Hur får du hjälp före, under och efter en omställning?
PUBLICERAD 24/5/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Hur får du hjälp före, under och efter en omställning?

I det här avsnittet träffar vi Erika Sundberg, operativ chef på Trygghetsrådet, en stiftelse som är expert på omställning och kompetensstöd. Efter en period med både pandemi och lågkonjunktur har Trygghetsrådet hjälpt rekordmånga företag under de senaste åren.

Med cirka 35 000 företag som medlemmar och därmed cirka 1,1 miljoner tjänstemän hjälper de till att främja ett hållbart arbetsliv och ett livslångt lärande. De erbjuder stöd för HR, chefer och fackliga i en omställning, och inte minst cheferna som ska driva vidare verksamheten under tiden. Så vad kan Trygghetsrådet erbjuda dig och ditt företag och vad ska du tänka på som arbetsgivare vid en omställning? Här hittar du svaren tillsammans med goda exempel.

Citat från Erika ur avsnittet:

”Vi har en god relation med arbetsgivarna och det vi sett är att vi behöver komma med som bollplank i en tidig fas. Då har vi chans att informera om stöd och uppmuntra till att komma igång och stötta medarbetarna. Ofta går omställningen väldigt bra om vi kan ha en dialog och relation med företagen i ett tidigt skede.”

”Vi har höga siffror när det gäller att lösa situationen för medarbetarna. 9 av 10 hittar snabbt en ny lösning med hjälp av oss - 80% går ut i nytt arbete, 10% startar företag och 10% börjar studera.”

”Just nu är de som söker stöd och lämnar och får nya jobb främst inom bygg- och anläggning, administratörer och handel och teknik. Svårt att säga vad det beror på, men det är en föränderlig marknad.”

”Representationen av kvinnor som söker stöd hos oss är 60% och just nu startar fler egna företag. De vill tänka mer hållbarhet, miljö och jobba värderingsstyrt – samtidigt som de håller i taktpinnen själv. Att jobba för ett högre syfte är också en motivation för många.”

”Vi har tillgång till oerhört mycket kompetens som är mellan jobb. Därför jobbar vi också mycket med matchning. Så där kan vi hjälpa arbetsgivare som upplever en kompetensbrist och söker en viss specialkompetens. Vi skapar arenor och mötesplatser där arbetskraft och arbetsgivare kan mötas – rekryteringsträffar, speedintervjuer med mera. ”


Avsnittet är sponsrat av Försäkringskassan

Förebygg ohälsa bland personalen - få bidrag från Försäkringskassan.


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast

Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult påFEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.