Så toppar du teamkänslan i höst
PUBLICERAD 15/9/2022
Lästid ca 2 min

Så toppar du teamkänslan i höst

Gemenskap och tillhörighet är två starka skäl till att vi går till jobbet och relationen med våra kollegor är en så kallad friskfaktor när det gäller arbetsmiljö. När vi trivs presterar vi dessutom bättre, så det kan vara värt att investera lite extra i teamkänslan så här i början på hösten. Behöver ditt gäng en riktig energiboost efter corona, semestrar och distansarbete? Här är några tips.

Gör saker tillsammans

Genom att uppleva nya saker tillsammans stärker vi teamet. Frukostar, fika, AW, kurser – det finns mycket som är motiverande så gör en plan för de närmaste månaderna och specificera hur ofta ni ska göra gemensamma aktiviteter och på vilket sätt. Dela planen med teamet så de har något att se fram emot.

Dagligt häng vid kaffemaskinen

Att hitta gemenskap och starka team handlar inte bara om att göra storslagna saker, utan även om att umgås i vardagen och komma ihåg de dagliga pauserna. Något så enkelt som att småprata vid kaffemaskinen kan hjälpa till att skapa och upprätthålla goda relationer och få oss att känna oss tryggare på jobbet. Se till att det finns utrymme för gemensamma pauser under arbetsdagen – både fysiskt och tidsmässigt.

Tydliggör mål skapar teamkänsla

När alla jobbar mot samma mål skapar det en känsla av lagarbete. Se till att era mål är glasklara för alla – inte bara på organisationsnivå, utan även individnivå. Var ska ni, vem gör vad och hur kan ni mäta det? Hur bidrar varje individ till de målen? Tydliga mål kan låta självklart, men glöms ofta bort och kan stärka er som grupp.

Hitta era roller

En riktig energitjuv när det gäller gemenskap är otydliga roller i gruppen. Genom att istället tydliggöra vad varje persons del i helheten är skapar du en trygghet i gruppen som gör det enklare att leverera. Alla är en del av ett pussel, eller delar i ett lag och kan då känna stolthet i att bidra med sin del.

Dela kunskap

Kanske sitter dina kollegor inne på kunskap som alla kan ha nytta av? Hitta tillfällen när ni turas om att dela med er av er kunskap inom ert expertområde för att ytterligare skapa förtroende i gruppen och tydliggöra vem man ska vända sig till i olika situationer. Se också till att ni har god kunskap om varandra även på det personliga planet – det är vanligt att kollegor som jobbat länge ihop ändå inte vet saker om varandra. En enkel övning är att intervjua varandra två och två och sedan presentera den andra för gruppen.

Våga vara olika

Ett starkt team består av olika styrkor och perspektiv. Sträva inte bara efter att hitta likheter, utan uppmuntra olikheter och flera sätt att se på saker och ta tillvara på de åsikterna. Skapa en kultur där ni är nyfikna på varandras olikheter, inte bara likheter.

Fira ofta

Se till att fira så ofta ni har möjlighet. Att fira tillsammans skapar gruppkänsla och stärker känslan av att ni gör bra saker tillsammans. Det behöver inte vara krångligare än att skåla i kaffe, men se till att ni uppmärksammar framgångarna och uppmuntra till fler. ”We did it” är en härlig känsla.

Stärk er teamkänsla genom att:
  • Göra saker tillsammans
  • Skapa utrymme för dagligt ”häng”
  • Tydliggöra målen
  • Hitta era roller
  • Dela med er av er kunskap
  • Uppmuntra olikheter
  • Fira ofta