En oförutsägbar chef är en värdelös chef
PUBLICERAD 22/9/2022
Lästid ca 2 min
Krönika

En oförutsägbar chef är en värdelös chef

Vad händer med dig om du aldrig är säker på hur din chef kommer att reagera? Eller om du som chef säger en sak men agerar tvärtemot?

Från att jag kunde resa mig upp på mina två små bebisben fram till jag var runt trettio år, älskade jag att spela fotboll. Jag hann med många tränare, vissa bättre än andra. Långt senare insåg jag att en av de viktigaste ledaregenskaperna handlade om förutsägbarhet.
Under en period i tonåren när jag spelade i IFK Göteborg gick det trögt. Jag var liten och hade växtvärk i både hälar och knän. Jag tappade min plats som ordinarie i klubblaget och fick istället göra inhopp. Men jag litade på tränaren som sa "Din spelstil passar bättre på gräs." (På den tiden var det mest grusplaner i Göteborg.)

Jag kämpade på och bidade min tid. Så kom äntligen en gräsmatch. Vi var tretton pojkar som åkte till bortamatchen. Jag fick inte starta, vilket var lite av en besvikelse, men jag var ändå vid gott mod. Tränarens mantra ringde i mina öron. "Din spelstil passar bättre på gräs..." En bit in i andra halvlek vände sig tränaren mot oss avbytare. Han sa till den andre killen att värma upp…

Det blev inget inhopp den matchen - heller. Kort därefter lämnade jag klubben i besvikelse och började i BK Häcken där jag snabbt trivdes och fick spela igen. Än idag undrar jag om den tränaren hade en aning om vilka förväntningar han grusade på den där gräsplanen. Jag hade hellre hört: "Du är inte bra nog just nu." Det hade varit ärligare.

En oförutsägbar chef är en värdelös chef

Tänk om din chef ger dig förhandsbesked om att ditt projekt blir av, att du kommer att få den tjänst du sökt, eller att du kommer att bli uppmärksammad för något bra du gjort. Sedan får du reda på att inget av detta kommer att hända. Chefen ändrade sig utan förvarning och stängde ner projektet, gav jobbet till en annan och tog åt sig äran av din ansträngning.

Oförutsägbarhet suger. Det är till och med bättre att ha en förutsägbart dålig chef, för då är det lättare att söka sig därifrån.
OBS: Förutsägbarhet ska inte förväxlas med stelbenthet och en oförmåga att vara kreativ. Inte alls. Det handlar mer om huruvida du står vid ditt ord, om du går att lita på, och om du ställer upp när du säger att du ska.
Var förutsägbar. Och god. Då kommer du att behålla bra folk och attrahera goda människor.

Tack för att du läser mina tankar


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare med fokus på hur vi kommunicerar på arbetsplatsen. Han finns i skärningspunkten mellan ledarskap, kundbemötande och arbetsglädje. Antoni har skrivit 14 böcker och en stor mängd krönikor, bland annat här på HRnytt och i olika tidskrifter och på LinkedIn. Ta del av fler tips och tankar på lacinai.se