Män förväntar sig mer i lön
PUBLICERAD 27/2/2023
Lästid ca 3 min
Research

Män förväntar sig mer i lön

Årets Jurekbarometer visar på ett tydligt samband mellan förväntad lön och faktisk lön, oavsett utbildningsnivå. Ju högre förväntad lön desto mer i lön över tid.

I årets rapport framgår det även att klyftan mellan könen ökar i takt med att utbildningsnivån ökar. Tidigt i karriären har män och kvinnor samma förväntningar på lön, men efter familjebildning ökar gapet markant. Ju högre utbildningsnivå, desto högre gap.

  • 16% mer i lön förväntar sig män med en masterexamen i förhållande till sina kvinnliga kollegor med samma utbildningsnivå. I jämförelse med en skillnad på 7% för kandidater med en gymnasieexamen.
  • 8518 kr – så mycket mindre förväntar sig en kvinna i lön än sin manliga kollega i åldern 36 – 45 år med en akademisk examen.
  • 28% - så mycket mer begär män i lön för rollen som ekonomichef i förhållande till sina kvinnliga kollegor. Ekonomi är en yrkeskategori som är märkbart mansdominerad när det kommer till högre poster, samtidigt som det är kvinnodominerat på lägre poster.


Jag har levt i tron av att en högre utbildning medför en ökad förståelse för sitt eget värde. Men årets rapport visar på skrämmande iakttagelser när det kommer till förväntningar på lön. Att löneklyftan ökar med en högre utbildning och gör sig extra märkbar efter barnafödande ålder är sorgligt. För att skapa förändring måste dessa orättvisor uppmärksammas, och vi som rekryteringsbolag spelar en viktig roll i att sätta rätt förväntningar hos våra kandidater

Shervin Razani, VD Jurek och årets Mångfaldschef

För att gräva djupare i orsakssambanden bakom faktan som Jurekbarometern presenterar har olika experter fått uttala sig. En av experterna är Emma Heikensten, doktor i nationalekonomi, som resonerar kring orsakerna till löneklyftan mellan könen. Hon är även hållbarhetsexpert och drivkraften bakom SEB:s initiativ för finansiell jämställdhet.


En förklaring till löneskillnaderna är arbetsmarknadssegrationen, eftersom mansdominerade branscher i allmänhet har ett högre löneläge. En annan förklaring är att män i större utsträckning avancerar till chefsroller, vilket kan bero på stereotypiska uppfattningar kring vad som utgör en bra chef. Att kvinnor dessutom lägger mer tid på hemarbete och på sina barn har såklart även det en påverkan. Om man som bolag, eller ur ett samhällsperspektiv, vill minska löneklyftorna handlar det dels om att driva på frågan om transparens i löner, dels om att motverka förlegade normer och stereotyper.
Emma Heikensten

Rapporten visar även på löneläget för ett urval akademiska yrken och bistår med en lista med råd för karriärvägen.


Lön har alltid varit en av de största motivationsfaktorerna när det kommer till val av yrke. Men det går inte att titta på lön som enskild faktor för huruvida en utbildning lönar sig eller ej. Inom många akademiska områden kan du inte längre förvänta dig att din utbildning ska resultera i ett visst jobb och en viss lön. Det är aldrig en spikrak väg till en viss roll eller en viss lön. Du måste känna till vägen dit och förstå vilka utmaningar som väntar längs vägen.
Shervin Razani

Om Jurekbarometern

Jurekbarometern är ett initiativ från Jurek och analyserar data vad gäller lön i förhållande till ålder, ort, namn och kön, hämtad från anställningsintervjuer från över 14 500 jobbsökande. Genom att dela kunskap om lön hoppas Jurek kunna bidra till en arbetsmarknad som baseras på allas lika värde.