7 tips inför sommaren – för en bra start på hösten

Lästid : 3 min

7 tips inför sommaren – för en bra start på hösten

Nu när semestern närmar sig kan det vara stressig med möten och deadlines. Som ledare är det viktigt att ta fram rätt strategier för en lyckad uppstart. Jessica Huge ger sina bästa tips till ledare inför semestrarna.

Berätta om dig själv. Vem är Jessica Huge?

Jag har alltid haft en brinnande passion för människor och beteenden för att förstå drivkrafterna bakom. Vad jag har lärt mig under mina år som ledare för stora medarbetargrupper inom näringslivet men också som coach, är att om vi kan förstå vad som motiverar den enskilde, dennes potential, kan vi växa hela organisationer och företag. För två år sedan medgrundade jag healthtech-bolaget Zebrain, en digital plattform för medarbetarutveckling. 

Jag vet också att denna tid på året är extra intensiv för många, men det är därför också extra viktigt att nu ta fram rätt strategier som ger motiverade och energifyllda medarbetare till hösten.

7 tips inför sommaren

1.    Planera höstens uppstart redan nu

Det kan låta trist men att planera en bra start är A och O. Här är det viktigt att medarbetaren själv tar ansvar, men i dialog med chefen. Uppmuntra chefer och kollegor att redan nu planera vilken dag som ska bli den första på kontoret, speciellt vid hybridarbete. Undvik att planera in tajt med möten direkt efter semestern om det inte är nödvändigt.

2.    Autoreply eller inte?

Det är viktigt att vila när man väl är ledig från jobbet. Det låter kanske simpelt men att uppmuntra till autoreply på mejlen gör att alla känner att de "får" koppla bort. Ett tips är att skicka förslag på hur dessa kan formuleras, vems kontakt som ska inkluderas och när det ska aktiveras. 

3.    Tid för reflektion, nya mål och nystart

Hur man mår privat och på jobbet går ihop. Uppmuntra att ägna ledigheten åt reflektion men också till att sätta nya personliga mål inför hösten. Skicka med en uppmaning att de ska försöka se målbilden framför sig och reflektera över den. 

4.    Beteendeanalys ger överblick kring utmaningar och potential

Det är viktigt att inte bara gissa, utan istället använda analytiska metoder för att förstå enskilda medarbetarens förutsättningar men också gruppen i stort. Ett bra sätt är att använda beteendeanalys, detta är något jag själv arbetar mycket med för att mäta utveckling över tid. Vet man var eventuella problem kan uppstå, vad som skapar stress och vad som motiverar medarbetare är det enklare att landa rätt i hur arbetet ska planeras.  

5.    Personligt coachingsamtal boostar

Att ta hjälp av en coach är ett utmärkt sätt att planera inför ledighet och för att kickstarta hösten. En coach kan hjälpa medarbetaren att sätta och sedan "refresha" sina mål och motivation. Tittar vi på vår egna kunddata kan vi se att coaching ökar självledarskap med hela 30 % jämfört med startläge, minskar stress med 40 % samt ökar motivation med 30 %.

6.    Förlägg aktiviteter utomhus

Varmare väder inverkar på både mående och på motivation. Jag tycker att man ska uppmuntra till exempelvis walk-and-talks, så att medarbetaren kommer ifrån datorn ibland. Utomhusaktiviteter kan vara ett bra sätt att skapa energi under sista veckorna före eller första veckorna efter semestern.

7.    Led med gott exempel

Som ledare är det lätt att tänka på teamet i första hand men det gäller att inte glömma bort ansvaret du har för dig själv. Öronmärk egen tid för att reflektera över vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Att ha en chef som ibland faktiskt tar sig tid att reflektera kan ha en enorm påverkan även på medarbetarna.