Så presterar du som ledare på topp
PUBLICERAD 27/9/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Så presterar du som ledare på topp

Helena Hafström Hedberg är elitidrottaren som blev marknadschef innan livet ställdes på ända. Numera är hon hälsocoach och har använt sina erfarenheter för att coacha ledningsgrupper för att få dem att prestera på toppen av sin förmåga.

Helena betonar att det inte bara är träning som är viktigt för hjärnhälsan. Vila, sömn, relationer och kost inverkar i högsta grad och påverkar effektiviteten. I det här avsnittet berättar Helena mer om varför det är viktigt att börja påverka ledningen för att nå ett hälsosamt företag, hur kroppen påverkar hjärnan och vilka byggstenar som behövs för att kunna prestera optimalt i näringslivet.

Citat från Helena ur avsnittet:

”Genom att fokusera på vila och kost i stället för bara träning tog jag mig till toppen inom idrotten. Men när det gäller näringslivet verkar det glömmas bort – och det gör att vi presterar sämre. Vi gör en sak inom arbetslivet och en i elitidrott, trots att de har många likheter.”

”Hälsa betyder ofta en snygg kropp, vilket är helt fel. Ingen frågar hur jag ska maximera min hjärna. Vi kopplar liksom inte hur mycket hjärnan påverkar vår hälsa så mycket som den faktiskt gör.”

”För en ledningsgrupp är det jätteviktigt att ta bra beslut. Men kör de bara på får de inte tillgång till sitt högre tänkande, det finns bara utrymme för reptilhjärnan när du ständigt är stressad. Det gör att när du bäst behöver det får du inte tillgång till hjärnans kapacitet.”

”Din kreativitet ökar med 60% om du går ut och går eller rör på dig. Så om du sitter med ett problem och tar en paus och går och tränar eller promenerar kan de där lösningarna komma till dig.”

”Ett vanligt misstag är att se hälsa som en kostnad i stället för en investering. Trots att den ger avkastning för framtiden, att medarbetarna blir mer produktiva, håller längre osv ses det som kostsamt. Det andra misstaget är att starta hälsoarbetet på en mellannivå, i stället för högst upp. Men det är ledningen som ofta har möjlighet att sänka stressen genom de beslut de tar, så börja högst upp. Det tredje misstaget många företag gör är att se hälsa som något tidsbegränsat att bocka av och inte ett kontinuerligt arbete.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.