Så får du en rimlig lön inom HR
PUBLICERAD 24/4/2023
Lästid ca 2 min

Så får du en rimlig lön inom HR

Inom HR råder för närvarande en relativt god chans till en bra lön. Men lönesättningen varierar beroende på en mängd faktorer – och självklart även vilket specialistområde du har. Ändå kan det vara bra att se över så att du har den lön du förtjänar.

Det här ligger lönen på

Lönen för dig som arbetar inom HR varierar en hel del beroende på faktorer som erfarenhet, bransch och var i landet du bor. Din utbildning spelar förstås också stor roll, men många som jobbar inom HR har någon form av utbildning på universitet eller högskola.Så vad ligger då marknadslönen på för 2023 inom HR-området? I dagsläget (2023) tjänar HR-specialister (enligt Unionen) mellan 38 000 och 52 000 kronor i månaden.

Så kan du höja din lön inom HR

Saker som kan höja din lön är bland annat om du har kunskaper och erfarenheter som efterfrågas av marknaden. Att ha erfarenhet av arbetsuppgifterna är också sådant som spelar roll när det kommer till lönesättning, liksom egenskaper som flexibilitet, nyfikenhet, arbetsresultat och om du är specialist inom ditt område. Du kan också kräva löneökning om du åtar dig svårare arbetsuppgifter än du tidigare haft, eller om du jobbar i en bransch som är särskilt het just nu – och försås om du blir befodrad till gruppchef eller ledare.

Fler faktorer som kan påverka din lön inom HR:

Utbildning
Ju högre utbildning och mer erfarenhet, desto högre lön.

Bransch
Lönen varierar mycket beroende på bransch. Till exempel kan en HR-specialist inom teknikbranschen få högre lön än en HR-specialist inom detaljhandeln, men även här finns givetvis undantag.

Arbetsgivare
Lönerna inom HR varierar också beroende på vilken arbetsgivare du väljer. Större organisationer och företag tenderar att betala högre lön för HR-personal än mindre, eftersom rollen oftast innebär fler ansvarsområden.

Ansvarsområde
Lönerna kan även variera beroende på vilket ansvarsområde du har. Är du ansvarig för till exempel rekrytering har du större chans till högre lön än om du är ansvarig för enbart förmåner.

Prestanda
Lönen inom HR tenderar också att påverkas av prestationen på jobbet. Dvs du har större chans till hög lön om du presterar och bidrar till organisationens mål och visioner.

Konkurrens
Tillgången på HR-talanger på marknaden spelar också in när det gäller lönesättning. När det råder kompetensbrist kan du kräva mer i lön om du är en kvalificerad kandidat.

Ta snacket

Är det länge sedan du löneförhandlade? Då kanske det är dags? Vill du ha ytterligare tips inför att förhandla lön inom HR kommer ett här