Skapa en effektivare och friskare arbetsplats – med förmånscykel.
PUBLICERAD 12/3/2024
Lästid ca 3 min

Skapa en effektivare och friskare arbetsplats – med förmånscykel.

En halvtimme på cykel varje dag ökar de anställdas koncentrationsförmåga, skärper fokus och minskar hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå är det många som tar bilen till jobbet – trots att det finns enkla lösningar för att få medarbetarna att röra på sig mer. Med en förmånscykel kan du som arbetsgivare visa omtanke om dina medarbetares hälsa – samtidigt som du främjar effektivitet och produktivitet.

Vad är en förmånscykel?

Som arbetsgivare har du möjlighet att erbjuda dina medarbetare en förmånscykel – vilket betyder att medarbetaren leasar en ny cykel till ett förmånligare pris.

Med cykelförmånen EpassiBIKE behöver medarbetaren inte lägga ut 20 000 för att få en ny cykel, utan betalar en leasingavgift månadsvis genom ett bruttolöneavdrag. Tack vare det förmånliga upplägget kan medarbetarna spara mellan 20-35% av cykelns ursprungliga pris. Cykelförmånen blir dessutom 100% kostnadsneutral för dig som arbetsgivare tack vare besparingar i sociala avgifter. Cykelförmånen är alltså en kostnadseffektiv lösning för både arbetsgivare såväl som medarbetare.

Läs mer om EpassiBIKE cykelförmån»

Hur kan en förmånscykel främja hälsan och stärka organisationen?

Skadlig stress är ett allt större folkhälsoproblem i samhället, och något som många arbetsgivare behöver lägga mycket resurser på att hantera på arbetsplatsen. Därför är det värdefullt för organisationer att se över vad för satsningar de kan göra för att förebygga stress från första början. Här blir hälsofrämjande personalförmåner, som cykelförmånen, en central del.

När Lunds universitet utförde en studie där de jämförde den upplevda stressen hos jobbpendlare som cyklade, jämfört med de som åkte bil eller kollektivt upptäckte man, inte helt förvånande, lägre stressnivåer och högre välmående hos cykelpendlarna. Men det är inte bara medarbetarna som gynnas av en förmånscykel – även arbetsgivaren har mycket att vinna på att ta förmånen i bruk:

  • Friskare medarbetare leder till ökad produktivitet

Genom att cykla till jobbet blir medarbetarna inte bara friskare, utan även mer produktiva. Regelbunden cykling bidrar till förbättrad kondition, minskad risk för kroniska sjukdomar och bättre mental hälsa. Detta resulterar i lägre sjukfrånvaro och en mer engagerad arbetsstyrka, vilket direkt påverkar företagets produktivitet och framgång.

  • Konkret del av ert hållbarhetsarbete

Många talar generellt om hållbarhet, men med en cykelförmån som EpassiBIKE kan ni faktiskt göra något konkret för att främja miljövänliga sätt att ta sig till och från jobbet. När fler cyklar finns det dessutom chans att minska på parkeringsplatser vid kontoret och kostsamma företagsbilar och därmed göra ännu fler besparingar – för både organisationen och miljön.

  • Stärker arbetsgivarvarumärket

Att visa att ni främjar era medarbetares hälsa stärker er position på marknaden som en attraktiv arbetsgivare. Vilka personalförmåner som ni erbjuder kan vara avgörande när nya talanger ska välja om de ska arbeta hos er eller gå till en konkurrent. Se därför till att utöka er förmånsportfölj och investera i eftertraktade förmåner som lockar många.

Så kan cykelförmån stärka er organisation – inifrån och ut »


EpassiBIKE i siffror:

  • Ca 470 kg mindre CO2 utsläpp i ett medelstort företag, när de anställda cyklar 100 km under sommarhalvåret, jämfört med att köra bil.
  • 20-50% högre produktivitet hos de som tar hand om sin hälsa och motionerar.
  • 1 sjukdag mindre per år i genomsnitt hos de som rör sig mer.

Nyfiken på att veta mer? Här hittar du vanliga frågor och svar om EpassiBIKE.


Om Epassi

Epassi Group är Europas ledande digitala lösning för personalförmåner med en räckvidd på nästan 15 miljoner användare, över 20 000 arbetsgivare och mer än 74 000 tjänsteleverantörer. Epassi är ett banbrytande fintechbolag i Norden och har utsetts av Financial Times till ett av de snabbast växande bolagen i Europa 2022 och 2023. Den unika och skalbara lösningen använder mobil teknik och betalningslösningar för att öppna upp en värld av möjligheter för hälsa och välbefinnande, och kombinerar alla förmåner i en användarvänlig tjänst. Läs mer på epassi.se