Undvik dessa 5 preboarding-misstag - och behåll dina medarbetare längre
PUBLICERAD 30/10/2023
Lästid ca 4 min

Undvik dessa 5 preboarding-misstag - och behåll dina medarbetare längre

Din medarbetares anställningsresa börjar redan vid kontraktssigneringen. Alltså flera veckor innan det officiella startdatumet. Tiden däremellan kallas preboarding och är en avgörande period för att behålla nya talanger långsiktigt. I denna artikel förklarar vi vikten av en välplanerad preboarding och listar 5 vanliga misstag som du bör försöka undvika.

Vad är preboarding?

Preboarding kallas perioden mellan kontraktssignering och den första arbetsdagen. Målet är att ge den nya medarbetaren en grundläggande förståelse för företaget, arbetskulturen och uppgifterna.

För dig som arbetsgivare är det här ett utmärkt tillfälle att lära känna den nyanställda och bygga engagemang inför starten. Detta är trots allt en spännande tid, och genom effektiv preboarding kan du bygga momentum inför starten.

Fördelarna med preboarding

En lyckad preboarding effektiviserar onboarding-processen genom att ge tidig förståelse för arbetsrollen och företaget. Att sätta rätt förväntningar från början minskar också risken för att den nya medarbetaren lämnar inom det första året.

Preboarding håller dessutom engagemanget på topp, vilket minskar risken att lovande talanger söker sig till konkurrenter under övergångsperioden.

Top 5 vanliga preboarding-misstag

För att dra nytta av fördelarna med preboarding bör du försöka undvika följande vanliga misstag.

1. Brist på struktur skapar en “ketchupeffekt”

Först och främst: ha en struktur på plats. Utan ett tydligt ramverk kan viktig information och uppgifter lätt gå förlorade under processens gång. Att försöka kompensera för detta senare är sällan en bra idé. Det kan resultera i en överväldigande mängd information och uppgifter, alltför tidigt inpå den första arbetsdagen. En utmanande start för den nya medarbetaren, med andra ord.

2. Sporadisk kommunikation kan skapa tvivel hos lovande kandidater

Ett nytt jobbtillfälle är ofta fyllt av spänning och förväntan. Ändå är det fullt möjligt att drömkandidaten är öppen för andra jobberbjudanden under uppsägningstiden.

Troligtvis är personen i många olika intervjuprocesser parallellt och kan då få nya erbjudanden från konkurrenter och andra företag. För att bibehålla engagemanget är det viktigt att undvika radiotystnad. Håll igång dialogen, dra nytta av de positiva känslorna och bygg momentum tidigt i processen.

3. En opersonlig upplevelse tar död på motivationen

Att känna sig som en anonym del av ett redan befintligt maskineri är allt annat än motiverande. Det är därför viktigt att den nya medarbetaren känner sig speciell och välkommen inför den första arbetsdagen. Medarbetare som känner sig sedda och uppskattade presterar ofta bättre.

4. Enkelriktad kommunikation kan orsaka förvirring

Att endast pusha ut information gör preboarding-processen enkelriktad. Utan möjlighet till reflektion eller dialog riskerar du att orsaka mer förvirring än klarhet. Sträva därför efter att göra din preboarding-process interaktiv med möjligheter att ställa frågor och ge feedback.

5. Fel format bidrar till överbelastning

Det kan kännas lockande att skicka ut ett stort dokumentpaket i ett svep. Men detta varken förenklar eller påskyndar preboarding-processen. Tvärtom kan det upplevas överväldigande och göra inlärningsprocessen trög.

Dela istället upp informationen i mindre delar och skicka ut vid fler tillfällen. Variera gärna format och kombinera introduktionsfilmer, online-kurser, manualer och personliga hälsningar från teamet.

Välj ett LMS som är utformat för preboarding

För att lyckas med preboarding så rekommenderar vi ett LMS (lärplattform) som är utformat för preboarding. Säkerställ att din plattform har följande funktioner.

Variera formatet med ett dynamiskt författarverktyg

Ersätt dina texttunga dokument med videoklipp, bildgallerier och lättsmälta textblock. Med hjälp av ett dynamiskt författarverktyg kan du kombinera olika format i syfte att skapa en lustfylld och effektiv lärupplevelse.

Automation skapar struktur (och minskar behovet av manuell admin!)

Ett LMS med automationsregler hjälper dig att distribuera information och uppgifter på ett tidsenligt och organiserat sätt. På så sätt får din nya medarbetare möjlighet att slutföra uppgiften och smälta den nya informationen i lugn och ro. Automatiserade arbetsflöden minskar dessutom mängden manuell admin och error till följd av “den mänskliga faktorn".

Integrera med din rekryteringsplattform för att bygga tidigt engagemang

Introducera kandidaten till din organisation redan vid anställningserbjudandet. Behåll därefter engagemanget ända fram till onboarding på första arbetsdagen. Genom att koppla ihop ditt LMS med din rekryteringsplattform kan du skapa engagemang genom automatiska mailutskick och inbjudningar till kurser och resursbibliotek. Säkerställ därför att ditt LMS har integrationsmöjligheter.

Personligt anpassade lärresor håller motivationen på topp

Håll motivationen på topp med relevant innehåll baserat på exempelvis arbetsroll, team och plats. Skapa flöden av information, grundutbildningar och peppiga videohälsningar från kollegor. Detta med hjälp av ett LMS som erbjuder möjligheten att skapa personligt anpassade lärresor.

Uppmuntra till tvåvägskommunikation med feedback-funktioner

Kombinera information och utbildningar med feedback-funktioner och formulär. Din nya medarbetare kan då kommentera innehållet och ställa frågor under resans gång. På så sätt kan ni enkelt reda ut eventuella frågetecken så tidigt som möjligt.

Learnster - ett LMS anpassat för preboarding (och hela anställningsresan!)

Vi på Learnster förstår vikten av preboarding för att attrahera de allra bästa talangerna. Därför finns alla ovan funktioner i vårt användarvänliga LMS. Dessutom har vi en integration med den populära rekryteringsplattformen Teamtailor.

Skapa tidigt engagemang och rulla ut preboarding vid kontraktssignering. Följ därefter upp med effektiv onboarding genom de första, avgörande veckorna. Utveckla, engagera och behåll dina värdefulla talanger med löpande kompetensutveckling - ända fram till offboarding. Allt i en och samma plattform.



Det här är Learnster

Learnster är morgondagens LMS (learning management system) för lärande organisationer. Upptäck nya möjligheter till kommunikation och informationsdelning för hela organisationen. Bjud in dina ämnesexperter i framtagningen av interna utbildningar och lärresurser, och följ upp på dina medarbetares framsteg. Allt i ett och samma verktyg. Med Learnster tar du kunskapsdelningen till nästa nivå.