Dags att se mensskydd som en naturlig del av arbetsmiljön
PUBLICERAD 29/5/2023
Lästid ca 2 min

Dags att se mensskydd som en naturlig del av arbetsmiljön

Den 28 maj var det Menstrual Hygiene Day* och jag var i Berlin för att delta i panelen Periods@work. Mitt i alla spännande möten slås jag återigen av behovet av att sätta ljuset på det självklara. Att anställda har olika kroppar och olika behov, vilket gör det självklart att ta hänsyn till en så naturlig sak som mens på jobbet. Det är en viktig del i en fungerande arbetsmiljö som varit tabubelagd och osynliggjord alltför länge.

Genom att erbjuda mensskydd på toaletten behöver ingen känna stress eller oro om mensen plötsligt kommer eller om skydden glömts hemma. Ingen behöver lämna arbetsplatsen för att skaffa mensskydd eller använda MacGyver-tekniker för att själv ”bygga” mensskydd av till exempel toalettpapper. Det kostar dessutom mindre för arbetsgivaren än kaffet som de flesta arbetsplatser bjuder på.

Med relativt enkla åtgärder kan alltså arbetsplatsen bli mer inkluderande och jämställd samtidigt som produktiviteten och attraktionskraften ökar. Ändå är det bara knappt en av tio som erbjuds tamponger eller bindor på arbetsplatsen**, vilket är förvånande. För när vi väl tänker efter så borde ju mensskydd på toaletten vara lika självklart som toalettpapper, eller hur?

För företag som vill erbjuda en jämställd och inkluderade arbetsplats och attrahera dom bästa borde det vara en självklarhet att prioritera den här frågan. Med hjälp av tre principer är det dessutom enkelt att påbörja resan och göra rätt från början.

1.Erbjud olika typer av mensskydd; binda och tampong. Så många som möjligt ska känna sig inkluderade i en menssäkring och att endast erbjuda tampong eller binda utesluter hälften av användarna. Vi ska inte lägga en värdering i vilket mensskydd som medarbetarna använder.
2.Mensskydden ska finnas inne på toaletten på nåbart avstånd. Det är inne på toaletten som de flesta upptäcker att de har mens och det är inne på toaletten som de byter mensskydd. Precis som toalettpapper ska mensskydd finnas nära toalettstolen så de går att nå dem därifrån sittandes.
3.Lita på era medarbetare. Den allra viktigaste principen. I tider när de flesta organisationer strävar efter en kultur med ökat självledarskap rimmar automater med fördröjning illa. Mensskydd ska inte ransoneras ut. Vilka signaler om tillit sänder det? Nej, släpp kontrollen och lita på att medarbetare. Vi på Menssäkrad har i rådande stund över 700 kunder som är ett bevis på att det fungerar alldeles utmärkt.

Ju fler vi blir som utmanar menssäkerheten på arbetsplatsen, desto större blir kraften att förändra så att mensskydd blir en naturlig del av en trygg, inkluderande och jämställd arbetsmiljö. HR-funktionen spelar ofta en viktig roll i denna förändring som ansvariga för rekrytering, employee branding, jämställdhets- och värderingsarbetet. Hur ser det ut på din arbetsplats? Vad behöver du för att bidra till en ny mer inkluderande samhällsnorm? Läs mer på menssakrad.se om vad du som arbetsgivare kan göra för att menssäkra verksamheten.



*Menstrual Hygiene Day initierades av den tyska organisationen WASH United 2013 och är till för att uppmärksamma orättvisor som är kopplade till mens. Intresset för Menstrual Hygiene Day har spridit sig över hela världen och 2022 hade kampanjen en reach på över 687 miljoner människor.
** Sifo på uppdrag av Essity

Av: Jennie Lann – Menssäkrad