Snällhet på jobbet – en konkurrensfördel?
PUBLICERAD 17/2/2023
Lästid ca 2 min

Snällhet på jobbet – en konkurrensfördel?

Vi vet väl alla hur det känns att kliva in på en vänlig och välkomnande arbetsplats. Ett ställe det är enkelt att slappna av och känna sig trygg – både för medarbetare, chefer och kunder på besök. Forskningen visar att snällhet ger plats för både kreativitet och effektivitet. Med andra ord är vassa armbågar ute – snällhet är det nya svarta.

Snällhet ökar kreativiteten

Medarbetare som ”snälltolkar” varandra, det vill säga förväntar sig att kollegorna vill dem väl , vågar också föreslå förändringar och förbättringar. Det bidrar till ett klimat där alla är nyfikna på varandra och nya tankesätt som kan lösa problem och uppgifter. Högt i tak skapar helt enkelt ett arbetsklimat där alla vågar ta plats, utan att riskera att bli utskrattade och kritiserande.

Sätter även snurr på produktivitet

Att vara service- och samarbetsinriktad är andra biverkningar av snällhet som kan komma till nytta för arbetsgivaren. Chefer som slutar lägga alltför mycket press på sina anställda och istället visar omtanke blir faktiskt mer lönsamma, enligt en studie från Stanford. Medkänsla ger ett psykiskt välbefinnande som gör medarbetarna mer engagerade i sitt jobb och ökar benägenheten att de ska stanna på arbetsplatsen. Psykologisk trygghet sänker stressnivån och ökar det sociala och psykologiska välbefinnandet – för hela organisationen.

Snällhet i rekryteringsprocessen

Borde vi då ha ”snällhet” som önskad egenskap redan i rekryteringsannonsen? Ja, varför inte?. Genom att leta efter just snällhet och sympati hos nyanställda har ni större chans att skapa en snällare arbetsplats. Då sätter du som chef också standarden för vad som förväntas av medarbetarna när det gäller attityd och uppförande. Och kanske föregå med gott exempel själv.

Snälla chefer

Givetvis måste både goda chefer och medarbetare kunna ta konflikter och svåra beslut, utan att ha en alltför menlös attityd. Men snällhet behöver inte vara synonymt med konflikträdsla, utan snarare något trygga ledare ofta redan besitter. Tänk själv på den bästa chef du haft eller din närmaste kollega. Ofta är det de snälla som vi vill jobba med igen. Snäll betyder att ni ser varandra och anstränger er för att samarbeta, inte att du inte tar konflikten. Att säga ifrån eller vara rak när något känns fel kan också vara snällt.

Så här får ni en snällare arbetsplats:

1. Se till att alla hälsar på på kollegorna

2. Belöna snälla åtgärder genom feedback

3. Träna på att ge varandra beröm

4. Undvik att prata bakom ryggen, våga vara rak

5. Våga stå för misstag och ha både medkänsla och självmedkänsla