Det här tycker medarbetarna egentligen om distansarbete
PUBLICERAD 5/5/2025
Lästid ca 3 min

Det här tycker medarbetarna egentligen om distansarbete

Möjligheten till distansarbete varierar givetvis mellan företag och branscher, men enligt en ny undersökning från HRnytt finns markanta skillnader i hur medarbetarna ser på fenomenet och vilka möjligheter de får – baserat på företagets storlek.

Att arbeta på distans är en uppskattad förmån, men har också sina utmaningar. Även om det numera är en självklar del av arbetslivet att kunna arbeta hemifrån eller från en annan ort några dagar i veckan, visar HR Barometern att synen på distansarbete varierar.

Stor skillnad

När det gäller kontorsnärvaro finns alltså markanta skillnader i vad som gäller för medarbetarna – beroende på bolag. Stora företag erbjuder oftare flexibilitet och frihet, samtidigt som det också finns en tydlig struktur. Hela 39% av de större bolagen hade enligt undersökningen bestämda dagar i veckan då de anställda måste vara på kontoret – att jämföra med endast 21% av de mindre bolagen.

Samtidigt verkar dessa små bolag skilja sig en hel del från varandra – svaren visade att många av dem förväntade sig att deras anställda skulle vara på plats varje dag, men att det också är vanligt att de saknade kontor helt och hållet och enbart hade anställda på distans.

Inställning till fyradagars arbetsvecka

En annan het fråga när det kommer till arbetsmiljö – och som också täcks av undersökningen – är frågan kring fyradagars arbetsvecka. Här visar siffrorna att synen på framtidens arbetsliv verkar skilja sig en hel del – beroende på medarbetarnas erfarenhetsnivå inom HR. De som hade 1 års erfarenhet eller mindre svarade att de var positiva till fyradagars arbetsvecka och såg det som en möjlighet att skapa balans mellan jobb och fritid. Samtidigt angav de som arbetat längre, dvs som hade 11 års erfarenhet eller mer, att de saknade kunskap i frågan eller var direkt negativa till en arbetsdag mindre i veckan.

Fler intressanta siffror när det kommer till arbetsmiljö och välmående:

  • Endast 21% av medarbetare i bolag med upp till 499 anställda hade bestämda dagar då de måste vara på kontoret, medan siffran för bolag med över 1 000 anställda var hela 39 %.
  • Bara 23% av medarbetarna på företag med upp till 499 anställda krävde att de skulle vara på kontoret varje dag. När det kom till bolag med över 1 000 anställda var siffran ännu lägre, endast 18%.
  • Hela 36% ansåg att distansarbete kunde ge svårigheter med sammanhållning, relationer och socialt stöd.
  • Nästan 60% av de som arbetat med HR mer än 11 år angav att de inte hade diskuterat frågan kring fyradagars arbetsvecka, svarade ”vet ej” eller att de var negativa till konceptet.

Det här är HR Barometer

HR Barometern är en satsning för att undersöka HR:s utmaningar, möjligheter och framtid. I ett samarbete med bland annat Hej Engagemang, Teamtailor och Epassi har vi samlat svar från över 961 HR-professionella och andra intresserade runt om i Sverige för att ta reda på mer om det som är aktuellt och präglar yrket idag.

Syftet med undersökningen är att ge en ökad förståelse för branschen och ett underlag som du kan använda för framtida strategier, bland annat genom att få en bild av de mest prioriterande frågorna som till exempel arbetsmiljö. Respondenterna är prenumeranter på HRnytts nyhetsbrev, besökare på HRnytts webbplats och personer som fått en direktlänk via mejl, det vill säga det inkluderar yrkesverksamma inom HR och individer med ett aktivt intresse för HR-frågor.

I rapporten hittar du sammanfattningar följt av en djupare analys på gruppnivå och en redovisning av respektive fråga i diagramform.

Nedan kan du ladda ner undersökningen i sin helhet.