En guide till nya LAS
PUBLICERAD 23/11/2022
Lästid ca 1 min
Podcast

En guide till nya LAS

Den nya lagen om anställningsskydd började gälla 1 oktober 2022 och innebär en del förändringar för både arbetstagare och arbetsgivare. Det kan vara svårt att hålla koll på alla dessa förändringar och vad de faktiskt innebär, därför har vi i det senaste avsnittet intervjuat arbetsrättsexperten Maria Elinder i ämnet.

I detta ”Hands on” avsnitt går Maria och Hanna igenom vad nya LAS innebär, både för arbetsgivare och arbetstagare.

Några av ändringarna som vi får ta del av i avsnittet:

Från saklig grund till sakliga skäl

Vid sakliga skäl ska det räcka med en omplacering, tidigare har det dryftats att det skulle behövas fler.

Man ska inte längre göra någon prognos, om det har hänt något som gör att man vill säga upp någon på personliga skäl har man tidigare behövt bedöma om det kommer hända igen eller om det var en engångsföreteelse. Nu handlar det om situationen var tillräckligt allvarlig för att bryta anställningen eller inte.

SÄVA ersätter AVA

Särskild visstidsanställning ersätter Allmän visstidsanställning. SÄVA innebär att efter 12 månader blir det en tillsvidareanställning, tidigare med AVA var det 24 månader.


Avsnitt sponsrat av Försäkringskassan

Förebygg ohälsa bland personalen – få bidrag från Försäkringskassan


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.