Unik lösning hjälper företagen och talangerna att matcha varandra
Foto: Lisa Hasselström och Anita Rae
PUBLICERAD 18/6/2024
Lästid ca 2 min

Unik lösning hjälper företagen och talangerna att matcha varandra

Kompetensbristen är det största tillväxthindret för svenska företag. 78 procent av arbetsgivarna har svårt att hitta rätt kompetens visar siffror från Svenskt Näringsliv.

Svenska Keeparo och finska Duunitori Group går nu ihop för att hjälpa företagen och talangerna att matcha varandra.

Fördelar

  • De blir tillsammans en one stop shop och som den enda i branschen kan de representerar både företagen och talangerna, B2B och B2C, genom hela medarbetarresan.
  • Med hjälp av deras kombinerade data kring jobbsökande och employer branding, vad talanger vill ha och vilken typ av innehåll som verkligen engagerar, kan de hjälpa företagen och talangerna att matcha varandra och optimera deras strategier för kompetensförsörjning.

Vi ser en enorm potential. Den växande kompetenskrisen kommer att kräva stora investeringar för arbetsgivare framåt.
Lisa Hasselström, vd på Keeparo

Siffror från Svenskt Näringsliv visar att åtta av tio företagsledare har svårt att hitta rätt kompetens. Dessutom påverkar faktorer såsom en åldrande befolkning, behov av utländsk arbetskraft och att nya generationer intar arbetsmarknaden med andra förväntningar och högre krav på arbetsgivare.

Det största tillväxthindret nu och framåt för näringslivet är kompetensbristen. Företag som vill växla upp kan helt enkelt inte rekrytera tillräckligt bra arbetskraft vilket kommer att slå hårt mot den svenska arbetsmarknaden inom de närmaste åren.
Lisa Hasselström, vd på Keeparo

Svenska Keeparo förvärvas av den finska jobbjätten Duunitori Group som bland annat ligger bakom den snabbt växande jobbsökmotorn Jobbland. Keeparo arbetar med datadrivna och automatiserade lösningar inom employer branding och var först i landet att erbjuda rekryteringsmarknadsföring via sociala medier. Med plattformar för både B2C och B2B samt unik data och insikter får de två bolagen tillsammans en stark position i en bransch som redan omsätter miljarder.

Marknaden genomgår en dramatisk transformation där det kommer att bli väldigt dyrt och utmanande att behålla och locka rätt kompetens. Vi ser det redan inom några specifika branscher men det är ett problem som innebär stora konsekvenser för arbetsgivare oberoende av bransch. Kompetensförsörjning är och kommer att bli än mer affärskritiskt och vi kan stötta arbetsgivare med effektiva lösningar baserat på trafik från våra plattformar.
Anita Rae, vd, Jobbland

Utsatta branscher

Utsatta branscher är idag bland annat energisektorn, data/it, transport, teknik samt hälso- och sjukvård. Inom de närmaste åren väntas fler branscher drabbas hårt vilket kommer att slå mot såväl enskilda företag som på landets totala tillväxt.


Om affären

Affären mellan Duunitori Group och Keeparo genomfördes den 22 maj 2024. Under 2023 omsatte de båda bolagen tillsammans cirka 300 miljoner kronor. Totalt omsätter rekryteringsbranschen cirka fem miljarder kronor bara i Sverige. Tillsammans blir Duunitori Group och Keeparo den ledande aktören i Norden med målsättningen att dubbla omsättningen inom de kommande åren. Samtliga bolag och anställda inom Duunitori Group kommer tillsvidare att arbeta enligt samma företagsstrukturer som tidigare.