några saker du vill lyfta fram?

Precis som i föregående fråga är det situationsbaserat där gång till gång avgör. Men generellt sett lyfter jag återigen vikten av att hålla sig väldigt lugn som en avgörande faktor för att skapa ett förtroende hos parten man möter. När det gäller just psykisk ohälsa så är skalan oerhört bred och fylld med mängder av stundtals komplexa faktorer. Det är allt från olika depressioner i hemmet till svåra vanföreställningar där ett fungerande liv ute i samhället inte är möjligt. Viktigt är också att aldrig förminska någons enskilda problem utan istället visa förståelse utan att för den delens skull alltid behöva hålla med.

Kommer vi att få se fler böcker?

Det var först inte tänkt så men efter all positiv respons så är nu faktiskt arbetet med en uppföljare så smått igång. Förhoppningsvis årets julklapp 2023!

Av Annika Hegardt