Almedalen – paneldebatternas Mecka
Foto: Antoni Lacinai
PUBLICERAD 21/6/2023
Lästid ca 3 min

Almedalen – paneldebatternas Mecka

Almedalsveckan 2023 genomförs 27 juni - 1 juli. Antoni Lacinai har varit anlitad som moderator i Almedalen en rad år. Vi frågade Antoni om han kan ge oss några tips för hur vi kan bli bättre paneldeltagare.

Snart stundar Almedalsveckan och även om den kapats i längd med cirka hälften från de åtta dagar det var som mest, så kommer du på plats att åter få uppleva en enormt stor mängd paneldebatter. Men hur bra är de egentligen, och vad är nycklarna för en framgångsrik panel?

Varje år ska demokratifrågor, näringsliv och annat diskuteras av olika politiker och intressenter. En mängd branschorganisationer kommer att tycka till för att skapa opinion för sina frågor. Det är högt och lågt. Det är fart och fläkt. Det är blå kavajer och rosa rosé. Det är Almedalen.

Nästan alla dessa möten ser ut på samma sätt: Ett rum eller uteplats, en stor eller liten publik, och så en moderator som leder ett samtal med en grupp experter blandat med mer eller mindre kända människor, samt politiker på olika nivåer.

”De bästa är när alla kommer till tals, stämningen är engagerande och när både moderatorn och paneldeltagarna är pålästa. Moderatorn behöver inte kunna lika mycket som de andra men tillräckligt för att följa med i samtalet och leda deltagarna rätt om de avviker. Men ett av de sämsta panelsamtalen jag sett var när det var tre kvinnor och en man i panelen och mannen pratade nästan oavbrutet. Moderatorn var oerfaren och lät det hela ske, medan vi i publiken blev mer och mer frustrerade. Till slut gick jag därifrån. Det var olidligt.” Antoni Lacinai

Så här blir du en bättre paneldeltagare och lyfter din nivå.

Antoni:s åtta bästa tips

  1. Ta reda på om det är en debatt eller en diskussion
    Debatt handlar om att vinna eller förlora. Diskussion har ingen vinnare utan alla bidrar och lyssnar.
  2. Fundera på två saker:
    - Vad vill du att publiken ska veta, känna och göra med det du säger? Det hjälper dig att få fram rätt budskap med rätt känsla.
    - Vad skulle du vilja veta av publiken? Det går nästan alltid att få till åtminstone en handuppräckning som engagerar.
  3. Var påläst
    Har en ny studie eller undersökning kommit ut så läs den.
  4. Fundera på om du kan bjuda på några bra citat
    - som andra kan referera till eller en "one-liner" som väcker insikt eller skratt och som gör att andra kan återberätta.
  5. Ha en kontakt med moderatorn i förväg
    - så att han/hon vet vad du vill och vilka frågor som kan passa.
  6. Titta på den som har ordet
    Om du pratar och de andra tittar åt olika håll, kommer publiken inte att veta vad de ska fokusera på. Om de istället tittar på dig, kommer publiken att göra det också.
  7. Associera, reflektera, lägg dig i
    Var aktiv. Det blir så mycket mer dynamiskt än om moderatorn ska kämpa fram ett svar i taget.
  8. Ha kul
    Det är roligt och ofta intressant att få delta i samtal med smarta människor som brinner för något. Har du roligt så kommer publiken också att ha det.

Antoni kan du träffa på Donnersgatan 8 den 28-29 juni där han leder paneler för Samhällsbyggarearenan


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.