Tänkandets filter
Varje gång vi kommunicerar passerar våra ord genom mottagarens tankar och erfarenheter. Istället för att höra budskapet som vi menar det, skapar mottagaren en egen tolkning. De hör inte bara orden, utan tolkar dem genom sitt mentala brus – tidigare erfarenheter, fördomar eller till och med deras humör just då.
Vi skapar också inre bilder baserade på vad som sägs. Dessa bilder är kopplade till våra tidigare upplevelser och vårt tänkande i stunden. Om någon säger “en lyckad presentation”, kan en person tänka på en väl genomförd PowerPoint medan någon annan kanske föreställer sig en engagerande diskussion med publikens aktiva deltagande. Orden är desamma, men bilderna som väcks är olika.
Varför uppstår missförstånd?
Missförstånd uppstår ofta när vi antar att andra ser saker på samma sätt som vi gör. Vi utgår från vår egen verklighet och glömmer att den vi pratar med kanske har helt andra referensramar. Istället för att ta oss tid att förstå den andra personens perspektiv, förutsätter vi att de automatiskt ska förstå oss. Men deras filter kan skapa en helt annan bild än den vi hade tänkt oss.
I ett möte kan du till exempel säga att “vi behöver effektivisera processen”, men för någon kan detta betyda nedskärningar, medan någon annan kanske tänker på nya verktyg för att underlätta arbetet. Samma ord, men olika bilder och känslor kopplade till dem.
Hur undviker vi missförstånd?
För att minska missförstånd behöver vi vara mer medvetna om hur vårt budskap kan tolkas på olika sätt. Det innebär att kommunicera med öppenhet och vara villig att lyssna på hur andra uppfattar det vi säger.
- Ställ frågor: Fråga den andra personen hur de tolkar det du har sagt eller bekräfta att du har förstått den andres budskap. Detta hjälper dig att upptäcka eventuella missförstånd innan de växer sig större.
- Var specifik: Undvik vaga uttryck som kan tolkas olika. Istället för att säga “effektivisera processen”, var specifik med vad du menar.
- Lyssna med närvaro: Lyssna utan att redan tänka på ditt svar. Genom att vara närvarande får du en bättre förståelse för hur ditt budskap uppfattas.
Att mötas bortom tänkandet
För att nå fram med vårt budskap behöver vi förstå att alla har sitt eget sätt att uppfatta världen. Genom att kommunicera med öppenhet och vilja att förstå den andra personens perspektiv kan vi minska risken för missförstånd och skapa en starkare koppling. När vi släpper förväntningarna på att bli förstådda exakt som vi vill, och istället är öppna för dialog, blir kommunikationen en gemensam resa.
Så nästa gång ditt budskap inte landar som du tänkt, stanna upp och fråga dig själv: Hur kan jag göra detta tydligare? Hur kan jag lyssna för att verkligen förstå den andra personens perspektiv?
Genom att göra detta kan vi minska klyftan mellan det vi säger och det andra hör samt slipper många onödiga och kostsamma missförstånd
Om Tomas Lydahl
Tomas Lydahl är en inspirerande & motiverande föreläsare som skapar arbetsglädje, ökar försäljning & stärker ledarskap. Han var även vd för Key Solutions AB, när de fick priserna Sveriges andra och Europas tredje bästa arbetsplats av Great Place To Work. Hans ambition och passion är att eliminera den ständigt ökande jobbrelaterade stressen som kostar samhället enorma summor varje år.Här kan du läsa mer om Tomas föreläsningar.