Så hittar du balansen mellan ett aktivt arbetsliv och återhämtning
PUBLICERAD 20/3/2023
Lästid ca 5 min

Så hittar du balansen mellan ett aktivt arbetsliv och återhämtning

Ett av de allra vanligaste tecknen på att vi behöver återhämta oss är att vi blir trötta. Inga konstigheter med det. Det blir vi varje dag, eftersom vi måste återhämta oss varje dag. Men när tröttheten tar över på så sätt att vi måste anstränga oss mer för att orka med vardagen så är det inte en dag för sent att börja fundera på hur balansen egentligen ser ut.

Den som förebygger är den som vinner i längden

Det är inte bara tröttheten som kan bli påtaglig när vi lider brist på återhämtning. Vi kan också drabbas av kognitiva svårigheter, vi får svårt att tänka klart helt enkelt. Att planera, lösa problem och komma ihåg saker kan kännas som övermäktiga uppgifter. Men vi kan också känna oss uppvarvade – ofta omedvetet - med en andning som blir ytligare och ett hjärta som slår allt fortare. Om man blir ombedd att göra den lilla grejen som man känner att man inte klarar av just då, så sköljer ofta en känsla av stark oro eller ångest över en med påtaglig styrka.

Det här är kroppens och hjärnans sätt att säga att; ”Just nu behöver vi lite extra återhämtning här. Det har blivit lite för mycket”. Faktum är att vid det här laget har ofta signalerna skickats ut otaliga gånger under en längre tid, men vi har inte tillåtit oss själva att lyssna. Inte helt sällan har vi i stället ansträngt oss mer, eller blivit lite rädda för att vi känner oss otillräckliga. Men detta är ett faktum; återhämtning är en förutsättning för att kunna prestera hållbart. Och det handlar så mycket om att förebygga – att hitta en balans.

Här gäller det att hitta en struktur som passar dig och din vardag så som du lever den just nu. Så planera! Låt inte bara det eventuella tomrum som blir kvar i din kalender få utgöra den tid som du sen får över till att återhämta dig, utan lägg in tiden för återhämtning i kalendern! Du behöver återhämtning varje dag, både i och utanför arbetet, och du behöver återhämta dig extra mycket under tuffare perioder – och rejält mellan de tuffare perioderna. Återhämtning är ett utrymme du måste se till att skapa själv, förhoppningsvis med stöd ifrån din omgivning.

Prestation och återhämtning är ingen konflikt – snarare tvärtom

Att en bra balans mellan arbete och återhämtning skulle skapa hållbara prestationer säger sig självt. Men faktum är att det ändå finns de som har en chef, eller arbetar i en kultur som inte främjar återhämtning överhuvudtaget, där man ser återhämtning som ett nödvändigt ont. Att återhämta sig när man egentligen borde jobba anses ibland till och med inskränka på effektiviteten. När det egentligen är precis tvärtom!

Alla chefer vill ju att medarbetarna ska må bra. Ett första steg blir därför att få dem att förstå att återhämtning i alla dess former snarare är prestationshöjande och väldigt viktigt för ett långsiktigt välmående. Ta upp detta med närmaste chef, en kollega eller lyft frågan på ett möte – stå på dig!

Att ha en arbetskultur där man premierar beteenden som främjar återhämtning har långtgående positiva effekter på just återhämtningen. Och prestationen. En viktig framgångsfaktor för att lyckas få till återhämtningen, både i och utanför arbetet, är att ni gör det tillsammans. Tillsammans är starkare! Tillsammans kan ni sätta mål för återhämtningen, ni kan komma på roliga saker ni kan göra ihop, peppa varandra och se till att det verkligen händer. Men det handlar också om att få ut det mesta av återhämtningen när det väl är dags.

Genom att fokusera kan du bli återhämtningens mästare

Det kan låta enkelt, men det kan faktiskt vara den svåraste delen med återhämtningen. Vad jag menar här är att man inte bara ska göra det man hade tänkt göra, utan att man också riktar sin uppmärksamhet på det man gör. Du kan planera in hur mycket återhämtning som helst men om du låter tankarna fara iväg och söka upp det som oroar eller stressar, så kommer kroppen inte att varva ner. Konsten att kunna koppla bort tankarna från det som belastar är just en konst. Det är någonting man måste öva på. Praktisera. Och låta det få ta lite tid.

Se först och främst till att du gör något som tar hela din uppmärksamhet. Det är det allra enklaste sättet – att göra någonting som verkligen tvingar dig att fokusera. Det kan vara alltifrån att utöva någon form av sport till att träna hunden eller lösa sudoku, men ofta är det någonting man tycker om och någonting man inte bara gör med ryggraden. Precis som du kan bli uppslukad i en arbetsuppgift och tappa tid och rum, så kan du göra någonting annat i din vardag som kräver ditt fulla fokus.

Men du kan också träna på att vara mer här och nu i det du gör i vardagen genom att använda dina sinnen fullt ut när du inte gör någonting speciellt. Att ta in nuet handlar om att bli medveten om det som händer både i och utanför sin kropp. Hur känns andningen? Vad ser du runt omkring dig? Känner du några dofter? Genom att iaktta utan att lägga någon värdering i det du upplever eller att döma, det är det som handlar om att vara här och nu och det är det som kallas medveten närvaro eller mindfulness. När du lärt dig det, så blir återhämtningen till slut både enkel och lättillgänglig. Att luta sig tillbaka och ta tre djupa och medvetna andetag, eller att lägga märke till hur lunchen faktiskt smakar kan förändra hela din dag.

Det finns många sätt att återhämta sig på och det viktiga är i grund och botten att återhämtningen inte blir en belastning, ett krav, utan en naturlig del av din vardag. Om du bara tar ett första litet steg framåt, så kommer du se att återhämtningen leder till både välmående och bättre prestationer som håller i sig även över tid.

Så ta en stund och fundera lite på vilket ditt första lilla steg kommer att bli.

Låter det här som något ni skulle behöva hjälp med på ert företag?Spana in vad vi har att erbjuda på HejEngagemang

----


Helena Schiller,
Doktor inom folkhälsa
HejEngagemang

Helena har en lång och gedigen bakgrund inom arbets- och organisationspsykologi - såväl teoretisk som praktisk - och har under många år bland annat forskat kring stress och sömn i arbetslivet.