Delade värderingar viktigare än någonsin
Foto: Daniel Eisenberg
PUBLICERAD 31/1/2024
Lästid ca 2 min
Krönika

Delade värderingar viktigare än någonsin

När du kan jobba var som helst ifrån är det viktigare än någonsin att bygga ett starkt team. Men distansarbete kan sätta käppar i hjulen på kulturbygget. Rekryteringsprocessen är avgörande för att lyckas.

När pandemin satte fart på distansarbetet såg många möjligheterna, men det dök även upp nya utmaningar. Vissa tyckte att det gjorde gott för den mentala hälsan, medan andra kände oro för svårigheten att bygga relationer och känslor av isolering. Som ansvarig för Deels nordiska säljteam, med kollegor spridda från Dubai till Italien, har jag sett svårigheterna på nära håll. Exempelvis de grumliga gränserna mellan arbete och privatliv.

Ansträngande att vara en ”räv” hela tiden

Men fysiska avstånd kan övervinnas. Att bygga ett starkt team är en resa, inte ett mål, och vårt svar på utmaningarna är "Rävarna". Teamet "Rävarna" är mer än bara ett namn, det är en levande beskrivning av våra kärnvärden. Rävar är kända för sin list och skärpa, inte för sin styrka — en perfekt metafor för vår inställning till affärer där storlek ger vika för smidighet, anpassningsförmåga och ambition.

Att vara en "räv" är att aldrig nöja sig med status quo. Om vi når våra mål strävar vi efter att överträffa dem. Den här outtröttliga jakten speglar precis den mentalitet vi hyllar.


Varje kvartal tilldelas "Kvartalets Räv" en trofé
som uppmärksammar hårt arbete.


Men "räv"-mentaliteten och den medföljande pressen kan vara utmanande. Vi ser till att regelbundet checka in med varandra och påminner oss om att livet inte bara handlar om arbete. Som ledare är det viktigt att föregå med gott exempel, och visa att det är okej att prioritera annat. Vi ser också till att fira våra framgångar och att bygga egna traditioner. Varje kvartal tilldelas "Kvartalets Räv" en trofé som uppmärksammar hårt arbete.

Frågan jag ställer på varje anställningsintervju

Vår rävnatur är något som inte kan tränas fram. Men den kan förädlas under rätt förutsättningar. Det är anledningen till att jag under intervjuer frågar: "Är du en räv?”. Nu menar jag inte att alla måste vända sig till djurriket för att hitta sin nyckel till ett framgångsrikt distansarbete, och vår kultur passar inte för alla. Men en tydlig identitet och delade kärnvärden kommer att vara avgörande för både välmående och resultat på den moderna arbetsplatsen. När vi inte binds samman av en fysisk plats är det desto viktigare att hitta gemenskap i syfte, mål och värderingar.

Hitta ett levande sätt att fånga och illustrera era kärnvärden, och hitta sen anställda som passar in i den bilden. Då är mycket vunnet – både för de anställda och för företaget.


Om Daniel Eisenberg

Daniel är Sverigechef för HR-plattformen Deel, och har över 20 års erfarenhet från tech-industrin. Han bor med sin familj på Lidingö, men kom nyligen tillbaka från Kenya där han tillbringade ett år med familjen och ledde sitt team som var hundratals mil bort.

Daniel Eisenberg är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder.