Feedbackrevolutionen är här
PUBLICERAD 19/6/2024
Lästid ca 2 min
Podcast

Feedbackrevolutionen är här

Hur vi arbetar med feedback idag kommer från naturvetenskapen, från bland annat ingenjörsskap och matematik. Men vi har också tillgång till så mycket mer forskning som inte bara handlar om naturvetenskap utan också om neurovetenskap. Det är inte längre löpande band och verkstad, utan snarare engagemang, samverkan och motivation som är modeorden. Det ger en god plattform för hur vi kan arbeta med feedback som verkligen gör skillnad.

I det här avsnittet av HRnytt-podden träffar vi Eva Hamboldt, organisationskonsult, föreläsare och författare med stor erfarenhet av förändrings- och utvecklingsprocesser. Här berättar hon mer om sina insikter i boken ”Feedbackrevolutionen” och hur ditt företag kan omvärdera begreppet feedback när ni bygger ert kommunikationsklimat.

Citat från Eva ur avsnittet:

”Ny neurovetenskap handlar bland annat om drivkrafter och visar att vi är så socialt sensitiva att vi behöver vara trygga med andra människor för att klara av att utvecklas och bli bättre. Först då kommer vi åt vår potential – och där behöver vi jobba med återkoppling på rätt sätt.”

”Feedback behöver benämnas för vad den är – bakom den göms allt från kritik till personangrepp.”

”En annan intressant sak är att feedback egentligen är loopar. Vi självreglerar när det uppstår dissonans i systemet, precis som naturen. Feedbackloopar sker till exempel i vår kropp som triggar motivation att agera.”

”Idag polariseras vi och känner oss till stor del otrygga – därför behöver vi satsa ännu mer på relationsbyggande, snarare än traditionell feedback.”

”Vi behöver kanske inte ens kalla det feedback, utan när vi har en trygg relation kan beskriva för varandra vad vi tycker, föreslå saker att prova någon gång. För det är också så att vi iscensätter experiment hela dagarna i våra liv och där behöver vi få insikter och testa. Då blir det ett ömsesidigt lärande, snarare än att bara en ska ändra sig för något slags perfekt resultat.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps en gång i månaden.